Anul scolar si criza – scenarii posibile


Anul şcolar şi criza - scenarii posibile

de Sabina Lazăr – redactor
foto: Ovidiu Udrescu – fotoreporter

După cum bine ştiţi, din cauza crizei economice prin care trece Europa (dar România parcă s-a împotmolit în ea), Guvernul, atât de competent al scumpei noastre ţări, a decis acum ceva timp scăderea cu 25% a veniturilor bugetarilor şi creşterea taxelor şi a impozitelor. Aşadar, bugetarii s-au trezit cu un salariu mai mic, din care plăteau mai mult pentru diverse bunuri de consum. Sau, mai bine zis, pentru aceleaşi bunuri de consum pe care, cu numai jumătate de an înainte, plăteau cu 5% mai puţin pe produs.

Vă voi aminti că şi cadrele didactice fac parte din categoria bugetarilor. Acum, imaginaţi-vă acel salariu derizoriu al unui profesor tăiat, fără drept de apel, cu un sfert. Vă mai rog să faceţi un exerciţiu de imaginaţie şi să vă închipuiţi cum respectivul profesor (orice profesor onest care se bazează doar pe salariu) achită lunar aşa-numitele „dări ale casei“, apoi se duce la orice magazin/ megastore/ hypermarket şi lasă la casa de marcat trei milioane pe trei pungi. Nu este un scenariu tocmai plăcut pentru nimeni şi sunt sigură că recunoaşteţi tiparul. Trebuie să vă fi dat seama că trecem prin vremuri grele, pe care le vom înfrunta singuri, deoarece politicienilor din fruntea statului nu le pasă nici cât negru sub unghie de suferinţele oamenilor din popor.

Din condiţiile prezentate mai sus, se pot ramifica o serie de situaţii posibile.
În primul rând, şi posibil singurul caz fericit pentru elevi, profesorii sunt atât de pasionaţi de meseria lor şi ataşaţi de elevi încât nu vor schimba nimic din modul lor de a preda şi vor înghiţi toate prostiile aruncate în faţa lor de către autorităţile statului, doar pentru că ei cred cu adevărat că îi formează pe „viitorii conducători ai ţării“.
Un alt caz posibil este acela al emigrării. Fie că în statul nou ales profesorii îşi vor păstra profesia de bază, fie că se vor reprofila, România va avea un deficit de cadre didactice. De asemenea, cum oamenii sunt reticenţi şi nu vor să urmeze o carieră în sistemul de învăţământ, deoarece este o slujbă care „se plăteşte prost“, inspectoratele vor repune, probabil, în funcţie profesori care deja s-au pensionat.

Un scenariu alternativ va fi scăderea randamentului profesorilor în timpul orelor de curs (dacă nu sunt plătiţi bine pentru serviciile prestate, atunci de ce să îşi mai dea osteneala?!), iar pentru a promova elevii sau pentru a-i ajuta pe cei dornici să treacă de anumite examene vor începe să ofere şedinţe de curs particulare sau, mai pe limba noastră, meditaţii. Acestea vor fi, bineînţeles, venituri nedeclarate, persoanele implicate având mari şanse de a se trezi cu un frumos dosar penal. Aceste meditaţii, la bază, sunt benefice şi pentru profesor, şi pentru elev. Însă, din cauza creşterii TVA-ului, profesorii, care vor alege această alternativă de fraudare a statului, vor dori la rândul lor, probabil, creşterea tarifului.

Din multe puncte de vedere, noul an şcolar nu va fi tocmai uşor pentru cei care încă formează sistemul de învăţământ. Profesorii se vor gândi la modalităţi de a rezista urgiei deciziilor guvernamentale, elevii vor suferi, dar probabil se vor adapta, singurii care vor rezista cu brio intemperiilor vor fi tocmai aceia care le-au creat şi anume oamenii preşedintelui şi ai subalternului-marionetă, domnul prim-ministru, Emil Boc.

Recommended Articles

1 Comment

  1. Pentru un articol dragut si cu care sunt de acord meriti un "bravo" din partea mea 🙂 . Si apropo iti mai dau eu o posibilitate aceea la ce se intampla ca tot ce ai enumerat tu nu ar trebuie sa fie pe principiul "asta sau asta " sunt destui oameni care sa le bifeze pe toate deoarece toate se intampla :)).Inca un fapt care se mai intampla e acela ca nimeni nu mai vrea sa devina profesor si baga in sistem profesori care au picat examenu de titularizare sau care l-au luat cu 5 pt a umple cadrele didactice .Si sincer prefer o fosila cu experienta decat sa vina cineva de 20 de ani cu iq-ul tot pe la acelas numar si sa imi zica :"BUNA !!! COPII sunt doamna profesoara de mate acu dati-mi manualu sa inteleg si eu ce facem aici " .PS poza nu e prea buna ca da impresia de ceva bun daca eram in locul tau puneam o poza alb-negru cu multe carti si caiete de scoala pe un pat sau o masa sau canapea etc si pe dulapu in care statea carti de o alta ocupatie gen carti de traducere ,sau orice alta profesie si niste bilete de avion sau tren sau orice bilete trase la imprimanta sa arate ca nu se merita sa ramai ca profesor aici sa dea impresia asta poza 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.