De ce?


De ce?

de Beatrice Popescu – redactor
foto: Roxana Leocovici – colaborator foto

De ce mori, mă? De ce mori? Întrebarea aceasta o au în suflet mii de oameni. De ce murim în fiecare clipă pentru un război care nu este al nostru? De ce luptăm cu blestemele rămase moştenire de la strămoşi în testamentul pământului?

Nu am cum să nu observ ce se întâmplă în mica noastră ţărişoară, iar conştiinţa nu mă lasă să nu scriu despre asta. Peste tot văd şi aud de cataclisme naturale, accidente tragice, zeci de oameni morţi, iar alte mii în suferinţă. Cred că este un semnal de alarmă pe care ni-l dă Marele Anonim. Încearcă, probabil, să ne ajute să ne dăm seama câte lucruri minunate ascunde această ţară şi cât de fraieri suntem noi, pentru că, în loc să ne bucurăm de ceea ce are să ne ofere, să o exploatăm – în sensul bun al cuvântului -, noi o vindem puţin câte puţin.

Sau poate nu acest Mare Anonim ne dă acest impuls spre trezire, ci însăşi pământurile pe care le locuim şi le numim, cu falsă mândrie, patrie. Poate România, ţara aceasta pe care o renegăm din ce în ce mai mulţi dintre noi şi pe care vrem să o părăsim cât mai repede cu putinţă, poate EA, s-a săturat să fie bătaia noastră de joc, s-a săturat de indiferenţa noastră şi a luat atitudine.

Dăm vina pe guvernare, pe oamenii care ne conduc în repetate rânduri şi în care nu vedem nici un fel de îmbunătăţire, dar noi ce facem? Fiecare dintre noi ce face pentru a ne fi mai bine? Dăm vina pe altcineva, închidem ochii în faţa nedreptăţilor şi dormim în continuare, liniştiţi, pe pernele noastre. Ne-am obişnuit. Am dat deja verdictul: în ţara aceasta nu se poate supravieţui, plecăm într-una civilizată în care putem trăi decent. Dar aici de ce nu se poate trăi? Oamenii sfinţesc locul, aşa se spune, nu invers. Afară suntem obligaţi să fim respectuoşi, afară avem încredere în străini, pentru că acolo este ALTFEL. De ce este altfel? Pentru că avem idei preconcepute? Pentru că ne dăm cu părerea despre o istorie pe care nici nu avem bunul simţ să o cunoaştem? Pentru că judecăm tot ce se întâmplă în ţară ca fiind o influenţă a unui sistem ce a îndoctrinat partea de Est a Europei în secolul trecut? Ne dăm atotştiutori, când mulţi dintre cei care damnează România şi tot ce reprezintă ea, nu vor să o cunoască, sunt superficiali şi văd doar ceea ce vor sa vadă, adică părţile ei negative.

Mie îmi place România, pentru că am încredere în oamenii care o locuiesc. Pentru că sunt oameni de omenie, dintre care mulţi nu au uitat esenţialul: libertatea pentru care s-au luptat şi pentru care luptă şi acum.

Încă mai cred în oamenii din ţara aceasta, în cei care le pot oferi celorlalţi din puţinul lor; îmi pare însă rău că acest lucru se observă doar în momentele critice şi nu tot timpul.

Eu cred în România, nu pentru că sunt o visătoare sau o naivă, ci pentru că merită, pentru cei ce au murit crezând în ea. Tu ce vei face? Vei pleca?…

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *