contra timp

contra timp

de Carina Diaconu – colaborator
foto: Cătălina Cosma – fotoreporter

Toţi credem că suntem obosiţi fizic, dar mai ales psihic, pentru că nu avem suficient timp. Nu auzi mereu spunându-se că timpul zboară? Gândeşte-te, doar, la oamenii din mijloacele de transport pe care le foloseşti. Nu sunt ei întotdeauna obosiţi? Oriunde te uiţi, vezi oameni supăraţi, stresaţi, grăbiţi.

Simţi că alergarea continuă a vieţii te lasă în urmă? Doar ia-ţi puţin timp. Ştiu că ţi se pare stupid să auzi asta, când tot ce se spune este: „Timpul e preţios“ sau, şi mai rău, „Timpul înseamnă bani“. Află că nu se numeşte pierdere de timp. Tot ceea ce trebuie să faci este să înveţi să trăieşti.

Priveşte pentru câteva clipe lumea cu alţi ochi. Opreşte-te asupra amănuntelor. O să descoperi, uimit, că în graba ta nu l-ai mai observat niciodată, până acum, pe colegul marginalizat, din spatele clasei. Sau, poate, pe vecinul de la etajul trei, care încearcă să fie prietenos, dar tu îl saluţi în graba ta. Este doar altceva, neprogramat, care îţi ia din timpul tău preţios.

Nimeni nu îţi cere să te iei la întrecere cu timpul. Se spune că timpul trece. Îţi voi demonstra că timpul nu trece. Noi trecem prin timp. Când te uiţi la oamenii din jurul tău, zâmbeşte! Poate vor crede că eşti nebun, că nu înţelegi viaţa. Sau, n-ai cum să ştii, poate unui om îi va schimba viaţa. „Până la urmă, e-adevărat:/ ce alegi TU să fii, cum alegi să trăieşti/ s-ar putea să nu conteze deloc pentru alţii;/ dar, n-ai cum să ştii, s-ar putea să conteze, tot la fel.“ Ce te costă să ridici colţurile gurii? De ce contează întotdeauna părerea celorlalţi? TU doar alege să te eliberezi, pentru că ceea ce nu trăim la timp, nu mai trăim niciodată.

Ia chiar acum o pauză! Ce faci? Eşti pierdut? Nu ştii să fii spontan?… Du-te chiar acum la vecinul de la etajul trei şi încearcă să fii prietenos. Poate vei descoperi că el a găsit deja cheia eliberării şi încerca să ţi-o dea şi ţie. Însă, în graba ta, nu ai văzut. Te simţi mai bine? Atunci, mai încearcă şi altceva… În timp ce înveţi, ia o pauză şi uită-te pe geam. E banal, dar ai încercat vreodată? Dacă TU nu ai timp pentru amănunte – esenţa vieţii – cum crezi că vei putea realiza ceva important? Din fericire, există un început pentru toate. Acum, spune-mi! Nu-i aşa că timpul nu mai zboară, acum doar merge, iar TU nu mai eşti întotdeauna obosit?

Poate că te deranjează ceea ce ţi-am spus sau chiar te enervează. Însă, Murphy spune: „Pentru a fi popular, dă-le oamenilor veşti bune despre obiceiurile lor rele“. Într-adevăr, să alergi prin viaţă este un obicei rău. Vestea bună este că te poţi opri să înveţi să trăieşti, nu doar să exişti!

Cu toţii ştim vorba aceea din popor, „O să cred când o să văd“, dar unele lucruri trebuie să fie mai întâi crezute, ca să fie văzute. Aşadar, să mă crezi când îţi spun că poţi să treci TU prin timp şi nu timpul pe lângă tine. Nu uita că oamenii nu sunt prizonierii sorţii, ci doar ai propriei minţi.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.