Masca de langa noi

masca de langa noi

masca de langa noi

de Elena Tănase – redactor
foto: Roxana Leocovici – fotoreporter

Nimic din ce e în jur nu e ce pare a fi. Trebuie să faci o mască pentru a supravieţui. Poţi să faci asta, oricine poate, dar asta e o armă cu două tăişuri. Să privim din afară. Totul pare împotrivă, din cauză că pierzi timpul pe lângă persoane care te demoralizează şi te trag în jos. Aceste persoane nu merită efortul de a le împărtăşi prietenia ta. Eşti mai bun ca ele, caută pe altcineva!

Stai cu inima în ace, gândind că ceilalţi te vor critica şi vor fi aspri cu tine. Nu mai face asta, te terorizezi singur. Cei din jurul tău (mulţi dintre ei) habar nu au pe ce planetă sunt, iar tu ai impresia că greşeşti la fiecare pas pe care îl faci. Alte persoane, la fiecare prostie pe care o spun, se simt din ce în ce mai inteligente şi îşi susţin prostia cu toată puterea lor. Dacă au fost momente când ai fost criticat sau ai fost corectat, din cauză că unora li s-a părut greşit ceea ce zici, nu pune la inimă. De unde ştii că e adevărat? De unde ştii că au dreptate? Nu îi lua prea în serios pe cei care te corectează. Extrage din ce spun doar ceea ce crezi că te-ar corecta cu adevărat.

Fiecare purtăm o mască, în funcţie de situaţie, de la caz la caz. E interesant de observat în câte faţete ale aceleiaşi fiinţe te poţi metamorfoza de-a lungul unei perioade de timp. Există situaţii şi situaţii, în unele momente şi locuri rămâi tu, cel adevărat cu defectele şi calităţile la vedere, în alte momente şi locuri faci tot posibilul să îţi ascunzi defectele şi există clipe când nu îţi poţi ascunde defectele.

Măştile de toate zilele ţi le poţi forma conştient sau inconştient. Dacă te simţi ameninţat în orice fel, cu siguranţă îţi vei face o mască pe care o vei pune de fiecare dată când eşti în pericol. Asta e o mască făcută în mod inconştient. Să dai impresia celor din jur că eşti o fiinţă minunată, ai tendinţa să pui o mască în aşa fel încât să îţi arăţi drăgălăşenia. Asta e o mască făcută în mod conştient.

Masca are şi părţi bune, pentru tine, când e o mască formată pentru a arăta drăgălăşenia ta – pentru că ştii sau ai impresia că oamenii te vor respinge, ştiind cum eşti cu adevărat – e bine. Are părţi proaste pentru cei din jur, pentru că ei nu ştiu când vei ieşi de sub mască sau dacă ai vreo mască şi îi vei înjunghia pe la spate.

Masca trebuie bine mânuită. Trebuie multă „îndemânare“ şi „exerciţiu“ pentru ca la un moment dat să nu cadă şi să nu ai nicio replică în faţa mulţimii care te priveşte şi aşteaptă răspunsuri.

Oare de ce ne punem măşti? Are asta vreo relevanţă? Oare ne e chiar aşa de frică de ce e în jur încât nu vrem să arătăm cum suntem noi? Poate lucrurile nu sunt atât de complicate cum le vedem sau cum le facem să fie. Lucrurile sunt simple. Omul face ce face şi le aduce la nivel de probleme globale. El îşi complică viaţa fără niciun rost. Suceşte lucrurile pe toate părţile şi se trezeşte că a ajuns într-o mare încurcătură, iar atunci pare că nu mai are scăpare. Dar se înşală din cauză că şi-a pus atâtea pe cap încât nu mai vede înainte. Drumul pare întunecos şi anevoios, deoarece omul şi-a construit atâtea planuri întortocheate. Multe necunoscute, multe greşeli încât totul stă să cadă în prăpastie. Nimic nu e ce pare a fi, totul e să-ţi dai seama la momentul potrivit. Există multe căi prin care poţi rezolva o problemă.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *