Ce promovam?

ce promovam

de Raluca Grigore – redactor
foto: Andreea Stoian – fotoreporter

Ne plângem că la televizor este promovată prostia, că bătrânii în jurul nostru se iau de tineri pe motiv că nu îi mai interesează nimic, că îşi bat joc de ei înşişi şi de valorile şi lucrurile pentru care ei au luptat. Ne plângem că nu avem o imagine tocmai bună ca naţie în afara graniţelor. Ne plângem că nu avem nimic de câştigat în România noastră şi sperăm să plecăm cât mai curând. Ne plângem de modul în care suntem trataţi în propria noastră ţară. Ne plângem că nu avem şosele bune prin ţară şi plecăm cât mai des în vizită în alte ţări. Ne plângem de sistemul de învăţământ, ne plângem de mentalitatea oamenilor, ne plângem de comportamentul conaţionalilor noştri. Ne plângem de tot ce are legătură cu România noastră.

Dar ne-am concentrat măcar o clipă atenţia asupra lucrurilor bune şi frumoase? Sau ne-am lăsat prostiţi de ceea ce se promovează în jurul nostru? I-am lăsat pe cei care promovează doar lucrurile rele din România să ne inducă acea stare de neputinţă, de dispreţ, i-am lăsat să ne scadă încrederea în noi ca popor, stima de sine şi moralul. Ne-am lăsat convinşi că oriunde în altă parte este mai bine ca la noi la noi este mai rău ca oriunde altundeva (a se observa forma în care sunt spuse lucrurile).

Şi astfel, oricine care încerca să promoveze o imagine bună era ignorat. Astfel, am uitat să observăm valorile şi frumuseţile pe care le avem. Am uitat să gândim pozitiv, să privim frumuseţea din jurul nostru. Şi, odată cu acestea, am uitat şi să promovăm lucrurile bune. În mare parte, este vina politicienilor şi a mass-mediei, dar nu are rost să căutăm acum vinovaţi.

Însă, avem încă timp să privim în jurul nostru şi să redescoperim lucrurile frumoase şi să le promovăm. Închide ochii, gândeşte-te la ce tocmai ai citit, respiră adânc şi apoi priveşte în jurul tău şi analizează. Observă ceea ce este bun şi frumos în fiecare din noi, descoperă valorile României, indiferent dacă ele înseamnă inteligenţă, talent, tradiţie, frumuseţe sau naturaleţe (în modul cel mai autentic posibil).

Acum gândeşte-te: ce i-ai prezenta unui turist străin în ţara ta? Ce adevăr i-ai spune, astfel încât el să fie uimit, încântat, iar tu mândru/ ă că eşti român/ româncă?

Recommended Articles

1 Comment

  1. In aceasta lume moderna, nationalismul si implicit patriotismul a devenit o mentalitate infantila de care trebuie sa scapam. Facand ceea ce propui tu in articol, nu facem altceva decat sa ne pierdem mai rau in detaliile granitelor imaginare prestabilite de niste primate bipede pierdute pe undeva prin univers, plutind pe o roca in jurul unei stele.
    Daca tot suntem la capitolul asta, hai sa reinstauram feudalismul, sau, de ce nu, triburile. Poate chiar sa descoperim focul din nou…?

Leave a Reply

Your email address will not be published.