Cand nu iti convine


Când nu îţi convine

de Laura Zadunaischi – redactor
foto: Ovidiu Udrescu – fotoreporter

Ne-am obişnuit să criticăm şi să fim criticaţi, pentru că trăim după sistemul „dă-mi, că-ţi dau şi eu ţie“; dar numai ce îmi convine mie: nu o felie de pepene, nu 100 de dolari, nu! Îţi ofer a zecea mia oară un „eşti prost!“, „nu faci bine aia!“, „eu sunt mai bun decât tine“. Dar, oare, eu nu sunt, la rândul meu, cel care are probleme, cel care se târăşte şi crede că de fapt merge drept, iar ceilalţi se împiedică?
Societatea în care trăim nu ne oferă multe şi, totuşi, ar trebui pe lângă critici să facem ceva în sensul de a o shimba; să lăsăm ceva în urmă, oriunde ne-am avânta. Şi, da, cred că poate să fie şi sub forma unei critici acel lucru pe care îl lăsăm, dacă se bazează pe nişte argumente obiective, lipsite de alte intenţii. Dar, uneori, să recunoaştem, ne place să punem paie pe foc, să îl înroşim pe unu’ până-i ies aburii pe ochi, pentru că ne-a călcat de prea multe ori pe nervi. Soluţia unei critici echilibrate – autocenzura – mama celor care ştiu să se respecte, şi care nu se coboară la nivelul celor mai neaveniţi, ca să nu le zicem altfel.
Chiar dacă este dificil să schimbi o fărâmă de ţărână din lumea asta, nu înseamnă că tot ce spui este lipsit de sens şi gratuit. E suficient să dai de gândit cuiva, să îi trezeşti fie şi un singur circuit în subconştient, lucru care spune clar că omul mai are o cale de îndreptare, că realizează că nu funcţionează ceva la el. Iar atunci când primim în loc de urale critici, pentru că suntem şi noi nişte critici înrăiţi – dar mai discreţi -, nu trebuie să ne lăsăm afectaţi. Contează şi un singur individ care este de partea noastră şi care ne împărtăşeşte obiecţiile, ridicând alături de noi o pancartă mult prea mică pentru a fi văzută. Şi totuşi pancarta este acolo. E suficient să mai trezeşti câteva minţi din public şi să strângi de pe drum încă doi, trei metri „cablu-omuleţi“ care să împărtăşească aceleaşi idei.
Este normal ca atunci când greşim să fim taxaţi de cineva. Atâta vreme cât alţii ştiu ce spun, noi trebuie să le acceptăm critica, dacă vrem ca aceasta să devină una constructivă. Dacă nu ne convine, ori respectivul a fost prea direct, ori suntem criticul care nu acceptă critici. Şi atunci e nasol.
Înainte de a critica, ar trebui să fim proprii noştri critici, ca apoi să acţionăm după cum simţim; pentru că palme tot primim de undeva, indiferent de cum procedăm.

Recommended Articles

5 Comments

  1. Prima chestie e ca nu exista cuvantul “shimba ” dupaia zic doar asta daca voi credeti ca aceasta este o revista cat timp voi nu respecati cititorii si va credeti superiori o sa realizati ca gresiti amarnic.Fiti seriosi o revista stiti cum se verifica daca e buna ? SE VERIFICA DACA SE VINDE cum aceasta nu o faceti tot ce ziceti si scrieti este 0 iar aceasta nu este o revista ci un grup de oameni care scriu ce vor ei. CAND NU O SA MAI NUMITI ASTA REVISTA ATUNCI NU O SA MAI PRIMITI CRITICI

    1. Razvan, stim ca ai o problema cu noi. Deja recunoastem modul de gandire si stim ca ai mai comentat pe site din diferite ipostaze de anonim. Iti recomandam cu multa caldura sa te lasi de meseria asta 🙂

      Acum vine intrebarea: Ai habar ce inseamna "critica"?

      Hai sa ne uitam putin in DEX 😀 Acesta ne da 3 explicatii pentru critica:

      1) (persoane, stări de lucru) A examina evidențiind defectele și cauzele apariției, indicând și mijloacele de înlăturare. 2) (opere de artă) A aprecia critic, subliniind valorile etice și artistice. 3) (persoane) A condamna cu răutate, inventând defecte și greșeli.

      Deci noi ne dorim ca articolele sa fie criticate (vezi definitia 1 si 2). Doar prin critica putem sa inbunatatim articolele din revista si de pe site. Problema ta este ca tu critici persoana (vezi definitia 3) si ai o problema cu anumite persoane sau cu revista (ce in cazul de fata o putem considera tot o persoana).

      Se vede ca ai o frustrare si o problema cu noi. Un om inteligent stie ca aia (cuvantul "shimba") este o problema de redactare, unde a mai scapat o litera. Se intampla des, atat in publicatii cat si pe internet.

      Draga Razvan, Anonim sau oricine ai fi de ne hartuiesti pe site, incearca sa iei in considerare si vizita unui psiholog. E un sfat prietenesc, pentru ca atitudinea ta nu e normala.

    2. Critica este valoroasa, dac se bazeaz pe niste argumente obiective, lipsite de alte intentii, iar eu nu vad decat niste intentii aici. Daca nu iti convine ca noi facem munca patriotica, e problema ta, dar atata vreme cat nu venim la tine acasa sa iti cerem bani de buzunar sau sa iti bagam revista in ghiveciul cu flori, nu inteleg de ce esti atat de acid.In orice caz eu, cel putin, accept critica ta pentru ca vreau sa fie constructiva. Injuriile cred ca ar trebui totusi sa le limitezi la autorul articolului, adica subsemnata si sa lasi redactia deoparte.

  2. Critica nu inseamna numai "esti prost."

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *