Clișeu sau nu, trebuie să admitem că, nu de puține ori, aparențele înșală. Mai în glumă, mai în serios, cu toții am spus câte o minciună nevinovată (sau nu chiar) pentru a ieși dintr-o încurcătură, pentru a impresiona ori, pur și simplu, pentru a ne da interesanți.
Și ce poate fi mai rușinos, decât să fii descoperit cu „rața-n gură și cu oul-n buzunar“? În zadar încerci să negi, să te scoți în ultima clipă, căci faptul e deja consumat – adevărul răcoritor te izbește în plin.
Știți filmulețele alea de pe Internet, în care îl vedem pe un tip care aruncă mingea la coș dintr-o poziție aproape imposibilă, și înscrie de parcă ar fi cel mai natural lucru din lume? Sau mai e tipul care aruncă tacul spre masa de biliard, legat la ochi, și reușește să bage toate bilele în buzunarele mesei dintr-o lovitură, când tu nu ai putea să execuți acea mișcare nici în ruptul capului? Unii oameni cred că tot ce zboară se și mănâncă, dar adevărul răcoritor e că nu e nici pe departe așa. Nu crede tot ce vezi. Gândește la rece. Ia un Sprite.
Nu vi s-a întâmplat niciodată să găsiți pe rețelele de socializare o tipă care v-a impresionat? În fiecare zi pune poze în care vă dă pe spate – slabă, înaltă, ten perfect, forme 90-60-90, pe profilul ei scrie că e tânără și că vorbește fluent patru limbi străine, pune mereu citate inteligente și sofisticate. Ei, ce să mai? Decizi că e timpul să o scoți la o întâlnire. Totul bine și frumos, până când o vezi – scundă, grasă, plină de coșuri, dar cele patru limbi străine nu sunt chiar o minciună: vorbește fără probleme engleza de baltă, româna stricată, rom-gleza și română cu termeni din telenovelele spaniole. Concluzia? Nu lua de bun tot ce vezi pe Internet.
De asemenea, cu toții știm pozele în care diverși masculi fatali au încercat să se dea interesanți, postând poze cu ei, făcând tracțiuni din greu (știți voi, mișcarea aia în care se ridică cu ajutorul brațelor, suspendați de o bară). Te gândești: „ce tip super, trebuie să îl cunosc“, dar, ce să vezi? La o privire mai atentă a fotografiei, vezi că umbra îl dă de gol, el practic stătea sprijinit pe ceva, deci nu făcea niciun efort, decât poate cel de a ieși bine în poză. Internet strikes again. Adevărul te-a răcorit și de data asta.
În aceeași categorie putem adăuga filmulețele în care diverși indivizi sunt surprinși căzând de la balcon, cuprinși de flăcări sau în alte situații periculoase. Evident, tu, spectator de bună credință, te sperii, te întrebi ce s-a întâmplat cu respectivul, pentru că filmarea se întrerupe chiar înainte să vezi deznodământul. Răspunul? Nimic. De cele mai multe ori, filmulețele de acest gen sunt realizate de cascadori, care ori poartă costume speciale și nu sunt afectați de foc, ori este o trambulină pe care aterizează după căderea spectaculoasă de la balcon și alte elemente salvatoare pe care tu nici nu le bănuiești, de la caz la caz. Un motiv în plus pentru care nu trebuie să credeți orice.
Ai primit un mail în care ți se spune că ești fericitul câștigător la o tombolă super spectaculoasă, la care tu nici nu îți amintești că ai participat? Cred și eu că nu îți amintești, pentru că tocmai te-ai ales cu un virus care vrea să-i cazi în capcană, spunându-i contul tău din bancă, parolele tale și tot așa. Și adevărul răcoritor? Este puțin probabil să câștigi la o extragere la sorți de pe Internet și nici nu vei primi bani pentru că ai fost vizitatorul cu numărul 1.000.000 pe un site, dar oamenii au dreptul să spere în continuare. Să nu plângi dacă te-a păcălit vreun virus, totuși.
Morala? Nu tot ce citim/vedem pe Internet este adevărat. Luați un Sprite, gândiți la rece. Vă va arăta adevărul răcoritor.