Actualul sistem de invatamant romanesc

actualul sistem de invatamant romanesc

actualul sistem de invatamant romanesc

de Mădălina Meilă – redactor
foto: Isăilă Adriana – seminarist foto

În ultimii şase ani, codul învăţământului a suferit nenumărate schimbări, care mai de care mai complicate, inutile, prosteşti. În ultimii trei ani, rezultatele de la bacalaureat au întărit şi mai mult realitatea faptului că 40% din populaţia României este analfabetă. Aşadar, întrebarea este: cine este de vină – politica învăţământului sau elevii/studenţii?

În anii 2010 şi 2011 au avut loc cele mai mari schimbări şi, într-o anumită măsură, s-a ajuns la rezultatele dezastruoase de la bacalaureat. Primii care au de suferit sunt elevii care vor începe clasa a IX-a în anul şcolar 2012-2013. Aceşti elevi vor beneficia de un nou bacalaureat, care, cică, ar fi mai eficient. Nu va mai exista o separare între materii, ci, spre exemplu, chimia, fizica şi biologia se vor împreuna într-un singur examen, numit „Ştiinţe“. Adică vei da bacul la trei materii în aproximativ două ore.

Mai este ceva interesant care îşi va face debutul, şi anume portofoliul educaţional. Chiar aşa, dragii mei! Portofoliul educaţional va fi oglinda voastră comportamentală. Tot ce este legat de absenţe, note, dorinţa de a învăţa şi comportament va fi notat acolo frumuşel şi cu ajutorul acestui document veţi intra la liceu. Acest document contează aproximativ 70% pentru intrarea în liceu, by the way. Restul de 30% va consta într-un examen pe care îl veţi da în funcţie de gradul de dificultate pe care şi-l alege fiecare liceu.

Săracii profesori vor avea de muncă de pe urma noilor legi căci, odată cu acest portofoliu, vin mai multe responsabiliteţi. Spre exemplu, în portofoliul educaţional al unui elev va fi prezentată activitatea lui la fiecare materie în parte. Profesorul va trebui să stea şi să scrie următoarele: ce note are elevul respectiv la acea materie, o părere despre elev, cât de bine informat este el la acea materie, cât de bine se exprimă şi multe altele!

Gimnaziul se schimbă extraordinar de mult şi, zic eu, este cea mai proastă idee educaţională pe care putea cineva să o aducă pe hârtie şi să o pună în practică. Învăţământul obligatoriu se va opri la finalul studiilor gimnaziale. Vor fi patru ani de clase primare, după care un an pregătitor şi apoi patru ani gimnaziali. Ştiţi că asta semnifică intrarea clasei a IX-a în ciclul gimnazial, nu? Şi uite-aşa, liceul nu mai este obligatoriu. Liceul normal va avea o durată de trei ani şi şcolile profesionale o durată de la şase luni până la doi ani.

Pentru admiterea la liceu, în semestrul al doilea din clasa a IX-a, veţi da nişte testări naţionale pentru a se observa randamentul vostru şcolar şi câte informaţii aţi reţinut. Plus portofoliul educaţional despre care v-am vorbit mai sus. Pentru elevii care dau bacalaureatul – au parte de o soartă incertă. S-ar putea ca bacalaureatul de anul acesta să includă doar două materii scrise, şi anume Limba şi Literatura Română şi Istoria sau Matematica, în funcţie de profilul la care este elevul.

În ceea ce priveşte vacanţele, ne-au încurcat grav de tot. După cum bine ştiţi, am început şcoala pe 12 septembrie 2011 şi semestrul s-a terminat pe 23 decembrie 2011. Din experienţă personală vă spun cu sinceritate ca trei luni pentru un semestru este foarte puţin. Îi vedeam pe săracii profesori cum alergau să ne pună note, să ne asculte. A fost o agitaţie enormă în ultimele două săptămâni, abia dacă am apucat să dorm! Vacanţa de iarnă, şi totodată cea intersemestrială, s-a sfârşit pe 15 ianuarie. Semestrul al doilea a început pe 16 ianuarie şi va fi în felul următor: între 7-22 aprilie 2012 va fi vacanţa de primăvară. Cursurile vor fi reluate pe 23 aprilie şi vor dura până pe 22 iunie 2012?! Dumnezeule mare, Funeriule, ne-ai rezolvat pe toţi! O să ne topim ca brânza la ore! Şcoala va începe pe 9 septembrie. O vacanţă de vară mult mai scurtă, trist, nu-i aşa?

În semestrul al doilea, profesorii vor fi obligaţi să susţină tezele până în data de 25 mai şi în vacanţa de primăvară va exista şi acea săptămână celebră, numită „Săptămâna Altfel“, în care profesorii îşi vor lua elevii frumos de mânuţă şi vor face lucruri interesante, cum ar fi să vadă un film sau să meargă la teatru. O ieşire în oraş, adică.

Aşadar, să sperăm că informaţiile pe care vi le-am furnizat vă vor fi de folos şi, să ne rugăm să se schimbe unele chestii, căci chiar nu ne avantajează!

Recommended Articles

3 Comments

  1. Unde ai citit ca s-ar putea sa se dea anul asta bac-ul doar la doua materii scris? Pare improbabil avand in vedere ca s-a publicat deja calendarul pentru probele din vara.

    1. Meila Madalina - Redactor

      Eu am citit codul invatamantului acum 3 luni si, pe baza acestuia am scris acest articol, asa ca m-am documentat de la o sursa sigura. Oricum, la cat se schimba legile invatamantului ar trebui sa facem update zilnic :))

  2. frate!!!! doar 2 luni de vacanta de vara??? astia sunt tembeli???? gth!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *