Cinci minciuni uriase ale istoriei!

Cinci minciuni uriase ale istoriei!

Cinci minciuni uriase ale istoriei!

de Andreea Samoilă – redactor
foto: wikipedia.org

„Minciuna face jumătate din înconjurul lumii, înainte ca Adevărul să apuce să-și tragă pantalonii.“ Așa descria Winston Churchill acest fenomen care învăluie lumea de sute de ani.

De-a lungul timpului, minciunile de tipul „Ce bine îți stă cu tricoul ăla!“ au devenit din ce în ce mai comune și mai folosite, însă au existat numeroase omiteri ale adevărului ce au schimbat cursul istoriei, au influențat religia și politica. În cele ce urmează, o să aflați cele cinci minciuni colosale ale istoriei.

Cinci minciuni uriase ale istoriei!


5. Propaganda nazistă este una dintre cele mai cunoscute minciuni din întreaga istorie. În Germania anilor 1930, naziștii au venit la puterea statului și Adolf Hitler a găsit soluția pentru eliminarea evreilor de pe fața Pământului. Alături de ministrul propagandei, Joseph Goebbels, au început să-i convingă pe germani că evreii erau inamicii lor. Una dintre cele mai mari minciuni era aceea că evreii aveau ritualuri secrete în timpul cărora ucideau copii creștini și foloseau sângele lor pentru pâinea de Paște.

Cinci minciuni uriase ale istoriei!


4. Un mincinos al istoriei este și Van Meegeren care a falsificat picturile lui Vermeer. Considerându-se subapreciat și dorind să-i impresioneze pe experți, pictorul a încercat să-i păcălească pe aceștia. Criticii de artă, la începutul secolului XX, nu știau dacă Vermeer van Delft, un mare pictor olandez, a realizat sau nu opere pe teme biblice. Astfel, Meegeren a pictat un tablou pe teme religioase în maniera artistului și a „îmbătrânit“ pânza și culorile. Apoi, acesta a vândut tabloul unui membru din partidul nazist și a fost considerat un trădător deoarece a vândut o „comoară națională“ dușmanului. Meegeren le-a dovedit autorităților că a falsificat tabloul și, cum minciuna nu rămâne nepedepsită, a primit un an de închisoare, însă a murit la două luni de la proces.

Cinci minciuni uriase ale istoriei!


3. Charles Dawson a crezut că a descoperit ultima piesă din „Originea Speciilor“, dar a fost, de fapt, cea mai mare glumă a istoriei. Acesta a găsit Omul Piltdown în Anglia, mai exact bucăți de mandibulă cu molari și de craniu. Totuși, în 1950, s-a aflat că acel craniu era vechi de 600 de ani și aparținea unui urangutan. Iată că, până la urmă, nu ne tragem din maimuțe!

Cinci minciuni uriase ale istoriei!


2. Richard Nixon a fost unul dintre președinții prinși în păienjenișul propriilor minciuni, după cum spune și vorba: „minciuna are picioare scurte“. În vara de dinaintea realegerii sale ca președinte, cinci oameni au fost găsiți instalând microfoane la sediul comandamentului conferinței naționale democrate. În urma unor cercetări, a fost scos la iveală faptul că Nixon s-a implicat în această acțiune. Acesta a spus că nu avea nicio legătură cu scandalul de la Watergate, însă se pare că mințea. De aici vine și celebra sa replică „I’m not a crook!“.

Cinci minciuni uriase ale istoriei!


1. Cea mai cunoscută minciună a lumii este Calul Troian. Se spune că, atunci când Paris troianul a fugit cu Elena, soția regelui din Sparta, a luat naștere conflictul. Războiul dura de zece ani, iar spartanii au crezut că i-au înfrânt într-un final pe greci. Însă grecii aveau un ultim as în mânecă: Au construit un cal uriaș din lemn, gol pe dinăuntru și i-au convins pe dușmani că era doar un cadou. Aceștia au acceptat acel dar, l-au dus în cetate și în noaptea următoare, grecii au ieșit din cal și au distrus Troia. Așadar, învățătura din acest episod este aceea că nu trebuie să te încrezi în dușmanii politicoși.

Despre acest eveniment Homer povestește în Iliada, iar Virgilius în Eneida. Chiar dacă dovezile arată că Troia a existat, istoricii nu au găsit nimic concret legat de acest război. Oricum, aceasta rămâne cea mai mare păcăleală din istorie.

Recommended Articles

1 Comment

  1. cum ramane cu 11 septembrie? lol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *