Sunt mai mult ca sigură că aţi auzit cu toţii de Jocurile Olimpice ce au loc anul acesta la Londra. Totuşi, pentru cei în necunoştinţă de cauză, acestea reprezintă un eveniment internaţional, multisportiv, ce se desfaşoară o dată la patru ani. Că tot suntem în plin sezon olimpic, ce-ar fi să îţi împărtăşesc şi ţie, cititorule, câteva curiozităţi?
Hai să vedem:
1.Cel mai tânăr participant la Jocurile Olimpice a fost Dimitrios Loundras, de origine greacă. La ediţia din 1896, din Atena, a participat la proba de paralele, acesta având frageda vârstă de doar 10 ani şi 218 zile.
2.Pe de altă parte, cel mai vârstnic participant a fost concurentul de origine suedeză Oscar Swahn, la probele de tir. Acesta era în vârsta de 72 de ani când a participat în anul 1920 la Antwerp, unde a câştigat chiar şi o medalie de argint.
3.În anul 1904, la Paris, nu s-au oferit medalii câştigătorilor, ci tablouri, organizatorii considerând că acestea sunt mai valoroase decât nişte simple bucăţi de metal.
4.Ultimele medalii create exclusiv din aur au fost decernate în anul 1912, de atunci folosindu-se aliaje în locul preţiosului metal.
5.Olimpiadele (şi de vară şi de iarnă) din anii 1940 şi 1944 au fost anulate din cauza celor două războaie mondiale.
6.Mascotele au apărut prima dată la ediţia din Franţa, în anul 1968, fiind reprezentate de un jaguar şi de un porumbel. Anul acesta, mascotele, numite Wenlock şi Mandeville, sunt două figurine cu câte un singur ochi fiecare, simbolizând ultimele picături de oţel folosite la terminarea gradenurilor stadionului din Londra, construit special pentru acest eveniment. De asemenea, acestea au fost numite după două oraşe din Anglia – Much Wenlock şi Stoke Mandeville, unde au avut loc pentru prima dată Jocurile Paralimpice.
7.Jocurile Paralimpice sunt o altă formă a Jocurilor Olimpice, la care participă persoanele cu dizabilităţi. Primele Jocuri Paralimpice au avut loc în anul 1948, iar de atunci aceste competiţii au loc în mod regulat la câteva săptămâni după desfăşurarea Jocurilor Olimpice.
8.Statele Unite ale Americii au câştigat până în prezent un total impresionant de 2,549 de medalii, situându-se pe primul loc. La polul opus se află ţări precum Afghanistan, Eritrea, Guatemala, Kuwait, Sudan, Senegal şi Emiratele Arabe Unite, ce nu au reuşit să câştige decât câte o medalie până acum.
9.Prima medalie olimpică cucerită de chinezi a venit (în mod surprinzător!) abia în anul 1984, acum aflându-se printre favoriţi la cele mai multe medalii câştigate.
10.Prima ediţie la care au participat şi femei a avut loc în anul 1900. Mai mult, la ediţia din anul 1932 de la Los Angeles, poloneza Stanislawa Walasiewicz a câştigat proba de 100m sprint femei. La moartea sa, în 1980, s-a descoperit că ea era de fapt… un el! 🙂
Eu sper că aceste mici curiozităţi ţi-au sporit interesul pentru Jocurile Olimpice şi nu pot decât să îţi doresc vizionare plăcută în continuare!
Foarte misto poza!
dap 😀