Sexul frumos ataca – Elizabeth Bathory

sexul frumos ataca - Elizabeth Bathory

sexul frumos ataca - Elizabeth Bathory

de Cristina Dinescu – redactor
foto: wikipedia.org

Dacă încerc să îmi imaginez un criminal în serie (în cazul în care ating cota maximă de plictiseală), în mintea mea se consolidează două imagini: prima este cea a unui bărbat între 30-50 de ani, cu păr năclăios, dinți lipsă sau care nu au văzut lumina soarelui, respirație puturoasă și privire care se axează pe detaliu (culoarea ficatului, cantitatea de sânge, timpul de sufocare etc.), iar cea de-a doua îmi plasează în minte exact opusul, un domn elegant, manierat, lingușitor, dar cu o privire la fel de… intensă, am putea spune. Jeffrey Dahmer, Ted Bundy, chiar și Ion Râmaru sunt deja personaje al căror sadism a mai fost întâlnit și în „operele“ altor criminali.

Dar cine omoară cu grație și pentru scopuri cosmetice? Criminologii, sau „profilerii“, spun că femeile au tendința să nu lase multă mizerie în urma lor în cazul în care își descoperă o astfel de pasiune. Că doar e normal să ușurezi treaba autorităților! În cazul de față, nu știu cât de mult se aplică acesă teorie.

Elisabeta Bathory (Erszebet Bathory), născută în 1560, provenea dintr-o familie nobilă a cărei reputație nu era chiar nepătată. În ciuda rangurilor nobile cu care se înrudea, familia contesei era suspectată de practici sexuale anormale și vrăjitorie, printre altele. Libertatea, din toate punctele de vedere, i-a fost încurajată încă de la o vârstă fragedă, astfel că nu prea cunoștea sensul cuvântului „limită“. Contesa era, de asemenea, și o persoană foarte educată, vorbind fluent mai multe limbi străine. Cu toate că era narcisistă, acest lucru s-a accentuat în momentul în care s-a apropiat de vârsta de 40 de ani. Lipsa unor metode de îndepărtare a ridurilor au dus-o la practici extreme. Întâi a ademenit tinere fecioare la castelul Cachtice sub pretextul angajării, iar când și-a dat seama că sângele unor simple fete de țărani nu o vor ajuta să întinerească, a început să cheme fecioare de nobili pentru „a le învăța bunele maniere“. De abia atunci, nobilii și-au dat seama că ceva nu este în regulă cu aceste aranjamente. De ce?… Pentru că aceștia erau anunțați constant de moartea fetelor, moarte prin sinucidere sau pur și simplu din cauze naturale.

Se spune că numărul fecioarelor în sângele cărora s-a îmbăiat ar oscila între 600 și 700, conform jurnalului ei. După ce întreaga ei „piesă de teatru“ a fost descoperită de autorități și a trecut printr-un proces lung și extrem de dificil în 1614 (la care contesa nici măcar nu s-a obosit să participe) Elisabeta Bathory a fost închisă în propriul castel, cu ușile și ferestrele zidite și doar un singur locușor lăsat liber pentru lumină, aer și mâncare. În 1614 contesa a fost găsită moartă din cauza înfometării, tratament aplicat de ea însăși.

La o perioadă după ce au trecut nebunia și flacăra evenimentelor, au fost persoane care au încercat să-i găsească și o latură umană. Au spus că avea copii pe care îi îngrijea cu dragoste și tandrețe între două băi cu sânge, că a susținut femei nobile în pragul sărăciei etc. Ce să mai? O adevărată femeie a societății.

Așa că, oameni buni, fiți mai paranoici, mai cu bun simț! O doză mai mare de respect pentru vânzătoarea de la magazin, controloarea din R.A.T.B. sau femeia de serviciu din liceu vă poate asigura o doză mai mare de viitor. O zi liniștită!

Recommended Articles

1 Comment

  1. Elisabeta Bathory este considerata cea mai malefica femeie din lume , socand tocmai prin motivul pentru care omora( https://www.descopera.ro/cultura/2666375-top-10-femei-malefice-in-istorie ). Se spune ca ea este cea care a creat multe dintre cele mai cunoscute torturii , fiind atenta si la cele mai mici detalii . Citisem undeva ca folosea doar sangele care cursese inainte sa ii se opreasca inima victimei . Ma bucur ca ati scris acest articol este foarte interesant ! Succes in continuare :):)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *