Ergo Proxy

ergo proxy

de Luiza Butoi – fost redactor
foto: wikipedia.org

Am văzut recent un anime foarte interesant şi deosebit. Ghiţici cum se numeşte! Ei, da, aţi bănuit bine din titlu: Ergo Proxy. Animeu’ ăsta e diferit datorită temei, mesajului, dar în special datorită trimiterilor pe care le face de-a lungul episoadelor.

Ca temă ai putea spune că nu este cine ştie ce. Totul începe într-un oraş-dom, construit în viitor cu scopul de a proteja oamenii după un dezastru ecologic. Lumea dinăuntrul oraşului-dom este prezentată ca o utopie în care oamenii şi AutoReivii (androizi) trăiesc împreună. Cu toate acestea, în afara domului lumea este o distopie. Şi chiar şi înăuntrul domului, încetul cu încetul, se va ajunge la una. Echilibrul oraşului începe să se prăbuşească odată cu diverse ucideri şi omoruri cauzate de AutoReivi infectaţi cu un virus care îi face să-şi conştientizeze existenţa. Însă echilibrul oraşului se spulberă nu doar din această cauză, motivul fiind mult prea complex ca să-l explic în acest articol, pentru că dacă aş face asta, nu aţi mai avea de ce să vă uitaţi la anime. În orice caz, în serie apar nişte entităţi numite „Proxy“, care se consideră că ar fi nişte zeităţi imperfecte. Ideea animeului se învârte în jurul unei lumi artificiale care face eforturi să continue să existe, dar care este, de fapt, ţinută în viaţă şi creată de zeii imperfecţi. Tocmai din acest motiv şi lumea creată de aceştia este imperfectă. Astfel, ei întâmpină probleme mari şi tot ceea ce se derulează pe parcursul acestui serial. Toate acestea, precum şi ideea unui personaj de a considera zeii morţi şi de a ajunge la gândul că oamenii trebuie să se schimbe pentru a trăi fără zei, fac trimitere la diferite filosofii ale lumii.

Astfel, nu degeaba se zice de animeul ăsta că este filosofic. Bunicul personajului principal feminin (Re-l Mayer) este conducătorul oraşului de mai sus. Acesta comunică cu oamenii prin patru AutoReivi care sunt reprezentaţi prin statui sculptate de Michelangelo în Capela Medici. De asemenea, cele patru entităţi sunt denumite după patru mari filosofi: Derrida, Lacan, Husserl şi Berkeley. Proxy din anime au denumiri precum Monad (monadă = termen folosit în filosofia lui Leibniz pentru a desemna cea mai simplă unitate indivizibilă din care ar fi alcătuită lumea) sau Senex („Bătrânul om înţelept“ – un arhetip construit de Carl Jung). Alt personaj, Pino, reprezintă prin numele său o referinţă la personajul Pinocchio şi la pictorul Pino Daeni. De asemenea, medicul personajului principal feminin este numit Daedales, acesta făcând trimitere la personajul mitologic care împreună cu fiul său (Icar) şi-au construit aripi pentru a zbura. Legenda mitologică are legătură cu o secvenţă din anime. De altfel, doi AutoReivi, asistenţi ai medicului poartă denumirile de Deleuze şi Guattari, alţi doi filosofi. „Ergo“, numele primului Proxy are legătură cu „cogito ergo sum“ („gândesc, deci exist“ de René Descartes), cogito fiind denumirea virusului care îi face pe AutoReivi să îşi conştientizeze existenţa. Este importantă, de altfel, legătura dintre numele a două personaje, aflate în antiteză la prima vedere, Vincent Law (personaj principal) şi Raul Creed. De altfel, înfăţişarea unuia dintre personajele episodice aminteşte de Hitler, iar a altuia de Walt Disney, episodul respectiv făcând o trimitere foarte clară la Disneyland şi caracterele sale.

Am uitat poate una dintre cele mai importante părţi. Opening-ul este unul foarte bun, în engleză, dar care sună extraordinar de bine (veţi vedea mai jos), iar ending-ul… Aici e aici! Endig-ul este cântat de Radiohead – „Android Paranoid“, melodie ce se prezintă absolut perfect pentru atmosfera şi atitudinea acestei serii.

Nu recomand tuturor să se uite la această serie. Animeul ăsta nu e doar pentru cei cărora le place acţiunea, psihologia sau filosofia. Cred că e important să-ţi placă, înainte de toate, genul distopia şi tragedia împletită cu un pragmatism rece. Dacă te regăseşti în ce am spus, fă o încercare. E un anime foarte inteligent din multe puncte de vedere, nu numai cultural.

Aveţi mai jos un trailer şi openingul.


[youtube]MWI97Kg8ur8[/youtube]


[youtube]oAXrRWLKzko[/youtube]

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *