The Boy in striped pyjamas

Rubrica Cartea de pe noptiera Mironei

de Mirona Crăciun – redactor

Înainte să aud de cartea lui John Boyne, m-am uitat de câteva ori la filmul cu acelaşi nume. Pe HBO îl dădeau aproape zilnic, în mod obsesiv, şi după ce l-am văzut de mai multe ori am realizat substraturile acţiunii.
Publicat destul de recent (în 2006, mai exact), romanul „The Boy in striped pyjamas“ este un roman ce a născut multe controverse.

Este vorba despre Bruno, un băiat de nouă ani, al cărui tată este ofiţer SS în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Ofiţerul şi familia sa se mută în apropierea unui lagăr de concentrare, iar Bruno, din simplă curiozitate, îşi abate drumul spre el. Acolo îl întâlneşte pe Shmuel şi, dat fiind faptul că nu ştie despre faptul că acesta este evreu, se împrieteneşte cu el. Cei doi devin foarte apropiaţi, însă prietenia lor va avea, se pare, doar consecinţe negative.

Controversa romanului a constat în faptul că era imposibil ca un băiat de vârsta lui Shmuel să fie închis într-un lagăr, de aici se şi pierde din veridicitate, criticii oferind puncte în minus cărţii, şi implicit şi filmului.

Cum se continuă toată povestea nu vă pot zice. Cine sunt eu să vă iau farmecul cititului? Eu doar fac recomandări… I give you just a taste, so you want more. Savuraţi-o cu plăcere!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.