Roll it! – Independence Day (1996)

1996-independence-day-poster1

de Andrei Antonescu – colaborator

Lucru pe care toţi am vrut să îl vedem: preşedintele Statelor Unite ale Americii luptând cu extratereştrii într-o aeronavă, miza fiind… aţi ghicit: cucerirea lumii.
În 1996, această peliculă a fost cel mai mare succes de box office, cu încasări record, dar, acest lucru a fost posibil datorită tuturor americanilor care voiau să vadă Casa Albă sărind în aer.

O navă-mamă extraterestră intră în atmosfera pământului şi lansează în diferite ţări de pe glob nişte „puişori“ (mici navete spaţiale), ameninţând rasa umană cu anihilarea totală. Singurul om care poate salva lumea de la această soartă este David Levinson (Jeff Goldblum), care descoperă numărătoarea de atac a extratereştrilor prin nişte transmisiuni. Astfel, se îndreaptă în grabă spre Casa Albă, casă îl prevină pe preşedintele Thomas J. Whitmore (Bill Pullman) de atac.

În primul rând, nu am putut să îl iau în serios pe Bill Pullman în rolul preşedintelui îndurerat, pentru că de fiecare dată când văd secvenţa în care încearcă să îmbărbăteze mulţimea de bărbaţi însetaţi de muştar de alien, mă gândesc la rolul lui din Scary Movie 4, pentru că a fost prima dată când am văzut în acţiune acest actor.

În paralel cu ce se întâmplă la Casa Albă, o luptă pe viaţă şi pe moarte între o escadrilă de 18 aeronave şi o mână de extratereştri este în plină desfăşurare, avându-l în plin plan ca lider pe căpitanul Steven Hiller (Will Smith). Un lucru care m-a cucerit în acest film a fost farmecul fostului prinţ din Bel Air, Will Smith. Tipul ăsta este atât de relaxat şi fermecător ca actor, încât poate lua un rahat de câine, să îl învelească în staniol şi să i-l ofere reginei Angliei pe post de inel.

Hiller este oarecum ajutat în deşert de un grup de refugiaţi, printre care şi Russell Casse (Randy Quaid), un ţăran alcoolic care susţine că a fost răpit de extratereştri în tinereţea lui.
O coincidenţă cam ciudăţică, să se întâlnească în deşert şi să călătorească cu toţii spre renumita bază, zona 51. Da, filmul acesta susţine cu totul povestea în care o navă extraterestră a aterizat în apropiere de Roswell, New Mexico şi a fost recuperată de serviciile americane. Coincidenţa cea mai mare a fost că nava respectivă (după povestea din film) aparţine exact rasei extraterestre care încearcă acum să „castreze“ suprafaţa Pământului. Of, cam sensibili omuleţii verzi!

Odată ajunşi la bază, extraterestrul este examinat de Data, tipul din Star Trek şi câţiva asistenţi. În scurt timp realizăm că extraterestrul are somnul sensibil şi nu rezistă bine la gâdilatul bisturiului, astfel intrusul se trezeşte cu gândul de a-l ucide pe preşedinte. Însă este oprit la timp de aghiotanţii săi de nădejde.

David pune la cale un plan de a lăsa nava-mamă a extratereştrilor fără scut, preţ de câteva minute, timp în care armata are un prilej bun de a o doborî şi de a scăpa lumea de ameninţare. David reuşeşte să introducă un virus în nava-mamă cu ajutorul căpitanului Steve, care a pilotat nava extraterestră ce fost conservată timp de 50 de ani în bază. Din nou, cred că este cea mai proastă rasă de extratereştri, dacă nu au putut să identifice fiinţa care pilota una din navele lor, ei intrând de parcă rezervau o masă la restaurant. Mai amuzant, cei doi salvatori reuşesc să facă puţintel mişto de un extraterestru ce supraveghea lupta.

Nava-mamă este distrusă printr-un act de curaj al ţăranului Casse; în acest fel el ajunge să se răzbune pentru că l-au răpit când era de-o şchioapă, făcând o sumedenie de experimente pe el. Happy ending, lumea este salvată. Dar, cel mai important lucru, Boomer – câinele familiei căpitanului – este în viaţă, slavă Domnului! Nu cred că aş fi rezistat dacă Boomer ar fi păţit ceva.

Filmul este plin de aceleaşi clişee şi stereotipuri cu care drăguţul Roland Emmerich ne-a obişnuit până acum. Personajele nu ies în evidenţă cu nimic (cu excepţia celui interpretat de către Will Smith, care are un stil tare fain de a-i închide gura unui extraterestru), iar povestea lasă de dorit, prin găurile sale.

Pelicula a câştigat un Oscar pentru efectele speciale şi a fost nominalizată la Zmeura de aur pentru cel mai prost scenariu… Care totuşi a câştigat peste 100 de milioane! Te pune pe gânduri, am dreptate? Se pare că vor să realizeze şi un sequel; şi ca să îl citez pe preşedintele Pullman: „God help us all!“.

În final, urmăriţi filmul, povestea este în minus, însă măcar vedeţi Casa Albă sărind în aer. Cel puţin asta este părerea mea… Just like that!

Recommended Articles

4 Comments

 1. Mothership Zeta

  Ai tot facut analogii obscure in articolul asta. De ce? Ma refer la comediile in care au mai jucat actorii principali. La urma urmei este vorba de un film de actiune/SF, iar comediile astea de care ziceai ii nu prea au legatura (fiind de 2 lei).
  Faptul ca a luat un Oscar spune ceva despre film. Poate este doar o problema de gusturi. Mie, sincer, mi-a placut (cred ca l-am vazut de vreo 3 ori).
  Ce n-am inteles insa, este mesajul articolului tau. Il recomanzi sau nu? Nu de alta dar cand zici ca nu are poveste buna dupa ce spui sa-l vedem mi se pare putin cam “tulbure”.
  La momentul aparitiei stiu ca pelicula de care vorbesti a creat o isterie in randul americanilor legata de extraterestrii. Probabil ca partea a 2-a ( de care chiar nu stiam) o sa fie un fail – ca multe alte continuari, din pacate.
  Inca ceva si termin cu obiectiile…
  Ai spus urmatoarele: “Din nou, cred că este cea mai proastă rasă de extratereştri, dacă nu au putut să identifice fiinţa care pilota una din navele lor, ei intrând de parcă rezervau o masă la restaurant. Mai amuzant, cei doi salvatori reuşesc să facă puţintel mişto de un extraterestru ce supraveghea lupta.” – s-a intamplat sa revad filmul de curand si cred ca n-ai fost atent la toate detaliile. Nava e scanata de extraterestrii si ghidata de acestia in interior – in fond era la fe ca navele lor. Tocmai de aceea nu au fost atacati “salvatorii Pamantului”. Nu te lansa in comentarii radicale cand nu esti sigur de background!
  In fine, filmul e interesant, iar daca nu l-ati vazut -intr-o seara friguroasa de iarna, precum celor prin care trecem, merge. Probabil va delecta multi fani ai SF – urilor apocaliptice (daca nu l-au vazut la momentul potrivit).

 2. Andrei Antonescu

  Salutare, in primul rand, ceea ce am spus despre un singur actor (Bill Pullman) a fost o nota sau o simpla referinta in comparatie cu alte roluri ale sale.
  Si eu chiar nu am putut sa il iau in serios, pur si simplu, tipul este foarte amuzant.
  In al doilea rand, da, filmul a obtinut un Oscar,dar pentru efectele speciale. Esti sigur ca ai citit bine articolul ? am fost chiar foarte clar la sfarsitul articolului, urmariti filmul pentru efectele si secventele sale, povestea lasa de dorit prin golurile si simplitatea dialogurilor.
  Si este plin de clisee, de cate ori ai auzit in filmele lui Roland Emerich, fraza “God helps us all”? acum pe bune.
  Si da, rasa acea de extraterestri este proasta, pentru ca nu putut sa identifice fiintele ce pilotau una din navele lor.
  Mersi pentru feedback.

 3. Andrei Antonescu

  P.S. Tot in legatura cu inteligenta extraterestrilor, daca erau chiar atat de avansati in gandire si technologie, cu siguranta isi dadeau seama ca nu semenii lor pilotau nava aceea, si cum spui si tu, chiar a fost scanata nava aceea, pe bune? atat de slab este aparatul cu care scaneaza ei ? si nici nu primeau nici un raspuns de la ei, in locul extraterestrului acela (pentru ca stiu sigur ca era unul singur la tabloul de comanda), dadeam ordine garzilor sa se duca sa verifice nava aia, pentru ca devenea dubios.

 4. In legatura cu efetele speciale, asta nu prea are relevanta cand te referi la calitatea filmului. O fi luat el oscarul la categoria asta, dar si cand vorbesti de Avatar, de ex., poti spune despre film ca este absolut genial din punct de vedere al efectelor speciale. Dar ce altceva mai poti spune despre Avatar? Nimic… absolut nimic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *