Moda mea! – Graba strica treaba, domne…

moda mea

de Mădălina Meilă – redactor
logo: Cătălin Petran – tehnoredactor

De ce generația celor născuți în ’90 se grăbește să se maturizeze? Aceasta este dilema ediției rubricii mele. A ajuns deja un fapt cunoscut, dacă nu te maturizezi repede ești catalogat un fraier.

Copiii din ziua de azi au nevoie de o educație și de o maturizare constantă, lipsită de calculator și zece mii de ore la televizor zilnic. Pentru un exemplu cât mai elocvent, primul calculator l-am primit la 8 ani, iar primul celular, cum îi spunea pe-atunci, la 9 ani. De calculator nu m-am atins în primii 4 ani, mi se părea mult mai interesant să ies afară în spatele blocului să mă cațăr prin copaci și să mă joc ascunselea. Telefonul era pentru mine un rău necesar căci mama trebuia să mă contacteze într-un fel. Ce-i drept, acum nu pot trăi fără telefon, dar măcar o recunosc.

Acum 10 ani, dacă intrai într-un liceu bucureștean nu vedeai nimic ieșit din tipare. Elevii aveau un aspect decent, nimic deosebit de spus. Însă, dacă intri într-un liceu ASTĂZI, cred că te vei gândi dacă nu cumva ai nimerit la o cafenea sau la o instituție de învățământ. Mai degrabă cafenea! Odată cu timpul s-au dat ghiozdanele pe genți, adidașii pe tocuri și pantalonii pe colanți, făcând astfel ca imaginea unei tipe de liceu la oră îmbrăcată ca în club să fie ceva deja banal. Să menționez și de puștoaicele din școlile generale? În clasa a4-a deja sunt dezvoltate, decoldate, strâmtate, fardate, asociate cu niște femei în toată firea.

Baba de mine nu e chiar așa demodată, însă când vine vorba de dezvoltarea umană mă rezum la normalitate. Poate că asta mă face un pic conservatoare, dar ce-i rău în asta, la capitolul acesta?

De ce consider că graba strică treaba? Pentru că, sincer, dacă începi să adopți niște activități exagerate pentru vârsta ta o sa ajungi să te plictisești garantat până să ajungi să împlinești vârsta majoratului. Te maturizezi repede și prost, pentru că începi să umbli prin toate bodegile încă de la 14 ani și să fumezi.

Alcoolul nu mai zic ca este o parte din ecuație. Dacă ești conștient de greșelile pe care le-ai făcut, poate că mai ai o șansă să îți revii, dar o sa ajungi să regreți că te-ai grăbit și îți vei dori să fii copil din nou. Cu asta rămâi.

Se spune că dacă umbli cu o anumită categorie de oameni, această categorie va ajunge cu timpul să îți reprezinte stilul de viață. Chiar așa este! Să luăm de bun exemplu o fată de clasa a9-a care este foarte drăguță cu toată lumea și își vede de școală. O vezi un an mai târziu că a ajuns o pițipoancă în grupul celor „tari“ și nici nu se mai uită la tine. Dacă-i ceri cinci lei n-are să-ți dea, dar are în portofel 300 de lei zilnic. Un mic exemplu al unei persoane pe care o cunosc, lucru care îmi permite să îmi dau cu părerea.

Coaforul – loc de reculegere pentru dragii elevi de liceu. Au uitat cum să se epileze, să își facă o manichiură. Sunt și băieți care fac asta, plus pensatul, pe care-l găsesc absolut inutil și chiar… gay. Clubul – locul bunei dispoziții și sursei infinite de alcool, rochii scurte la 16 ani și tocuri de 15 cm. Fetele știu să se urce pe bar de tinere! Experiența este în floare.

Așadar, graba chiar strică treaba și imaginea de ansamblu întristează, însă lumea este în continuă dezvoltare. Păcat.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *