Idealismul – Originea noastra?

Rubrica Iluzie sau realitate?

de Robert Frunză – redactor

Sunt două mari teorii în filosofie care explică tot ce ne înconjoară. Idealismul şi materialismul. Materialismul este teoria care spune că totul este materie, vreau însă să vă vorbesc despre idealism… (materialismul în numărul viitor).

Idealismul este teoria care spune că totul se bazează pe minte sau idee. Filosoful Immanuel Kant spune: „Singurele lucruri care pot fi cunoscute în mod direct sunt doar idei“. Idealismul este opusul materialismului, ambele fiind teorii ale monismului*, spre deosebire de dualism şi pluralism. Idealismul este o mişcare filosofică în gândirea occidentală şi îi este asociată lui Platon. Antiphon, un orator din Atena, spune într-una din scrieri: „Timpul este o idee, nu o substanţă“, prezentând timpul ca o operaţie mentală, ceva ce gândeşti, nu ca un obiect. Plotinus spunea că: „Singurul spaţiu sau loc din Univers este sufletul“.

Idealismul are câteva ramuri principale. Cel subiectiv susţine că spiritul se identifică cu conştiinţa individuală şi nu poate trăi fără realitatea materială. Cel obiectiv** porneşte de la nevoia omului de a crede în ceva, în cazul creştinilor, în Dumnezeu. A fost ideea cum că există o forţă supremă care controlează tot ce se întâmplă. Idealismul absolut este cel care admite identitatea spirituală cu realitatea obiectivă, un fel de realitate necondiţionată.

Prietena mea, I., spune că fiecare om are Universul lui, în sensul că fiecare persoană vede un Lucru diferit de oricare altă persoană (şi nu faceţi mişto de mine că eu văd un avion şi tu vezi o căruţă cu aripi de metal), plecând de la Ideile pe care le-a deprins. Asta merge şi pe principiul „e frumos ce-mi place mie“.

Ideea e că nu putem şti cum a început sau cum se va sfârşi, nici măcar nu ştim sigur dacă lucrurile din jurul nostru există sau sunt creaţiile imaginaţiei. Vom continua însă să privim lucrurile ca până acum şi

*Monismul – este o concepţie conform căreia în Univers există o singură substanţă, temei pentru tot ceea ce există.
**Obiectivitatea – priveşte mecanismele generante de realitate şi tratarea obiectului cumva diferenţiat de individ.

Recommended Articles

2 Comments

  1. prea-sfiintita rina

    termenul pe care ni-l explici tu il cunoastem cu totii,si chiar nu ma intereseaza ce crede prietena ta despre asta .

  2. Bun, ai avut si materialismul si idealismul. Acum, macar pot avea speranta ca luna viitoare vii cu ceva scris? La materialism m-am luat de tine ca ai pomenit wikipedia, acum ce sa zic, ai pomenit-o pe I., adica prietena ta.

    Sadoveanu avea o calitate si aia foarte buna, putea vorbi la nesfarsit, in sensul ca putea povesti. Dar el a ajuns celebru. Tu daca incepi de la un cuvant si faci 2500 de caractere pe baza lui nu ai sanse de asa ceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *