Magicka ( The stars are left ) – Acum si cu aroma de Lovecraft

Magicka- The stars are left

Logo_Rubrica_Games_Teen_Press

de Emil Drăgănescu – redactor
foto: magickagame.com

La începutul anului apărea Magicka, creaţia celor de la Arrowhead Game Studios în parteneriat cu Paradox Entertainment. Lipsa de timp şi spaţiu nu mi-a permis să vă vorbesc pe larg despre ea. Totuşi, odată cu unul dintre cele mai aşteptate expansionuri, consider că este nevoie să clarific câteva lucruri.

Ce avem aici…
Un joc mic şi drăguţel care readuce în prim-plan feelingul action RPG. Tehnic vorbind, ca el (sau deasupra lui) sunt multe jocuri care au elemente de atmosferă (şi gameplay, aşa cum o să vedeţi mai încolo) mult mai bune. Ce îl face să fie aparte? Simţul umorului. Nu vă gândiţi la el ca la un la un Overlord izometric.

În timp ce sus-numitul râdea de toate aspectele fantasy (à la LotR), Magicka se ia de jocuri şi filme şi literatură cu un aplomb pe care nu l-am mai întâlnit decât în Fallout. Nu vă aşteptaţi la nimic serios în ceea ce priveşte story-ul. Ceva foarte nasol se întâmplă şi cei patru vrăjitori pe care îi controlezi sunt singura şansă a lumii. Bla bla-ul întâlnit mereu în diverse forme, mai mult sau mai puţin cosmetizate. Slujitorii unui vrăjitor mare şi rău încearcă (iar) să subjuge lumea şi trebuie să le strici planurile. Cum faci asta? Guitar Hero way! Ai patru puteri, care corespund cu patru butoane de pe tastatură. Nu mai rânjiţi, acolo în spate! Nu e uşor deloc să înţelegi ce să faci cu ele pentru doborârea monştrilor ceva mai puternici. Mulţi, dacă nu aproape toţi, vor necesita combinarea activă a elementelor pentru a-i transforma în Loot şi eXPerienţă – cuvintele de bază ale unui exWoW-ist profesionist.

Magicka The stars are left


Chiar dacă inamicii nu-s foarte inteligenţi, principalul inamic este friendly-fire-ul. Absolut totul merge pe ideea combinării celor patru butoane. Să vă prezint o chestie frecventă din joc ca să înţelegeţi despre ce vorbesc: unul sau mai mulţi omuleţi e îngheţat şi trebuie să scape de efectele negative (viteza mică etc). Arunci pe el cu foc. Făcând asta, îl vei dezgheţa, dar va lua foc. Atunci combini elementele şi obţii apa cu care stingi „duda înflăcărată“. Îţi dai seama prea târziu că monştrii ţi-au măcelărit echipa între timp. Asta în cazul fericit. Se poate întâmpla să-i omori chiar tu pe omuleţi – din inerţie, în timpul unui combo complicat.

Clişeuri originale
Sistemul care te va face să zdrobeşti degete şi tastaturi deopotrivă, se dovedeşte genial în multiplayerul cooperativ pe parcursul celor 13 stagii, integrate în 3 acte (în jocul de iniţial). Peisajele se schimbă, inamicii la fel, dar miştocăreala rămâne constantă.

Alături de trei prieteni, lucrurile capătă o nouă dimensiune. Dacă înainte era greu să te coordonezi, o să atingi noi limite ale frustrării în timp ce o să mori „ajutat“ de cineva care voia să te salveze.

Din păcate însă, aventura nu vă va ţine în priză foarte mult pentru că povestea nu are rejucabilitate foarte mare, dar există un challenge mode plin de achievementuri. Ca să ne mai prelungească agonia, producătorii au lansat constant DLC-uri cu bunătăţi. A reuşit să mă menţină interesat până când am auzit de ultimul expansion oficial: The Stars are Left.

Magicka- The stars are left


Încă de la început mi-au plăcut easter egg-urile inserate de producători cu privire la universul lui H. P. Lovecraft. Oamenii sunt fenomenali! După ce au dat de pământ cu mitologia nordică, acum se folosesc de Cthulhu ca motiv să arzi, curentezi şi să îngheţi inamici – care apropo, sunt mai variaţi.

Ce ar fi Magicka fără „game bashing atmosphere“? Probabil un alt action-RPG banal. De data asta, aşteptaţi-vă la referinţe legate de Minecraft. E faimos încă din beta, aşa că de ce să nu ne folosim de el?

Ce mai e nou? Obiecte, robe şi vrăji, într-un cadru diferit. O adiţie interesantă este opţiunea de a juca în cooperativ cu doar un Host care să aibă expansionul instalat, ceilalţi putând să se conecteze fără probleme doar cu pachetul „core“ instalat. Vom vedea prin decembrie cât de bine se aplică ideea.

Problemele magiei
A trecut destul de mult timp de la apariţie şi multe din problemele iniţiale au fost rezolvate prin patchuri. Probleme de stabilitate, balancing şi altele. La momentul lansării a fost destul de dubios, dar pe parcurs s-a transformat într-o experienţă de gameplay unică, care (cred că) se va îmbunătăţi în iarnă.

Dacă vreţi ceva nou şi v-aţi săturat de sistemul vechi în care eşti eroul într-un clişeu tolkienizat, puneţi mâna şi citiţi Lovecraft până când apare Magicka: TsaL. Aşa o să puteţi simţi adevăratul umor de calitate, pe care îl găsim tot mai rar într-o lume care pune accentul pe grafică şi experienţe cinematografice. Căutaţi mitraliera lui Rambo!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *