Eye on society – Amanarea maturitatii

eye on society - amanarea maturitatii
de Alexandru Tudosoiu – redactor
foto: Roxana Leocovici – fotoreporter

Eye on society - amanarea maturitatii

Nu-i aşa că-i mai plăcut să ne uităm la un serial decât să ne apucăm de tema la engleză? Nu-i aşa că e mai ok să asculţi o melodie şi după să vorbeşti cu cineva pe mess, iar apoi să tragi un pui de somn decât să citeşti ceva pentru şcoală? În teorie, nu-i aşa că e mai fain şi sunt mai multe şanse să facem ceva uşor şi mai distractiv decât ceva care e, tot în teorie, mai greu şi mai neplăcut? Şi dacă chiar ni se întâmplă să facem asta în mod frecvent, bun venit în lumea procrastinării.

Termen pompos pentru descriere uşoară, procrastinarea presupune amânarea sarcinilor pentru mai târziu. Este un comportament defectuos, susţin psihologii, şi poate apărea chiar în urma unei tulburări pshice. V-am speriat? Dacă mă întrebaţi pe mine, eu îi zic adolescenţă. Probabil că mulţi ne spun că suntem bolnavi mintal, dar tind să-i contrazic. Mereu.

eye on society - amanarea maturitatii


După cum ar spune unii, procrastinarea ar putea să fie printre ultimele zbateri ale adolescentului înainte de a intra în lumea gri şi tristă a adulţilor. Noi, ca adolescenţi, nu am fost niciodată obligaţi să facem nimic (important). Sigur, a trebuit să ne ducem la şcoală şi să ne facem temele (siiigur!), dar mereu am avut de ales, mereu am ales ce ne-a plăcut mai mult. Adulţii nu sunt aşa. Adulţii sunt trişti. Adulţii sunt de fapt adolescenţi plictisitori care susţin că au dat piept cu viaţa, nimic de comentat aici, dar ei uită, uită că mereu au de ales. Au treburi importante şi le fac, chiar dacă nu le place. Noi, noi suntem diferiţi. Anulăm ceva acum şi ne rugăm să avem mai mult chef să facem ce trebuie făcut.

Cu puţină paranoia, putem chiar să spunem că ei au inventat termenul special ca să-i dea o tentă negativă, din invidie copilărească, pe faptul că noi ştim şi reuşim să ţinem minte, că lumea e a noastră, că nu există limite, că putem face ce vrem. Amânarea e doar o metodă, dar putem şi facem ce vrem. Pentru că suntem tineri.

Sau poate au dreptate şi toată „rasa“ adolescentină e bolnavă. Ar fi destul de trist, nu?

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *