Editorial 56 – Toamna asta numaram

editorial 56 - toamna asta numaram

editorial 56 - toamna asta numaram

de Ilinca Papari – redactor

Iată a venit din nou septembrie, deşi din ce am auzit pe la meteo, temperatura de afară va aminti de luna lui cuptor până la sfârşitul lunii. Vacanţa e gata, fapt semnalat de punerea şcolilor pe roate şi de înghesuiala din magazine pentru rechizite. După cum bine ştim, toamna se numără bobocii, prin şcoli, prin licee sau prin facultăţi, pare-se că mulţi nerozi a eclozat BAC-ul în urma celor două sesiuni.

Are nevoie România de ospătari, dar şi ospătarii trebuie să aibă diplomă de BAC, printre subiectele de sezon aflându-se intenţia ministrului învăţământului, Ecaterina Andronescu, de a introduce bacalaureatul profesional. De la sistemul ,,intră în şcoală cine vrea, iese cine poate“, doamna Andronescu doreşte trecerea la sistemul ,,intră cine vrea, iese şi cine nu vrea“. Fostul ministru al educaţiei, consilierul prezidenţial Daniel Funeriu, a criticat aspru această metodă. În schimb, au început să apară la televizor reclame pentru centre, ateliere, şcoli – nu ştiu cum să le zic, ce oferă pregătire profesională după liceu.

Dacă e să privim în perspectivă, am avut şi încă avem de-a face cu un sezon al numărătorilor. În întâmpinarea toamnei nu s-au numărat doar bobocii, ci şi voturile românilor la referendum, după ce am asistat la încă un episod din seria ,,Greu de demis“. În urma deliberării s-au numărat protestatarii, mare parte din popor socotind zilele rămase până ce preşedintele Traian Băsescu îşi va încheia mandatul – fie demis, fie de bună voie.

Ca să continuăm număratoarea, s-au adunat ceva bilete vara asta de pe urma celor de la Linkin Park, Lady Gaga sau Red Hot Chili Peppers, dar şi de pe urma festivalurilor: B’estfest, Summer Well, OST Fest, Rock The City sau ARTmania.

Pe de altă parte, mai cu frică, mai cu jind, alţii numără zilele până la presupusul sfârşit al lumii, în timp ce pe ultima sută de metri se calculează profitul obţinut de pe urma filmelor, cărţilor, emisiunilor, ori a articolelor despre subiectul ,,21 decembrie 2012“. Unii consideră că inversarea polilor magnetici ar fi catastrofală, deoarece planeta ar rămâne descoperită radiaţiilor pentru o perioadă de timp, astrologii afirmă că este vorba despre trecerea într-o nouă eră, cea a Vărsătorului, vârsta de aur a omenirii, în care dualismul bine-rău, zi-noapte dispare, simţurile se intensifică şi tehnologia explodează, cei ce se vor naşte în această perioadă zicându-se că vor avea înclinaţii telepatice puternice. Desigur, o predicţie mult mai cutremurătoare decât puţină iradiere solară. Eu zic cel mai probabil că o să ne crească antene şi aştept cu interes să îmi fie mediatizată ideea.

La capătul opus, alţi cercetători acceptă existenţa unei schimbări geologice importante în această perioadă, dar spun că probabil nu va fi simţită de oameni şi că nu e nimic nou.

Mă gândesc că dacă în mod miraculos omenirea va deveni mai spirituală şi mai inteligentă iarna aceasta, poate se va schimba şi rata promovabilităţii onorabile la BAC în România, fără să fie nevoie de subiecte diferenţiate.

Dacă tot am introdus în cele discutate ideea de spiritualitate, în încheiere propun un exerciţiu de cugetare: amintiţi-vă cum era începutul şcolii anul trecut şi comparaţi cu anul acesta. Este uimitor cât de radical se schimbă lucrurile de la un an la altul. Ce simţiţi?

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *