Who rocks: Liceu sau Facultate?

Who rocks: Liceu sau Facultate?

de Ana Pârvu – seminarist
foto: Serviciul Tehnoredacție

Aproape inevitabil, toţi ajungem să ne punem o întrebare simplă: Unde e mai mişto? La liceu sau la facultate? Ei bine, în numele democraţiei, părerile sunt împărţite. Interesante sunt, însă, argumentele care stau la baza opiniei pe care fiecare dintre noi şi-o creează.

Majoritatea celor care sunt la liceu şi ştiu de la bun început ce îşi doresc sunt şi cei mai fermi în părerile lor. Ori sunt foarte dezamăgiţi, că vorba aia… nu e cum se aşteptau, ori au impresia că au prins aripi, deci nu le mai trebuie niciun RedBull . Cealaltă categorie, a „neînţeleşilor“, inclusiv de ei, care îşi aleg facultatea cu o zi înainte de admitere sau dau cu banul, sunt mai puţin categorici în opiniile lor. Gen, „e bine că nu e rău“, „mă mut la anu’“, „mai bine decât să fi stat acasă cu mama pe capu’ meu“ etc.

De asemenea, la facultate, pentru unii bobocei (pentru ultima oară) există şi şansa sau neşansa, după caz, de a-şi schimba domiciliul. Unii se adaptează repede, fie că stau la cămin sau nu, altora însă le este foarte greu să se obişnuiască cu ritmul antrenant din capitală.

Cu toate acestea, există şi puncte comune asupra cărora cădem de acord. În primul rand, asupra faptului că nu ne mai împinge nimeni de la spate… te interesează? Vrei să intri în examen? Foarte tare. Nu? La fel de mişto, că doar o restanţă, două, trei sau patru nu ne vor mai amărî viaţa, aşa cum era la liceu când repetai clasa şi o suna diriga pe mama şi erai pedepsit „pe viaţă“. De asemenea, spre deosebire de liceu, unde ai ore şi trebuie să fii prezent, altfel… absenţăăă, la facultate există cursuri şi seminare. Unora dintre studenţi le place să spună că există şi cursuri „facultative“, pentru că nu se pun absenţe. Aşadar, programul este mai puţin strict. Doar se presupune că suntem deja „adulţi“ , deci suntem trataţi ca atare. În traducere, suntem capabili să ne stabilim ordinea priorităţilor, precum şi consecinţele neasumării acestora.

Dar, în egală măsură, este unanim admis şi că, tocmai datorită acestei libertăţi care este oferită studenţilor, dispare farmecul unor „activităţi“ din liceu. De pildă, unde mai e suspansul când chiuleşti? De ce nu se mai aude clopoţelul acela care le aminteşte profilor că avem şi noi o viaţă, chiar şi pentru zece minuţele? De ce profa habar n-are cum mă cheamă şi nu-şi aduce aminte că i-am predat nu ştiu ce referat la timp? etc.

Aşadar, indiferent de ce crede fiecare, că e mai mişto la liceu sau la facultate, importante sunt două lucruri. Primul este că, odată cu alegerea facultăţii, ne determinăm viitorul şi este important să ne ocupăm de el, fără a uita să ne distrăm, evident! Şi al doilea lucru este că, din păcate, cu aceşti ani nu ne mai întâlnim, aşadar e bine să profităm la maximum de toate lucrurile pe care mai târziu nu le vom mai putea încerca. La urma urmei, sunt cei mai mişto ani din viaţa noastră!

Leave a Comment