Editorial 50 – Ba, vine vara!

Editorial 50

de Raluca Grigore – editor-şef

Întotdeauna, pe la sfârşitul lui noiembrie, mă cuprinde spiritul sărbătorilor de iarnă, iar pe măsură ce timpul trece şi sunt tot mai aproape de Crăciun, prezenţa acestui spirit o simt din ce în ce mai puţin. De la ascultat colinde şi băut vin fiert, trec la starea în care abia aştept să scap de îmbulzeala din oraş, de colindătorii afoni, de cerşetorii cu mielul după ei şi de intoxicarea cu drăgălăşenie ce apare în jur.

Citim cu toţii în tot mai multe locuri despre faptul că multe dintre sărbători au devenit doar momente de exploatat pentru comercianţi, aşa că nu are rost să vă mai plictisesc şi eu cu ideea care susţine că şi Crăciunul a devenit o sărbătoare comercială, prin care se obţin profituri uriaşe. Deşi ştiu asta, şi nu sunt tocmai mulţumită de această realitate, încerc să o ignor pentru a păstra cât mai frumoasă imaginea Crăciunului.

Până la urmă, cadourile sunt dăruite din suflet, indiferent cât de mult ar valora ele şi indiferent de perioada în care sunt oferite. Aşa că, nu ar trebui să ne folosim de un pseudo-motiv pentru a cădea pradă cumpărăturilor în exces. Cu atât mai mult cu cât, oamenii dragi apreciază mult mai mult un cadou simplu, dar original, oferit împreună cu o doză sănătoasă de recunoştinţă.

Şi de ce să luăm cadouri pentru toţi cunoscuţii, doar din obligaţie, dacă noi nu simţim nevoia să ne arătăm recunoştinţa/dragostea pentru ei prin a-i dărui ceva?! Sunt doar bani aruncaţi pe nimicuri în spatele cărora nu se ascunde decât falsitate. Dar ce să mai spunem de acele joculeţe de „Secret Santa“ care apar în tot mai multe medii?! O altă modalitate de a ne preface că putem fi mai buni. Însă dacă am analiza sentimentele care ne vizitează în perioada în care alergăm după cadouri, am realiza că nu sunt tocmai sentimenele pe care le nutreşte un om bun.

De ce nu încercăm să privim în spatele cadourilor făcute mai mult sau mai puţin din obligaţie şi să nu realizăm ce ne aduce linişte sufletească în perioada sărbătorilor de iarnă?! După o perioadă de rătăcire printre cumpărături pentru toţi cunoscuţii şi bani cheltuiţi în mare parte aiurea, am ajuns să-mi dau seama că pentru mine Crăciunul înseamnă timp petrecut cu familia, miros de cozonaci în casa bunicii şi o perioadă scurtă de relaxare. Sunt acele câteva momente în care pot să mă bucur de ceea ce am, fără să mă gândesc la ce voi face mâine, dar lăsându-mi timp să-mi amintesc cum am ajuns în acel moment.

Aşadar, în ciuda faptului că vara este mai cald, iar sărbătorile, comercianţii şi conlindătorii nu îţi inundă casa, sărbătorile sunt cele care îţi pot aduce linişte, dacă ştii cum să le priveşti.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *