Există un moment în viaţa oricărui om când ajunge să facă cel puţin o bijuterie handmade, pentru un cadou. Eu aşa cred, pentru că am văzut peste tot, toată lumea poate să facă, mai bine sau mai rău, aşa că nici nu mai are importanţă. În principiu, toată lumea ar trebui să fie în stare să facă nişte lucru manual, mai ales că e foarte uşor. O să scriu luna asta doar despre ceea ce toată lumea ştie ca fiind „Fimo“.
Fimo e tot lut polimeric. E o compoziţie de PVC cu plastifiant lichid; nu se întăreşte decât când îl coci, aşa că, spre deosebire de pasta de modelaj (care se usucă la aer), poţi să te joci mai mult cu el. Pe lângă asta, poţi să combini mai multe materiale. I se spune „Fimo“ pentru că e prima firmă de aşa ceva care a apărut în România, dar pe lângă Fimo mai există altele bune – Sculpey şi Cernit, de exemplu. Ca să ţi le cumperi din Bucureşti, cel uşor mergi în Hanul cu Tei (între Lipscani şi Blănari) – sunt multe magazine de profil. Dacă nu, poţi să dai comandă pe net, pe www.simoshop.ro sau pe www.margelutze.ro, astea două am înţeles că au preţuri bune şi sunt în regulă.
O să încerc să rezum toate felurile de lut polimeric, pornind de la Fimo, Cernit şi Sculpey despre care am vorbit mai sus.
În primul rând, Fimo are cinci categorii de lut:
Classic – destul de greu de modelat, dar culorile nu se amestecă între ele când tai bucăţi;
Soft – se înmoaie mai repede şi culorile se amestecă între ele;
Effect – transparent, fosforescent, cu sclipici, cu efect de metal sau marmură/ granit; Lichid – transparent şi e special făcut ca să poţi printa imagini;
Puppen – are culori şi nuanţe aproapiate de culoarea pielii.
Cernit are mai multe categorii dar, în principiu, se apropie foarte mult de Fimo Classic, cu plusul că are o variantă care imită porţelanul.
Sculpey are şi el următoarele categorii:
Sculpey III – e foarte bun pentru figurine compacte, are aspect mat şi nu e foarte rezistent, după coacere;
Studio – devine uşor lucios după coacere şi e foarte bun pentru bijuterii mai migăloase;
Premo! – culorile se amestecă uşor şi este foarte bună pentru bijuterii finuţe, pentru că nu se amestecă detaliile;
În cea mai mare parte cam atât a fost de spus despre tipurile de lut poilmeric. O să revin luna viitoare cu un articol despre pregătirea şi modelarea lutului.