CUM SA… iti planifici urmatoarea calatorie

Cum să... faci un SELFIE șmecher

Cum să... faci un SELFIE șmecher

de Sabrina Canea – redactor

Unde mergem la vară? Cu cine? Conduci tu? Cam în ce perioadă? Când facem rezervări? Ești tu sigur că găsim acolo? Am o idee: hai pe munte! Dar de Roma ce zici? Nici pomeneală, n-are cum să coste așa mult.

În punctul ăsta al anului, cam cu toții ne facem planuri. Visăm să plecăm cât mai departe de casă, să cutreierăm lumea în lung și-n lat și să cunoaștem locuri și oameni care să ne deschidă orizonturile, mințile încuiate de sistem și mai ales inimile. Planificăm totul din timp și asta ne motivează. Ne motivează să știm că după un an de muncă grea avem și o răsplată pe măsură. De aceea, vrem ca această vacanță/călătorie a noastră să fie perfectă.

Experiența m-a învățat că nu e ușor, în primă instanță, să planifici o călătorie, mai ales când depinzi și de alți oameni. Ca și mine, în primă fază mulți nu știu de unde să înceapă cu planificare unei vacanțe. Planificare unei călătorii poate fi destul de epuizantă, mai ales atunci când nu știi de unde să începi și nici n-ai mai făcut așa ceva înainte, ori te împotmolești în detalii minore. În teorie, totul este destul de simplu dacă știi de unde să pornești și cum să te organizezi, dar permite-mi să îți dau câteva sfaturi care să te ajute când ești la început de drum:

Pasul 1: Decide-te unde dorești să mergi

Să te decizi unde dorești să mergi își pune deja problema pe tavă, setează deja o idee, un punct de pornire. Mulți oameni vorbesc în termeni foarte vagi despre călătorii și vacanțe. Nu știu unde pleacă, ci doar că pleacă. Setându-ți o destinație, îți setezi și obiectivul. Mental vorbind, este mult mai ușor pentru un om să avanseze din punctul zero al planificării unei vacanțe, pornind de la „Mergem la Viena“, decât „Mergem în Europa“. Astfel, totul devine mai concret și mult mai precis, astfel că îți va facilita și ușura munca.

Ce trebuie să ai în vedere când îți alegi destinația? Desigur, totul depinde de ce fel de om ești. Unora le place marea, alții preferă drumețiile, unii ar vizita castele non-stop, iar alții vor locurile exotice și sălbatice. Totul este la alegerea ta. Îți plac castelele? Germania e pentru tine, din moment ce aici se găsesc unele dintre cele mai uimitoare castele din lume. Îți place marea, îți pot recomanda Coasta de Azur, deși Muntenegru e o destinație frumoasă la rându-i și mult mai ieftină. Vrei drumeții? Hai în Retezat. Vrei ceva mai sălbatic? Ce zici de un safari în Africa? În alegerea destinației trebuie să ții cont de ceea ce îți place să faci și ceea ce te pasionează. Totuși, uneori și bugetul de care dispui ar putea fi un factor de luat în considerare.

Pasul 2: Stabilește durata călătoriei

Cât va costa, în final, sejurul tău? Habar nu am. Totul depinde și de durată, exact cum am spus mai sus. Fie ca vrei o vacanță de proporții precum un tur al Europei, ori pur și simplu o saptămână la munte, suntem de acord că dacă o să dai un click pe net, nu va veni Văru’ cu plicul de bani la ușă. Orice vacanță necesită, într-o mai mică sau mai mare măsură, economii, economii pe care le poți face de-a lungul anului.

Astfel, dacă nu cunoști durata pentru care dorești să pleci, nu poți știi cu exactitate ce sumă de bani trebuie să obții. Așadar, în agenda ta, unde-ți plănuiești escapada, lângă „Mergem la Viena“, poți adăuga „pentru șapte zile“.

Pasul 3: Studiază piața, costurile, necesitățile

În consecință, știi unde mergi și cât vei sta acolo. Nice start! Totuși, asta nu îți indică o sumă anume necesară pentru desfășurarea călătoriei. Ca totul să prindă un contur, următoarea ta sarcină este să te documentezi în ceea ce privește costurile pe care le presupune călătoria ta, în funcției de stilul de călătorie pe care îl dorești. Mergi cu cortul sau alegi un hotel? Cât costă, în medie, hostelurile, hotelurile, restaurantele și obiectivele turistice. Cunoscând acestea vei putea estima o sumă cât mai corectă și reală. Pentru acestea, îți poți achiziționa un ghid turistic și să îți notezi în agendă ce și cum alegi să vizitezi, ori, mai simplu și mai ieftin, cauți pe net. Dacă alegi netul, foarte bine, însă îți dau un sfat isteț. Nu te uita doar pe Wikipedia și alte site-uri mari. Ele îți vor indica doar locurile cele mai mari și populare. Îți recomand să citești și câteva bloguri despre călătorii, deoarece acolo vei găsi atât recenzii ale unor hoteluri, restaurante și alte cele, dar și ale unor locuri foarte mișto, specifice zonei, dar, poate, nu așa de populare sau mediatizate.

Revenind la costuri, după ce incluzi biletul de avion, de tren sau banii de benzină , indicat e să calculezi estimativ un buget zilnic. Să zicem că stabilești un buget de 40 de euro zilnic, incluzând mâncarea, transportul, o sumă dedicată obiectivelor și ceva suveniruri, deci undeva la 300 de euro per total (recomand să ai și un buget de urgență, vreo 50-100 de euro puși de-o parte, în caz că ai nevoie). Desigur, acest buget zilnic poate fi mai mare sau mai mic în funcție de unde alegi să mănânci, de câte ori pe zi, ce și cât vizitezi, dacă vizitezi și interiorul ori doar exteriorul, cât și ce cumperi, ba chiar și dacă îți iei abonament de metrou pe o zi, sau ceva ofertă pe o săptămână.

Pasul 4: Economisește

Și acum vine partea amuzantă: economiile. Deși pare greu, nu trebuie să-ți iei două job-uri ca să reușești să economisești. Totul este mai simplu de atât.

Ia-ți agenda unde ai scris până acum și analizează toate cheluielile tale actuale. Presupunând că ești tânăr, nu toți aveți chirii, rate, facturi. Totuși, cu toții avem sume din care putem economisi o grămadă. Oamenii risipesc zilnic bani pe cheltuieli și cumpărături minore: o altă sticlă de apă, o pungă de cipsuri, o merdenea, încă o cafea. Acesta este locul de unde începem.

Spre exemplu, pentru călătoria noastră trebuie să strângem 500 de euro. În șapte luni, șapte luni și ceva (planificând călătoria la începutul anului, pentru vară). Asta înseamnă că trebuie să economisești zilnic aproximativ zece lei. Practic, dai mai mult de zece lei p-o cafea și nu crezi că poți economisii atâția bani pe termen lung? Uite de unde poți tăia costuri inutile:

Taie din cafea. Dacă îți iei zilnic cafea de la tonomat, care e doi lei, pe lună asta înseamnă 60 de lei, și pe pariu că nu bei doar una pe zi, poate două, trei, deci sărim de la 60 de lei la 120-180 de lei. Acum că stai și pui pe hârtie, parcă nu-ți mai trebuie cofeină. Dar, nu bei cafea la tonomat zilnic. Mai mergi la o cafenea, la un Starbucks. Să zicem ca mergi o dată pe săptămână. O cafea la Starbucks este în medie 12 lei, deci în 48-50 de lei. Să zicem că s-au făcut 200 de lei pe lună, doar din cafea, ceea ce înseamnă ca aveam puțin peste 40 de euro pe lună, deci 280 în șapte luni. It’s something, right?

Învață să gătești acasă. Este mult mai ieftin să îți faci mâncare acasă, decât să mănânci aiurea prin oraș și, colac peste pupăză, să ți se facă iar foame în două ore. În loc să dai 20 de lei pe un meniu sumar la McDonald’s, poți să mănânci bine două, trei zile cu o mâncare făcută cu doar zece lei, spre exemplu un pilaf cu legume și ceva pui. Să zicem că economisești și aici 30 de lei pe săptămână, deci vreo 840 de lei în șapte luni (180 de euro).

Renunță la snacksuri, țigări și mai taie din alcool. Nimeni nu zice că nu e O.K. să mai păcătuiești din când în când, dar dacă tai din ele, pe lângă că economisești, o să ai și un stil de viață mai sănătos. Cât despre țigări, dacă fumezi un pachet pe zi, vine 420 de lei pe lună, și vreo 3000 de lei în șapte luni, ceea ce e de fapt și suma pe care am stabilit că trebuie s-o economisim, ba chiar mai mult. E sănătos și pentru tine, și pentru portofel să te lași de fumat. De asemenea, nu merită să dai zece lei zilnic pe apă, din moment ce-ți poți lua apa de acasă, apă pe care deja o plătești la întreținere. Ia-ți o sticlă de un litru, un litru juma și ești un om fericit.

Îți poți lua un part-time oricând. Ceva bani în plus nu strică nimănui.

• Un mod relativ nou și deștept prin care poți salva ceva bani, este să practici couch-ing-ul. Ce este ăsta? Recent, s-a dezvoltat o rețea pentru călători, care presupune să renunți la hoteluri pentru a dormi pe canapeaua unui localnic pe gratis. Localnicii se înscriu pe un site, punând la dispoziție canapeaua lor călătorilor și tot ce trebuie să faci este să ajungi la ei acasă. Deși, mulți zic că nu e sigur, familiile din Occident sunt mult mai primitoare decât, poate, am văzut noi prin țară și, pe deasupra, ce mod mai bun de a lua contact cu tradiția și cultura unei țări dacă nu locuind direct cu ai ei cetățeni?

Și încă un sfat în ceea ce privește banii. 1. Nu schimba niciodată bani în aeroport, căci te rupe la buzunar. 2. Urmărește mereu cursul valutar, și schimbă-ți banii atunci când e cel mai avantajos pentru leu. 3. Nu aștepta până în ultimul moment. E O.K. să ai banii schimbați din timp, dat fiind că schimbul cursului valutar e ceva total neprevăzut.

Pasul 5: Ia-ți un card de credit

În timp ce muncești să economisești bani, ia în considerare și un card de credit. Primești multe bonusuri și suma care ți se acordă este pretabilă unei călătorii. Dacă știi că te descurci cu ratele lunare, go ahead. Dacă nu, economisește în continuare din cheltuielile zilnice. Unii pur și simplu nu se împacă cu ratele, dar nu e capăt de lume. Nu e O.K. nici să cazi în febra cardurilor, astfel încât să nu le mai poți acoperi. Învață să te întinzi doar cât îți e plapuma.

Pasul 6: Verifică cupoanele online

Am învățat și eu o chestie de la taică-miu: înscrie-te la newsletter-uri. Primești astfel pe mail o grămadă de cupoane, de oferte și de oportunități. Poate te întrebi dacă nu cumva e țeapă sau mai știu eu ce. Nu. Gândește-te că, cel puțin magazinele online nu plătesc chirie, deci nu o include în preț, de unde rezultă un adaos comercial mult mai mic. Astfel, pe când în magazin găsești o marcă de parfum la vreo 300 de lei, pe net îl poți scoate la 200 sau mai puțin, iar asta doar dacă urmărești ofertele. Stai toată ziua pe net, de ce să nu folosești timpul ăsta altfel?

Pasul 7: Alege mijlocul de transport

Bicicletă, motor, mașină, rulotă, tren sau avion? Modul în care alegi să călătorești este foarte important. Trebuie analizate toate aspectele: timp, flexibilitate, costuri. Mașina îți oferă cea mai mare flexibilitate. Totuși, implică oboseală, deoarece presupune ore și ore de condus, apoi mai mulți bani dedicați benzinei/motorinei. Euro crește în fața sărmanului nostru leu, și, pe lângă asta, scorurile la carburant sunt mai ridicate în Occident. Apoi, mașina implică și un loc de parcare, deci o altă bătaie de cap. Avionul e mai scump, și total lipsit de flexibilitate, dar mult mai rapid și facil.

Personal, prefer trenul: convenabil ca bani, mai ales că, la nivel european, există multe abonamente între anumite regiuni și cu ajutorul cărora te poți lăfăi în voie, mai mult sau mai puțin rapid, dar flexibil, dat fiind că peste tot în Europa există cale ferată și unde mai pui că vezi o grămadă de orașele și sate până la destinația finală?

Oricare variantă ai alege-o, cumpără-ți bilet din timp. De asemenea, fii cu ochii pe cupoane! Ai fi uimit să vezi ce reduceri poți prinde la transport. Și că tot ziceam de Viena, exista o rută București – Viena, care e bună ca preț. Cu plăcere! 😉

Pasul 8: Alege locul unde vei înnopta

Dacă alegi să pleci în străinătate, nu recomand să mergi pe burtă, ci să îți rezervi camera, pentru că vei ieși de câteva ori mai ieftin. Îți recomand platformele online prin care poți închiria camere oriunde și pentru orice preț. Personal, până acum am folosit booking.com. Este super sigur, totul este verificat, ești sunat pentru a confirma, iar dacă decizi să anulezi vreo rezervare, îți primești banii înapoi (într-un anumit termen). Ca acesta mai sunt alte zeci de site-uri. Totuși, înainte de a aborda un nou site, vezi și referințele lui și ce spun alții despre el. E bine să înveți din greșelile altora, iar nu să te frigi tu.

Ca mijloc de cazare, recomand hostelurile. Sunt mai departe de centru, într-adevăr, însă mult mai avantajoase ca preț. Nu te uita numai după lux. Călătoritul nu este despre lux, până la urmă. Nu pierde motivul călătoriei tale: ai venit să vezi lucruri noi, iar lucrurile astea noi nu se găsesc în baia unui hotel de cinci stele. De asemenea, dacă pleci la drum singur și vrei o experiență cât mai veritabilă, recomand couch-ing-ul despre care am vorbit mai sus (couchsurfing.com).

Pasul 9: Planifică-ți activitățile

Este recomandat să îți planifici ce și cum să vizitezi și ce alte activități îți mai propui. Dacă te ajută, fă-ți o schemă pe zile, pe care o mai poți modifica la momentul oportun, în funcție de timp și buget. Subliniază activitățile majore pe care vrei să le duci la final, obiectivele pe care nu vrei să le ratezi, pune-le pe foaie, pe zile, vezi cum stai cu timpul. Nu aloca prea puțin timp pentru nimic. Ești în vacanță și nu la maraton. Nu ai venit să vezi totul în treacăt. Bucură-te de timpul pe care îl petreci acolo. De asemenea, poți căuta pe net atracții. Cum am mai zis, îți recomand să abordezi multe bloguri dedicate călătoriei, pentru că acolo găsești nu numai păreri, cât și locuri poate nu la fel de mediatizate, dar cu o însemnătate aparte.

Pasul 10: ASIGURARE

Mulți oameni cred că asigurarea e doar o formalitate. „Io-s O.K., bine, mersi, sănătos, nu-mi trebe asigurare“. Totuși, ceea ce mulți nu știu e că asigurarea nu acoperă doar condiția ta medicală, ci și anumite daune: dacă ți se sparge aparatul foto, dacă ți se fura ceva, dacă îți e anulat zborul ori dacă ai neapărată nevoie să te întorci în țară în timpul călătoriei tale din motive obiective.

Ca mulți alții, credem că așa ceva nu ni se poate întâmpla niciodată NOUĂ. Personal, nici eu nu înțelegeam cum oamenii își sparg telefoanele, până când mi s-a întâmplat și mie și mi s-a părut cel mai stupid lucru, dar da, se întâmplă.

Asigurarea e ceva de care ai neapărată nevoie pe drum. Nu te costa decât până în zece euro, și e mare păcat să pleci fără așa ceva, mai ales că viața nu te anunță când lovește. Nu în ultimul rând, chiar și cu asigurare, îți recomand să fii dotat cu o trusă de prim ajutor. Nu strică niciodată.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *