Critica universala – Cause I’m a gipsy…


Critica universala - Cause I’m a gipsy…

de Silvia Petre – redactor
foto: Andreea Stoian – colaborator foto

Cu toţii am auzit de mult-mediatizatul scandal cu rromii repatriaţi din Franţa ce a ridicat în picioare U.E., organizaţii pentru apărarea drepturilor omului şi conducerea rromilor. Franţa şi al său preşedinte au fost foarte dur criticaţi din toate părţile, însă admirabil este faptul că rămâne în continuare pe poziţii, pentru că a avut tot dreptul să ia astfel de măsuri. Şi nu este vorba despre încălcarea vreunui drept al rromilor; într-adevăr, au voie să circule liber fiind cetăţeni români, deci europeni, însă atâta timp cât o fac legal, respectă regulile din ţara în care se duc şi regulile de bun-simţ în general. Este normal ca orice stat să îşi vadă mai întâi propriul interes şi al cetăţenilor săi, impunând în acest sens anumite norme.
Un lucru în toată treaba asta ar trebui să fie clar: nu i-a dat nimeni afară pentru că erau ţigani, ci pentru că nu respectaseră legile franceze nici înainte, nici după sosirea în spaţiul francofon, nu aveau acte în regulă şi îşi aşezau corturile pe unde nimereau.

Şi ziarele s-au „autosesizat“, făcând o comparaţie nefericită între rromi şi africani, mai exact, între condiţiile de viaţă din România şi cele din Africa, încercînd să explice aceste migraţii. Însă acest lucru poate fi desfiinţat foarte uşor: România nu e Africa (oricâte similitudini ar fi), iar africanii migrează pentru a munci. Cinstit. Şi oricum nu poţi explica această migraţie în comparaţie cu Africa, pentru ca acolo nivelul de trai este foarte scăzut, dar măcar este uniform, pe când la noi există şi oameni care nu au luna de pe cer, dar nici nu flămânzesc. Ceea ce înseamnă că nu pot numai aceia care nu vor.
Sper că nu s-a înţeles greşit, dragi cititori. Nu am nimic, nici cu chinezii, nici cu africanii, nici cu albanezii şi cu atât mai puţin cu ţiganii. Pentru că sunt oameni şi pentru că nu etnia, rasa, naţionalitatea fac diferenţa, deşi încă suntem încurajaţi să credem acest lucru. Însă, conform cercetărilor lui Alan Templeton, de la Universitatea din Washington, există variaţii genetice în proporţie de 15%, însă acest procent nu justifică diferenţierea în rase a speciei umane.
Cu alte cuvinte, nu ne interesează că X mii de oameni au fost repatriaţi din Franţa pentru că erau ţigani, ci pentru că cerşeau şi furau.
Deci, scuza etnică sau rasială este nulă şi ceea ce stă în picioare cu adevărat este educaţia şi simţul responsabilităţii ce trebuie inoculate, cultivate şi încurajate. Indiferent dacă e rrom sau român.

Recommended Articles

5 Comments

 1. Costache Ana-Maria

  observ multe similitudini in articolele astea ce tin de tema "generatia sex" si in sensul bun:P… de exemplu tu, spre deosebire de ceilalti, nu ai criticat un grup de oameni (tiganii) dupa aspectul fizic, dupa stralucirea vestimentatiei, culoarea pielii etc, ci dupa ce fac ei ca sa iasa in evidenta… si stim cu totii ca ce face majoritatea din ei nu este bun. se pare ca vor si ei sa fie originali… or fi auzit de parerea parintelui informaticii romanesti, grigore moisil, si au interpretat-o cum au vrut.

 2. Legat de articolul tau, dar fara prea mare importanta, este o miscare facuta de unii dupa ce au inceput repatrierile. Cica au vrut sa boicoteze produsele frantuzesti in Romania, sa nu mai fie cumparate. Chiar am gandeam ca ii lovim in economie, cine sa mai faca o coada draguta la branza cu mucegai sau la un vin vechi de secole.

  Ma intreb daca am face o boicotare la adresa italienilor, sa nu mai cumparam lamborghini si ferrari, atunci sa vedeti ce pica economia lor. :))

 3. Sincer, nu cred ca francezii sau italienii stau ei tocmai in produsele pe care le cumparam noi, nu cred ca economia lor creste considerabil datorita volumului nostru de cumparaturi. Asta ar putea fi folosit asa… poate ca protest, asa ar merge, dar ceva cuantificabil… nu cred. Anyway, multam’ de parere 😀

 4. Sunt de acord cu Silvia in ultimul comentariu.Si tot cu referire la acest subiect legat de rromi.Ei au stricat rau imaginea Romaniei in Europa.Datorita necivilizarii lor cetatenii cinstiti din tara noastra sunt pusi laolalta cu ei.Lucrul asta nu e ok.Francezii ar fi trebuit sa treaca printr-un filtru aceasta repatriere si sa trimita acasa oamenii-problema nu pe toti,indiferent de rasa,nationalitate etc.Insa Guvernul din Romania si inclusiv presedintele imediat s-au autosesizat lucru oarecum bun pt ca isi apara cetatenii dar si incorect pentru ca nu recunosc greseala facuta de rromi.

 5. Da, frumos ar fi fost sa recunoasca, dar sa si faca ceva in acest sens, pentru ca “masurile afirmative” urmate de “tiganca imputita” nu ajuta. Trebuie tratati ca pe ceea ce sunt: cetateni, cu drepturi si obligatii. Si invatati sa se comporte ca atare. Iar eu tot sunt de acord cu francezii: la cate probleme au si ei, nu era de datoria lor sa vada cine e bun si cine nu; daca face parte din grupul problema, sa fie sanatos. Nu e cea mai buna abordare, dar repet: nu e problema lor, ca nu sunt Iisus pe pamant, sa ii mantuiasca si sa ii ajute pe toti. Fiecare stat isi vede propriul interes, si asa este normal, oricat de naspa ar parea din afara…
  Multumesc de parere, Ada 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *