Bine te-am gasit, Vamaie!

Logo_Rubrica_Pledoarii_Mery

Logo_Rubrica_Pledoarii_Mery

de Maria Cârstian – redactor

Ştiam, domnule, de betoane, de piste de bicilişti, de borduri şi alte cele. Ştiam şi de piţipoance şi piţiponci pierduţi prin spaţiu. Ce nu ştiam însă până anul ăsta: gherţoi care-ţi cer bani ca să stai sub soare. Dacă au existat şi-n anii trecuţi, vă rog să mă corectaţi, dacă nu, vă invit să vă indignaţi împreună cu mine.

Prin alte staţiuni am văzut că se încasează la greu pe orice, dar nu văzusem asta şi-n presupusa boemă Vamă Veche.

Şi uite aşa se face că voiam şi eu să-mi întind cearşaful verde praz pe nisip, când apare un nene mai tuciuriu din fire, mai cu burtă, şi-mi spune că n-am voie să-mi pun cearşaful în zona de şezlonguri! „Păi, cum, nene, e plajă privată?!“, îl întreabă un prieten. „Da, e!“ răspunde omul bronzat. „Păi, a cui e?“ întrebăm noi, curioşi din fire. „Păi,…e…a cui e! Da’ n-aveţi voie să staţi aici!“, ne răspunde acelaşi individ cu brăţărică de aur. Şi după ce s-a tot străduit să ne facă să închiriem şezlonguri la 10 lei bucata, pe un ton specific nesimţit, am reuşit să plecăm şi să ne găsim un loc strategic, departe de zona de şezlonguri a Vămii „Noi“.

Acum, între noi fie vorba, însăşi ideea de plajă privată în Vamă mi se pare tare absurdă. Nu ştiu cine ar putea să „deţină“ plajă acolo, dar nici nenea tuciuriul, ca angajat se pare, nu ştia. Zic angajat pentru că toată afacerea cu şezlongurile părea foarte bine organizată, cu puncte de recoltare a saltelelor şi pază. Probabil tot vreun hotel cu piscină – la fel de absurd, de altfel – o fi reuşit „performaţa“ asta.

Dar pentru Vama Veche şi pentru vamaioţi, asta-i o idee neinspirată. Şi dacă unii nu au fost de acord cu taxa pe plajă, alţii n-au gustat nici atitudinea flegmatică a acelui nene de mai sus, care ne spunea că plaja „e a cui e“, că nu trebuie să ne intereseze, ci doar să-i dăm lui banii. Probabil el datoria şi-a făcut-o în continuare, dar cu aceeaşi atitudine răstită şi cu acelaşi ton antipatic, fapt pentru care cineva s-a gândit, mai târziu, să-i fure, de sub nas, porumbul.

Recommended Articles

2 Comments

  1. Mai nou se cere taxa si pentru umbra. Desigur, tot 10 babani… La anu’ o sa fie taxa pentru aer sau soare :>…

  2. Ana Maria Costache

    da! trebuie sa vii cu o strategie ca sa te asezi intr-un loc si cu soare si cu umbra. o strategie e sa te asezi pe marginea umbrei si sa lasi pamantul sa se roteasca pana ajunge mai multa umbra la tine. sau sa vii cu niste oameni de care “ghertoilor” le-ar fi frica sa le ceara bani pt umbra. in fine, e trist, dar e amuzant:))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *