AVC – Unde e Micul Paris de altadata?

AVC –Contra Bucuresti Modern

AVC –Contra Bucuresti Modern

de Laura Ioana Tătaru – colaborator
foto: Cătălina Cosma – fotoreporter

Imaginați-vă cât de frumos ar fi să putem să dăm timpul înapoi pentru a putea simți aerul metropolitan și eleganța Bucureștiului interbelic, o perioadă înfloritoare pentru cultura și arhitectura capitalei României.

Care ar fi diferențele dintre orașul auster și lipsit de rafinament în care trăim astăzi și cel care tindea spre nou și modern și care a fost consacrat într-o perioadă de aur din istoria Capitalei, și anume Micul Paris? Nu vreau să credeți că înclin să fiu o adeptă a paseismului, doar că noi trebuie să învățăm să conștientizăm ce elemente sunt necesare pentru ca un oraș să fie demn pentru a purta statutul de capitală europeană, iar Micul Paris întrunea toate „ingredintele“ necesare.

Pentru început, să luăm în calcul atmosfera generală ce învăluia Bucureștiul într-o zi obișnuită. Clădirile elegante construite în stilul renașterii franceze și italiene sau oamenii îmbrăcați la patru ace care colindau în lung și în lat străzile pavate cu piatră cubică din centrul orașului, conduc la o singură concluzie și aceea că sfârșitul secolului al XIX-lea a fost aparte și a pus bazele unei civilizații culte, elevate!

Micul Paris din estul Europei se dezvolta atât din punct de vedere arhitectural, cât și pe plan artistic! Mai mult decât atât, oamenii ce au avut norocul să trăiască într-o asemenea epocă glorioasă, puneau foarte mult accentul pe linia vestimentară și nu ieșeau din casă îmbrăcați oricum. Uneori aveai impresia că bulevardele semănau mai degrabă cu un podium de prezentare a celor mai frumoase și impecabile ținute!

Grija pentru felul în care arătau și pentru impresiile bune pe care trebuiau să le lase cunoscuților la diferite evenimente erau parte din caracterul lor de atunci și, fără nicio îndoială, este impetuos necesar să apreciem acest aspect! Șiragul de mărgele, voaletele, fustele cu clini bogați și accesoriile în culori vii adoptate de femeile de atunci într-adevăr aduceau multă vitalitate orașului, alături de bărbații care nu plecau nicăieri fără pălărie și fără costumul cu papion!

Modul de petrecere a timpului liber și de a fi conectat cu lumea bună din oraș erau sindrofiile unde șarmul și eleganța erau la putere! Cert este că oamenii de pe atunci erau mult mai în pas cu moda decât sunt acum. Balurile mascate erau evenimente la mare preț în Micul Paris organizate în cele mai fermecătoare locuri! Totodată, efervescența culturală din această vreme este din nou un atuu.

Ca să ajungem și la o concluzie, consider că am toate argumentele necesare pentru a afirma sus și tare că pentru a purta cu mândrie statutul de capitală europeană trebuie să existe acel element boem, plin de savoare și mister care era întâlnit în Bucureștiul de altădată. Trebuie să existe o dorință avidă pentru cunoaștere care era întâlnită la oamenii de atunci, deschiși către cultură, modernitate și rafinament!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *