
foto: Serviciul Tehnoredacție
Cu toţii ştim vorba aceea: „Cine se trezeşte dimineaţa, departe ajunge“. Dar de ce să te trezeşti devreme şi, teoretic, să ajungi departe, dacă la destinaţie eşti mort de oboseală?
Primul dezavantaj al trezitului devreme este acela că, pe tot parcursul zilei, eşti obosit. Poate că la început eşti „fresh“, dar cu cât timpul trece, cu atât eşti mai obosit. Mulţi oameni ajung astfel să bea cafea – şi nu o cană dimineaţa, ci mult mai multe şi cu toţii ştim cât de nocivă e cafeaua consumată în cantităţi mari. Alţii, pentru a se mai energiza, recurg la a bea tot felul de energizante care, precum cafeaua, au efecte negative asupra corpului uman: accelerează bătăile inimii, şi pot chiar duce la infarct.
Un om obişnuit, trebuie să doarmă aproximativ opt ore pe noapte, spun oamenii de ştiinţă. Astfel, pentru a fi în picioare la şase dimineaţa, ar trebui să ne culcăm la zece, lucru care îţi răpeşte din timpul liber pe care îl puteai petrece cu prietenii sau cu familia. Chiar dacă vrei să te culci devreme pentru a te trezi dimineaţa la şase, uneori este imposibil pentru că, dacă te-ai obişnuit băgându-te în pat la douăsprezece noaptea, atunci e greu să te dezobişnuieşti, mai ales într-un timp scurt. Astfel, forţându-te să îţi schimbi ritmul atât de rapid, nu vei avea parte decât de neplăceri.
Persoanele care ajung să se trezeacă devreme pentru că aşa li se impune – fie la şcoală, fie la serviciu – ajung să fie ineficienţi. Ce rost are să fii treaz la şapte, dacă nu poţi face nimic în afară de a căsca? De asemenea, s-a dovedit că mulţi dintre cei care se trezesc devreme nu se pot concentra, nu sunt creativi şi îşi supun corpul unei oboseli imense.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Westminster au aflat că oamenii care se trezesc devreme (înainte de şapte dimineaţa) sunt mult mai stresaţi toată ziua decât cei care mai dorm puţin. Cu cât nivelul de stres creşte, persoanele în cauză vor avea probleme cu imunitatea şi vor putea avea migrene sau chiar depresii. De asemenea, subiecţii studiului au raportat dureri musculare pregnante. „Trezitul dimineaţa este adeseori asociat cu o putere mai mare de concentrare, dar oamenii au spus că au fost mai nervoşi şi lipsiţi de energie la sfârşitul zilei“, a declarat Dr. Angela Clow, care a studiat aceste aspecte.
Am auzit de multe persoane care au intrat în depresii sau chiar s-au sinucis din cauza trezitului devreme – şi aici nu spun de cel voluntar, ci de cel impus de către şcoli sau de companii. Persoanele care se culcă adeseori târziu şi trebuie să fie în picioare devreme sunt cele mai predispuse acestor boli din cauză că organismul uman nu poate rezista unei asemenea oboseli. Creierul şi, de fapt, întregul corp are nevoie de timp de odihnă şi, dacă îl supui unei asemenea istoviri, va claca. Într-un moment, creierul îţi va zice „Gata!“ şi atunci apare depresia.
Nu vreau să spun că trezitul devreme este un lucru rău în general, ci că poate duce la lucruri nefavorabile dacă nu se respectă un regim de viaţă sănătos. Până la urmă, trăim într-o lume în care fie că vrem, fie că nu, trebuie să fim în picioare devreme. Aşadar, să aveţi un somn bun diseară!