
„Băi, ce bine cu simularea asta, că n-am mai mers la primele ore. După ieşim la o bere?“ Asta a fost o discuţie pe care am auzit-o în autobuz, în timp ce mă îndreptam şi eu să susţin una din mult-controversatele simulări. Şi, din păcate, asta este atitudinea majorităţii elevilor de clasa a XII-a. Cei mai mulţi au înţeles greşit sensul cuvântului simulare şi au luat-o mai mult ca o joacă.
În timp ce nu tuturor iniţiativelor Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti li se vede rostul, este de lăudat faptul că, de această dată, chiar s-au luat măsuri în vederea creşterii procentului de promovabilitate a examenului de Bacalaureat. În cele mai multe licee, profesorii au tratat ca atare aceste examene – camerele de supraveghere au fost în funcţiune pe toată durata probelor, telefoanele şi alte „surse de inspiraţie“ au fost total interzise, iar de discuţii cu colegul din faţă nici n-a fost vorba. Păcat, însă, că elevii nu au fost la fel de deschişi la aceste iniţiative.
În Bucureşti, prezenţa elevilor la simulările examenelor naţionale a fost de 82,57%, ceea ce este mai mult decât impresionant, având in vedere atitudinea cu care elevii au tratat aceste simulări. Notele, însă, au lăsat de dorit. Cel puţin la matematică, aproximativ jumătate din elevi au luat note sub cinci. Este adevărat, atât elevii, cât şi profesorii (!) au considerat că dificultatea subiectelor a fost puţin cam mult peste nivelul mediu. „Inspectoratele pot da dovadă de exces de zel şi pot concepe astfel subiecte mai dificile, pentru a arăta ce nu ştiu elevii.
Dar trebuie să arătăm ce ştiu elevii, nu ce nu ştiu. Rezultatele acestei proceduri a Ministerului nu reflectă realitatea şi îi descurajează şi pe elevi şi pe profesori“, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu. S-a speculat, chiar, că elevii au obţinut intenţionat aceste note mici pentru a-i „speria“ pe cei din Minister să facă nişte subiecte mai uşoare la examenele din vară.
Nemulţumirile au fost legate şi de data timpurie a acestor testări, unii considerând că este foarte greu să parcurgă toată materia până la data examenelor. Dacă la română s-a spus clar ce texte trebuiau studiate pentru al treilea subiect (opt la număr), la matematică a fost mai greu pentru unii să recapituleze materia din clasele a IX-a – a XI-a. Totuşi, notele dezastruoase trag un semnal de alarmă, ceea ce este, într-un fel bine, întrucât mai este destul timp să îndreptăm situaţia, cel puţin să luăm o notă de trecere, dacă nu chiar una decentă.
Deşi se pare că elevii din ziua de azi trebuie mereu să fie împotriva sistemului, trebuie să recunoaştem bunele intenţii ale Inspectoratului, dacă nu acum, măcar după ce promovăm Bac-ul. Aceste simulări ne ajută atât să ne obişnuim cu atmosfera de examen, cât şi să ne verificăm cunoştinţele. Aşadar, ne vedem în aprilie, la următoarele simulări – cu buletinul şi-un pix albastru!