Viitori cetateni activi: Voluntariatul ca exercitiu de democratiede Maria Bucur – redactor
sursa foto: www.ceecn.net

„Oferă-te voluntar! Schimbă ceva!“. Acesta este sloganul anului 2011, declarat Anul European al Voluntariatului. Bănuiesc că mulţi dintre voi au auzit de diverse organizaţii non-guvernamentale (bine-cunoscutele ONG-uri), majoritatea ocupându-se de voluntariat. Nişte caracteristici generale ale adolescentului din ziua de azi sunt curiozitatea, dorinţa de implicare, dorinţa de a schimba ceva prin forţe proprii. De aceea, din ce în ce mai mulţi tineri se oferă voluntari în diverse organizaţii: nu doar pentru a-i ajuta pe ceilalţi, ci şi pentru dezvoltarea personalităţii proprii.

Marţi, 20 septembrie, la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“, a avut loc lansarea proiectului „Viitori cetăţeni activi: Voluntariatul ca exerciţiu de democraţie“, organizat în România de Fundaţia PACT. La proiect participă câte 6 licee (125 de elevi) din cele şapte ţări participante, membre ale U.E. Liceele participante din partea României sunt: Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, C.N. „Mihai Viteazul“, Liceul Teoretic „Dante Alighieri“, C.N. „Ion Creangă“, C.N. „I.L. Caragiale“, Liceul de arte Plastice „Nicolae Tonitza“. Lansat în timpul Săptămânii Participării Cetăţenilor (19-25 septembrie), proiectul are ca obiectiv prezentarea teoriei şi practicii voluntariatului în România şi în Europa. În cadrul acestui proiect este organizat şi un concurs de filmuleţe care să ilustreze conceptul de voluntariat şi practica voluntariatului în ţara lor.

Au fost prezenţi, de asemenea, şi reprezentanţi ai organizaţiilor partenere (ProVobis, Fundaţia „Noi Orizonturi“, Fundaţia PACT şi „Salvaţi Copiii“). Acestea (pentru că au fost numai doamne 🙂 ) ne-au prezentat pe scurt cu ce se ocupă organizaţiile şi, mai pe lung, ce-nseamnă cu adevărat, voluntariatul. În şase cuvinte, Ina Lolescu de la „Salvaţi Copiii“ a caracterizat voluntariatul ca însemnând „sprijin şi ajutor, reorientare, responsabilitate, cunoaştere şi spirit civic“. Anca, de la ProVobis, ne-a spus că, pentru ea, cele mai importante sunt zâmbetele sincere pe care le primeşte în final.

De cele mai multe ori, oamenii care sunt plătiţi să fie purtători de cuvânt şi, deci, să promoveze până-n pânzele albe numele organizaţiei pentru care lucrează, nu se sinchisesc să arate măcar entuziasmaţi sau, din contră, dau în extrema cealaltă şi joacă un teatru foarte prost. Aceste cinci femei ne-au demonstrat ce-nseamnă să-ţi pese cu adevărat de ceea ce faci. Deşi a venit fiecare pregătită cu câte-o prezentare în format electronic, au vorbit liber despre ce înseamnă voluntariatul pentru ele. Ne-au prezentat mai multe păreri ale diverşilor voluntari. Ce am reţinut din acele testimonii: Viaţa merge înainte. Nu mai poţi face voluntariat ca-n tinereţe, dar satisfacţia că, odată, ai adus zâmbetul pe faţa cuiva, îţi va rămâne pentru totdeauna, şi poate te va impulsiona să continui voluntariatul şi la bătrâneţe.

Cum tineretul din ziua de azi se bate cu pumnu-n piept că vrea să schimbe lumea, cred că voluntariatul este un bun început. Nu trebuie să ai multe calităţi: trebuie să vrei să schimbi ceva în jurul tău, să crezi în ceea ce-ţi propui şi, după cum spune Luiza Cristea – reprezentanta Fundaţiei PACT, „a fi voluntar înseamnă să gândeşti… «out of the box»!“
Pentru mai multe informaţii legate de voluntariatul din România: evoluntar.ro .

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.