Dosarul curvelorde Laura Zadunaischi – redactor
foto: Marius Dobre – colaborator foto

De data asta vorbim despre o piesă de teatru, nu altceva, mai exact de lansarea volumului „Dosarul curvelor“, semnat de dramaturgul Candid Stoica. Ţinută în foaierul Teatrului de Comedie, pe 19 septembrie, începând cu orele 19.30, lansarea a avut parte de promoteri din lumea teatrului, dar şi din afara ei.

Printre cei invitaţi să aprecieze opera scrisă de autor, s-au numărat critici şi dramaturgi precum Robert Toma, Florin Iordache, Dinu Grigorescu, G. Bălăiţă ş.a. Editorul Ion Gabriel Puşcă a deschis seara de replici, povestind din spatele autorului, întâmplări care au făcut posibile, în prezent, publicarea acestui volum.


Stilul cu care este scrisă este unul satiric, de un comic amar. Autorul precizează în postfaţa volumului său: „Acest text s-a născut din dorinţa mea şi a multor confraţi de a spune adevărul frust despre epoca pe care am trăit-o şi cărora multora ne-a pustiit sufletele…“

Piesa reprezintă povestea de dragoste dintre Teodor Mazilu, cunoscut dramaturg în perioada 1930-1980, boemul deprins cu viaţa de petrecere şi frumoasa actriţă Paula Chiuaru, ieşită prea devreme de pe scena teatrului, sub presiunea regimului comunist. Piesa, care aduce în centru factorul politic, ne poate ajuta să înţelegem mai bine o perioadă întunecată în care oamenii au încercat să accepte, mai mult sau mai puţin, presiuni din partea autorităţilor.


Un exemplu de eroină este personajul feminin, actriţa Paula C. Aceasta refuză să fie informatoarea Securităţii, spre deosebire de colegele ei, care se murdăresc în mizeria politicii. În schimb, ea va avea de suferit: nu va primi rolurile dorite şi nu va fi luată în seamă îndeajuns. Poate fi comparată uşor cu Madame Bovary.

Avem parte şi de personaje comice: sufleurul cu nume sugestiv, Pacoste, care stă în preajma personajului central, Teodor M. Pe lângă comicul de nume, întâlnim şi comic de limbaj la acest personaj, întrucât este bâlbâit. Titlul piesei reprezintă denumirea dosarului pe care Paula îl realizează, conţinând lucruri compromiţătoare despre colegele sale.


Scriitorul a invitat în faţa publicului actori ce au jucat o porţiune spumoasă din piesă, venind ca un teaser pentru cei doritori să citească întreaga operă dramatică. Din păcate, nu se ştie când va fi jucată complet piesa, aşa cum a afirmat însuşi autorul: „Când vor voi domnii cu teatrele“ (cu umorul specific).

Acel umor satiric pe care îl veţi regăsi şi în piesă, pesimism răcorit de situaţii diferite şi de un limbaj spumos, direct, paradoxal de pervers pentru acele timpuri de cenzură. O piesă care ne spune că uneori viaţa este o curvă, iar noi alegem să o plătim sau nu, existând mereu repercusiuni, indiferent de alegerea făcută. Volumul a putut fi achiziţionat direct de la autor, cu autograf. Cei care doresc să citească această piesă, o pot găsi la Libraria „Mihai Eminescu“.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.