Piața Unirii: forfotă mare; ambuteiaje de fete ce-și plimbă rochiile dantelate într-o agitație de nuntă, recenzii de jocuri făcute în grabă printre rândurile băieților, zâmbete cu subînțeles aruncate ca săgețile lui Cupidon, femei în fuste largi și colorate ce împachetează flori de zor, părinți emoționați și mândri, frați mai mici care habar nu au de viața lor. Veselie cât cuprinde. De altfel, ceva era pus la cale în zonă. Și cine să pună ceva la cale dacă nu Colegiul Național „Mihai Eminescu“?
Lăsând la o parte cele peste 30 de grade Celsius ce se instalaseră în centrul capitalei, vineri 21 iunie a fost o zi mare pentru eminescieni. În jurul orei 17:00 tinerii liceeni, și nu numai, s-au adunat în curtea Colegiului pentru a sărbătorii „ultima zi de școală“. Deși festivitatea a fost pusă puțin neinspirat vineri seara, timp în care cei mai mulți dintre noi își pierd vremea prin parcuri, la un suc sau la un film, mulți dintre elevii liceului au venit la serbarea de final, că doar, vorba aia, măcar în prima și-n ultima zi să fim toți.
Cu o întârziere de aproximativ jumătate de oră, timp în care curtea liceului era trezită la viață de râsetele tinerilor, dar și de zecile de poze pe minut, s-a dat start festivității. Ca în fiecare an, premierea a început cu olimpicii. Putem spune că pentru Eminescu a fost un an pe cinste. Nu numai că elevii de aici învață în adevăratul sens al cuvântului, dar cei mai perseverenți dintre ei și-au făcut simțită prezența chiar la naționale și internaționale.
La palmaresul liceului s-au adăugat rezultate remarcabile la discipline precum limba și literatura română, limba engleză, limba franceză, geografie, istorie, biologie, științe socio-umane, informatică și T.I.C, însă nici echipa de debate nu s-a lăsat mai prejos. Mai mult de atât, locul întâi la Olimpiada de Limba Franceză, etapa națională, a fost câștigată tot de un eminescian, Diana Militaru, în timp ce la Limba și Literatura Română nu numai că Eminescu a trecut cu brio de națională, obținând locul al treilea, dar s-a remarcat și la faza internațională, Iuliana Drăguț câștigând locul întâi. La toate acestea se adaugă atât reușite la alte concursuri școlare, atât pe meleagurile țării, cât și în afara granițelor, precum premiul „Miglior raccolta di giovane autore“ câștigat în Italia de către Miruna Rus, dar și locuri fruntașe la handbal, volei, baschet, fotbal, rugby, cros, tenis de masa și șah. Bună treabă, oameni!
După felicitările bine meritate primite de către olimpici, a urmat și premierea fiecărei clase în parte. Chiar dacă prezența mai scădea câte puțin cu cât se însera, dat fiind faptul că s-a început cu clasa a cincea, doamnele profesoare au hotărât s-o ia într-o ordine total aleatorie: când o clasă de generală, când una de liceu. Amuzant a fost că nimeni nu știa ce clasă avea să urmeze, iar mulți elevi s-au simțit trădați de instincte atunci când aflau că urmează vecinii, și nu ei.
Una peste alta, cu tot cu zăpușeala care se simțea în aer și zecile de minute pe care eminescienii le-au așteptat pentru câteva minute de glorie, festivitatea din Eminescu a fost cât se poate de reușită. Le urăm elevilor o vacanță cât mai drăguță, că doar merită după un an atât de rodnic.