Johann Strauss Ensemble in Bucuresti

johann_strauss-puchiu_cristian-seminarsit_foto-teen_press-13

de Laura Zadunaischi – redactor
foto: Cristian Puchiu – seminarist foto

După deschiderea unui sezon, cu precădere dedicat concertelor de sărbători, Sala Palatului i-a găzduit pe cei din orchestra Johann Strauss Ensemble, pe 11 decembrie, începând cu orele 20. Austriecii au concertat pentru al şaselea an consecutiv în România, cu ocazia unui turneu al cărui concert, intitulat „Best of Vienna“, a fost compus din lucrări muzicale celebre pentru capitala Austriei după: Strauss, Mozart, Haydn, Bethoven sau Schubert.

Faimoasă pentru muzica de cameră austriacă, orchestra a ţinut nu doar un concert, dar şi un show excepţional, adresat tuturor vârstelor. Turneul din România, cuprins între 10 şi 20 decembrie, deschide porţile către atmosfera vieneză de basm, încrustată în magia Crăciunului.

johann_strauss-puchiu_cristian-seminarsit_foto-teen_press-3

Invitaţii speciali ai evenimentului ţinut în Bucureşti au fost soprana Romana Beutel şi baritonul Michael Havlicek. În cadrul conferinţei de presă premergătoare concertului din aceeaşi zi, dirijorul orchestrei, Russel McGregor, a prezentat-o pe tânăra soprană, ca pe noua perlă a muzicii clasice din Viena. Tot acesta şi-a prezentat povestea de succes. Născut în Anglia, în oraşul Oxford şi ajuns în cele din urmă în Australia, odată cu mutarea familiei sale, la vârsta de numai 7 ani, a început să cânte la vioară. Mai târziu, a realizat că visul de muzician nu poate fi desăvârşit decât într-un singur loc şi anume în capitala muzicii, Viena.

Dirijorul de mai târziu şi-a vândut casa atunci pentru a cumpăra valoroasa vioară, fabricată de Carlo Giuseppe Testore, cel care a realizat şi celebra violă a lui Mozart. Totodată, acesta şi-a vândut maşina, iar cu banii obţinuţi, a cumpărat un bilet de avion către Europa. Îndurând frigul unei mansarde modeste închiriate în capitala austriacă, acesta a exersat pe vioara de care nu s-a despărţit nici până astăzi.

johann_strauss-puchiu_cristian-seminarsit_foto-teen_press-4

Istoria orchestrei Johann Strauss Ensemble începe cu anul fondării, respectiv 1985. Prim-solistul şi dirijorul Russel McGreggor s-a alăturat grupului de instrumentişti. În timp, McGregor a strâns la palmares concerte alături de Luciano Pavarotti, Jose Carreras şi a devenit prim-dirijor al orchestrei palatului Shonbrunn. Nu doar numele alăturate, dar şi talentul cultivat l-au făcut pe Russel McGregor şi orchestra sa cunoscuţi.

Pavel Ionuţ, organizator al Forward Media Advertising, prezent în cadrul conferinţei de presă, a menţionat câteva din aveturile austriecilor de la concertul din 2009 susţinut în Romnânia. Orchestra, aflată la aceea perioadă în Iaşi pentru a cânta, a trimis spre Bucureşti un autocar cu costumele, partiturile şi instrumentele grele. A doua zi, artiştii au luat un avion spre capitală. Autocarul nu a mai ajuns din cauza ninsorilor abundente şi a stării drumurilor. În aceste condiţii, maeştrii muzicii nu au anulat concertul din Bucureşti, ei au ales să îşi încânte publicul la care revin an de an.

johann_strauss-puchiu_cristian-seminarsit_foto-teen_press-9

Opera a împrumutat instrumente, în lipsa celor rămase pe drum, partiturile au fost trimise prin fax din Viena şi aduse artiştilor în timpul concertului, pe scenă, iar aceştia au concertat în blugi şi pulovere. Russel McGregor a afirmat că viaţa în turnee nu este uşoară, dar poate fi amuzantă uneori, iar în ciuda degringoladei create, concertul nu ar fi ieşit poate la fel de bine în prezenţa unei planificări; a fost ceva unic.

În ceea ce priveşte concertul ţinut de Johann Strauss Ensemble anul acesta, artiştii nu au mai întâmpinat probleme şi au apărut pe scenă în costumele de gală. În ciuda numărului mic de fani de muzică clasică în rândul tinerilor, Johann Strauss Ensemble i-ar face pe mulţi să îşi întoarcă privirea şi urechea. Alături de carismaticul dirijor, totul a fost posibil. Acesta a interacţionat cu publicul, lăsând uneori vioara jos şi povestind aventuri din călătoriile sale. La un moment dat, acesta a coborât de pe scenă şi a oferit din cunoscutele bomboane cu marţipan, celor mici din public. Tobele orchestrei au sunat ca înaintea unui spectacol de circ, iar dirijorul a aruncat o bomboană la unul din balcoanele sălii. La fel de interactiv a fost şi cuplul cântăreţilor invitaţi special de Russel McGregor. Baritonul Havlicek a coborât de pe scenă, alergând prin faţa primului rând de spectatori. În tot acest timp soprana Romana Beutel, cânta pe scenă cu puternica sa voce, încercând să-l respingă pe „Romeo cel de jos“ cu un schimb de replici.

johann_strauss-puchiu_cristian-seminarsit_foto-teen_press-11

Momentele amuzante s-au împletit permanent cu clipele vibrante, în care artiştii au mişcat publicul cu povestea lor de iubire, de-a şoarecele şi pisica, printr-o dinamică a vocii şi a expresiilor feţei.

Orchestra a pregătit şi o surpriză. Dirijorul a anunţat din timp acest moment, precizând că la ultimul spectacol, cineva din primul rând a leşinat. Orchestra a început să cânte, ca în punctul culminant toboşarul să apese pe un pistol cu gloanţe oarbe. Publicul a fost captat de acest moment, cât şi de cel care a urmat şi a stârnit râsete. Unul din instrumentişti, a scos de sub scaunul său, un pui de găină din cauciuc, „victimă“ a împuşcăturilor.

johann_strauss-puchiu_cristian-seminarsit_foto-teen_press-12

Pe un fond relaxat, spontan şi comic, muzica clasică nu a mai fost privită ca sobră. Publicul a avut rara ocazie într-un concert de muzică clasică, să cânte alături de orchestră. Russel McGregor nu a dirijat doar ansamblul de instrumentişti, dar şi publicul, făcându-l să se simtă important.

În urma unui scurt interviu, cu dirijorul Russel McGregor, am aflat câteva lucruri din spatele Johann Strauss Ensemble:

R.: Aproximativ câte concerte ţineţi în această perioadă a anului?
Russel McGregor: Este o perioadă foarte încărcată, este acea perioadă pe care noi o numim „prime time“, pentru că este Crăciunul şi toţi vor să ne asculte în concerte. Tocmai pentru că aceste concerte din Viena, filarmonica, sunt foarte cunoscute şi sunt televizate în toată lumea.

johann_strauss-puchiu_cristian-seminarsit_foto-teen_press-2

R.: Ce ţări mai aveţi în plan în turneul vostru, după ce plecaţi din România?
R.M.: Avem în plan Turcia, apoi unul foarte mare în Austria, alte patru concerte… În Viena am avut concerte la Schonbrunn, acum avem din nou. Iar programele sunt diferite, în fiecare noapte este altceva, pentru fiecare concert ne pregătim diferit.

R.: Care este ţara în care reveniţi des, pentru un public ce răspunde foarte bine?
R.M.: Trebuie să spun chiar România. Este foarte specială. Ne-am întors aici, este al şaselea an, pentru că avem un feedback atât de bun de la audienţă.

R.: În afara turneelor din ţara noastră, aţi reuşit să vizitaţi România?
R.M.: Nu am avut timp, dar acum vom avea. Este ziua asta liberă, singura de altfel. Este pentru prima oară când avem aşa ceva. Aşa că sper să arunc un ochi să văd ceva. Aveţi câteva locuri speciale în Sibiu. Ţara voastră este foarte mare, avem foarte mult de mers cu maşina şi asta ne ia timp. Sunt momente în care trebuie să ne trezim devreme, uneori la 6 dimineaţa, şi să conducem toată ziua, să facem drumuri la hotel să ne schimbăm, să mâncăm, să mergem să concertăm şi apoi, a doua zi, să plecăm mai departe

R.: Vreţi să reveniţi şi în viitor aici?
R.M.: Întotdeauna, întotdeauna! Iubesc să vin, întotdeauna îmi zic, dacă suntem chemaţi, venim pentru că ştiu că vom avea un show minunat. Pot să o vad pe feţele celor care sunt în sală, aşa că sigur ne vom întoarce.

Recommended Articles

1 Comment

  1. un dirijor de exceptie, un om cu o charisma aparte care stie sa cucereasca publicul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *