Prima ediţie de „Fresh Jazz Fest“, la CCSB

fresh_jazz_fest-vlad_albu-seminarist_foto-teenpress (35)

de Ioana Miclea – seminarist
foto: Vlad Albu – seminarist foto

În seara de 22 octombrie, Casa de Cultură a Studenţilor a fost transformată într-o oază verde a jazz-ului ce a răsunat timp de două ore a acorduri armonioase.

„Fresh Jazz Fest“ se află la prima sa ediție şi, prin intermediul Fundaţiei Muzza şi al Casei de Cultură a Studenţilor Bucureşti, festivalul promovează laureaţii premiilor naţionale şi internaţionale de jazz, interpreţi solo şi trupe.

Ideea de „Fresh Jazz Fest“ a venit tot anul acesta, în iunie, iar organizatorii speră ca acest eveniment să devină o tradiţie. Festivalul se va desfăşura pe durata a trei zile (22 – 24 octombrie), timp în care interpreţii jazz-ului fresh vor delecta publicul cu muzica lor.

fresh_jazz_fest-vlad_albu-seminarist_foto-teenpress (20)

Gazdele serii au fost Anca Romeci şi Alexandru Şipa care, înainte de prima interpretare, ne-au familiarizat cu stilul de jazz care urma să fie cântat – „jango sound“. Acest stil a fost lansat în Paris şi îşi are originea în muzica tradiţională ţigănească.

Primii pe scenă au fost Cristian Mirea (bass), Eugen Vasile (acordeon), Gigi Hendrix (chitara) şi Constantin Mirea (vioara) sau, pe scurt, Constantin Mirea Quartet, câştigători ai premiului întâi al Festivalului de Jazz din Sibiu în anul 2011. Muzica lor a alternat ritmurile ţigăneşti specific jango sound-ului cu jazz-ul clasic, care aducea aminte chiar de străzile pariziene.

fresh_jazz_fest-vlad_albu-seminarist_foto-teenpress (30)

Combinaţia dintre chitară electrică şi ritmurile etno a surprins publicul într-un mod plăcut, stârnind ropote de aplauze chiar şi în timpul melodiei. Cu fiecare melodie, cvartetul a demonstrat că jazz-ul nu este doar muzica aceea liniştită, de fundal, ci că poate fi la fel de antrenantă ca orice alt gen de muzică. Surpriza serii a fost, desigur, o melodie instrumentală inspirată din tradiţionala „Mociriţă cu trifoi“ şi continuându-se cu ritmuri ale folclorului maramureşean.

Al doilea moment al serii a fost marcat de apariţia unei soliste, Oana Mureşan, studentă la canto clasic şi pian clasic în anul IV, premiată ca cea mai bună solistă vocală de jazz, tot la Sibiu, în anul 2012. Solista, care a fost întâmpinată călduros de către public, a fost acompaniată de cvartetul din prima parte a serii, adăugând o pată de culoare muzicii instrumentale. Deşi majoritatea melodiilor au fost în limba engleză, Oana Mureşan a interpretat şi o piesă în limba română, tot din folclorul românesc, adaptată la ritmul jazz-ului autentic.

fresh_jazz_fest-vlad_albu-seminarist_foto-teenpress (58)

Ultimul interpret al serii a fost asociat de prezentatori cu Al Jarreau, deoarece stilurile lor seamănă. Al Baroc, căci acesta este numele său de scenă, este una dintre singurele voci masculine ale jazz-ului, premiat de asemenea la Sibiu, dar obţinând premiul special din partea jurului la Tallin în 2011. Stilul său „old school“ ne-a trimis înapoi la anii de început al jazz-ului, melodiile fiind răsplătite cu aplauze şi încheind seara într-un ritm liniştit.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *