Luni, 2 aprilie, a avut loc deschiderea Festivalului Național de Teatru pentru Studenți
„Serile Teatrului Studențesc“, în cadrul Casei de Cultură a Studenților, aceasta instituție fiind și organizatoarea evenimentului.
Deși deschiderea festivalului nu a urmat programul inițial, discursul actorului Mircea Diaconu fiind anulat din cauza unei nefericite întâmplări, organizatorii sunt foarte mulțumiți de perspectiva celei de a 14-a ediții a festivalului. Spre deosebire de celelalte ediții, acesta vine nou cu un concurs de scenarii și participarea unor trupe de teatru din afara Bucureștiului, respectiv: Trupa „Microbis“ din Sibiu, Trupa „De ce ficatul?“ din Galați și Trupa „Thespis“ din Timișoara, astfel festivalul devenind unul național.
În ceea ce privește publicul, organizatorii și-au atins scopul aducând în sală studenți, predominant de la
ASE – Cibernetică, membrii coordonatori fiind colegii lor, dar și elevi, adulți și persoane mai în vârstă deopotrivă. Chiar dacă idealul organizatorilor de a umple sala nu a fost atins în acestă primă seară, audiența a fost numeroasă și dornică de teatru și arta de bun gust.
SISC (Sindicatul Studenţilor din Cibernetică) laudă alegerile trupelor din acest an și doresc ca setea lor de cultură și expunerea adevăratelor valori prin emoție și implicare să aducă notorietate la nivel național festivalului și un public cât mai numeros.
Într-un interviu, coordonatorul Sânziana Sebe transmite următorul mesaj tinerilor și nu numai: „Nu subestimați niciodată puterea culturii. Profitați de această ocazie, deoarece este un festival național, cu intrare liberă și cu un juriu deosebit. Vă așteptăm cu mare drag.“
Piesa „O noapte furtunoasă“ scrisă de I.L. Caragiale este cea de-a doua prezentată în cadrul festivalului. Actorii Teatrului Independenților Profesioniști păstrează povestea inițială, făcând uz de satiră, subcultură, aversele de înșelăciune, secretuozitate și prostie crasă, caracteristici inconfundabile ale operei caragialiene la care adaugă, într-un suflu de inspirație și creativitate, elemente noi. Acțiunea dinamică este pusă în scenă de actori tineri, iubitori ai frumosului, care dovedesc prin dedicarea și dezinvoltura cu care se manifestă pe scenă bucuria de a juca.
Expresivitatea lor a putut face posibilă transpunerea unei săli aproape pline într-o chestiune de amor, gelozie, afaceri ale parveniților și incultură a perioadei anilor 1870, atât de actuală și în momentul de față societații românești, după cum mulți consideră. Ei combină în mod armonios originalul piesei cu elemente de improvizație, muzică și adaptări ale conceptelor caragialiene la zilele noastre.
Recuzita folosită a ajutat publicul să se familiarizeze cu atmosfera piesei şi, de asemenea, ea păstrându-și rolul în redarea cât mai realistă a actului artistic. Costumele actorilor dau individualitate fiecărui personaj și o tentă umoristică în cazul de față.
Reacția entuziastă a publicului nu a întârziat să apară, astfel că la sfâșitul spectacolului actorii au părăsit scena acompaniați de sunetul aplauzelor bine meritate.
Festivalul continuă până pe 6 aprilie, timp în care trupe precum Studio 24, Playground, Aidol și mulți alții vă așteptă să îi urmăriți și sprijiniți în demersul lor de conștientizare a importanței artei și culturii în viața cotidiană.