Expozitia Nationala de Violete Africane



de Irina Brătan – redactor
foto: Marius Dobre – colaborator foto

În perioada 3-5 iunie, la Muzeul Naţional de Geologie, s-a ţinut o expoziţie dedicată violetei – plantă descoperită de baronul german Walter von Saint Paul-Illair, în 1892, în munţii Uzumbar (Africa de Est).

Astfel, pentru Expoziţia Naţională de Violete Africane şi alte plante Gesneriaceae, doritorii au venit la muzeu în cele 3 zile, în intervalul de timp 10:00-17:00.

Pe parcursul evenimentului, au existat câţiva expozanţi care s-au ocupat de bunul mers al lucrurilor: au udat constant florile şi au răspuns la nelămuririle şi cererile vizitatorilor.


Pasionaţii au putut să-şi cumpere floarea preferată. Şi deşi preţurile au variat între 8 şi 25 lei, una dintre crescătoarele de violete a declarat că vânzare mare nu s-a făcut.

În prima zi a expoziţiei s-au ales cea mai frumoasă violetă africană standard, vărgată, mini/semi-mini, trail, respectiv cea mai frumoasă plantă gesneriaceae şi “Best in show”.


În a doua zi a avut loc unul dintre workshop-uri, acela de replantare a violetei. Un alt atelier – cel de plantare a unei frunze – s-a ţinut în cea de-a treia zi. Prezentările au fost realizate în power-point, acestea conţinând imagini reprezentative, de tip scheme; explicaţiile le-au dat pe parcurs două dintre expozante.

Majoritatea celor care a fost prezenţi, cel puţin în ziua a doua, au avut de spus destul de multe cuvinte de bine despre expoziţie. Au rămas impresionaţi mai ales de plantele cu petale muticolore sau de cele cu petale care mai de care cu o formă mai ciudăţică (creaţă/ca o stea/ca un clopoţel/ca o viespe etc.)




Acţiunea a fost organizată de Clubul de Gesneriaceae din România şi de alţi colegi de-ai lor din Republica Moldova şi Bulgaria, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS). Totuşi, activitatea n-ar fi putut avea loc fără sprijinul sponsorului Elixir Press.

Evenimentul este la cea de-a doua sa ediţie. Prima s-a numit „Locul unde rocile întâlnesc florile“ şi s-a derulat în perioada 29-31 octombrie 2010, tot la Muzeul Naţional de Geologie. O expozantă a explicat că, anual, ea şi ceilalţi membri ANCS organizează o astfel de expoziţie.



Cât despre ediţia de anul ăsta, cineva pe un forum a anticipat că „va fi şi mai spectaculoasă“. Cine crede c-a avut dreptate, să ridice o mână! Totuşi, multă lume n-a fost – cel mai mult au fost vreo 30 oameni de-odată, iar minim chiar şi cinci.

Pentru mai multe informaţii despre violete, site-ul www.violete-africane.ro vă stă la dispoziţie! 🙂

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *