Ultima femeie a senorului Juan

Ultima femeie a seniorului JUAN - POSTER

de Maria Bucur – redactor
foto: regizorcautpiesa.ro

Un han dintr-un sat uitat de lume, într-o noapte furtunoasă. Acestea sunt circumstanţele în care mitul lui Don Juan este distrus, în care personajul îşi întâlneşte ultima femeie, în care combate zvonurile cum că ar fi un afemeiat nepăsător; după cum chiar el declară: „Le-am iubit pe fiecare în parte şi-am suferit după finalul fiecărei poveşti“. Don Juan, cunoscutul cuceritor, ne este aici înfăţişat ca un bătrân obosit, săturat de viaţă şi de fuga permanentă din ultimii 20 de ani.

Slujnica de la han, Conchita, este mai mult decât încântată să-l servească pe señor Juan. Aceasta îşi pierduse orice speranţă în a-l mai întâlni vreodată pe faimosul cuceritor. Tânăra dă crezare zvonurilor conform cărora este nevoie doar de atingerea señorului pentru a deveni frumoasă. Acesta arată publicului o cu totul altă faţă de cât cea bine cunoscută, de cuceritor.

Ultima femeie a seniorului Juan - 2

Señorul îi demonstrează Conchitei că nu are nevoie de nimeni şi nimic să se simtă frumoasă, nici măcar de poeziile nereuşite ale pretendentului ei, Mijo. Poet aspirant, Mijo este un băiat care în lipsă de alte mijloace alege poezia pentru a ieşi în evidenţă. Întâlnindu-l pe Juan, tânărul plănuieşte să-l ucidă pentru a culege roadele gloriei acestui gest. Se lasă intimidat şi nu reuşeşte nici să-l atingă pe señor.

Familia hangiului, colonelul Carlos, Executorul şi chiar soţia lui Juan, Elvira, se reunesc la han, fiecare solicitându-l pe erou fie pentru un moment de iubire, fie pentru răzbunare. Deşi, în final, toţi realizează că señorul nu este vinovat pentru pierderile şi supărările lor, ci că este doar un om normal. Executorul îşi dă arama pe faţă, între timp, şi îi convinge că Juan îşi doreşte moartea cu ardoare. Dacă acesta îşi găseşte sfârşitul sau Conchita îl convinge de posibilitatea începerii unei noi vieţi, vă las pe voi să aflaţi.

Ultima femeie a seniorului Juan - 1

Tragicomedia scrisă de Leonid Juhovitki, în regia lui Vladimir Granov, jucată la Teatrul Odeon din Bucureşti, tratează cu subtilitate acest mit şi scoate la suprafaţă chipul ultimei femei a señorului Juan şi un posibil sfârşit al acestuia.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *