Tudor Chirila, omul

Tudor Chirila, omul

de Cristiana Gheorghe – colaborator
foto: Victor Mitroi – colaborator foto

Sala Festivităţilor de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ a fost plină ochi în data de 26 martie! Cu mic, cu mare, liceenii l-au aşteptat cu entuziasm pe Tudor Chirilă şi acesta nu i-a dezamăgit deloc. De-a lungul interviului, solistul trupei Vama şi-a amintit de anii copilăriei, petrecuţi în unele dintre numeroasele blocuri bucureştene şi de cei ai adolescenţei din liceul „Ion Neculce“.

„Eram un adolescent timid…“
Nimeni nu s-ar fi aşteptat ca persoana degajată din faţa lor să fi fost vreodată una retrasă, dar Chirilă mărturiseşte că îi era atunci şi îi este şi acum foarte greu să aibă încredere în oameni. Din cauza aceasta, probabil, liceul nici nu a fost perioada lui favorită, deşi îşi aminteşte cu plăcere de unii dintre profesorii lui şi de Violeta, fata care i-a marcat adolescenţa.

Pentru că nu a vrut să irosească 4 ani de tinereţe în „lanţurile“ angajării, cântăreţul a intrat la Facultatea de Actorie, unde şi-a şi descoperit pasiunea pentru acest domeniu. Apoi, în al doilea an de studii, şi-a descoperit şi pasiunea pentru muzică, pe care a valorificat-o de atunci încoace.

Pe lângă acest portret de viaţă, Tudor Chirilă a ţinut să-şi spună părerea asupra unor probleme de actualitate ale societăţii. Mai întâi, şi-a exprimat nemulţumirea privind actualul sistem de învăţământ românesc. Cântăreţul susţine un mecanism ce permite elevului să studieze numai materiile care îl interesează cu adevărat, fără a irosi timpul cu învăţarea unor noţiuni ce se vor dovedi inutile pe parcursul trecerii timpului. Chirilă a evidenţiat faptul că înţelege importanţa formării unei culturi generale cât mai diverse, dar consideră că această necesitate păleşte pe lângă nevoia tânărului de a studia ceea ce-i face plăcere şi ceva la care se şi pricepe cu adevărat.

Tudor Chirila, omul

Apoi a trecut de la aceste probleme practice la cele mai… spirituale. Încă de la începutul interviului, tinerii din sală începuseră să-i pună diverse intrebări, căutând consiliere privind propriile lor probleme adolescentine, dar Chirilă a spus clar că oamenii nu vor învăţa niciodată din sfaturi pentru că le vor uita în mai puţin de 5-10 minute. Doar suişurile şi coborâşurile vieţii pot învăţa un om cum să trăiască cu adevărat. Totuşi, solistul a binevoit în a ne da un pseudosfat: „Follow your dream!“

“Toate generaţiile sunt la fel!”
…doar modalităţile prin care îşi trăiesc viaţa diferă. Tudor a afirmat că fiecare categorie de vârstă are defectele ei şi că nici una nu este mai rea ca cealaltă…pur şi simplu timpurile se schimbă. Spre exemplu, socializarea este mult mai populară în mediul virtual, astăzi, decât în mediul real. În ciuda faptului că nu are o opinie atât de bună despre facebook şi alte siteuri de socializare, cântăreţul le acceptă şi le respectă influenţa pe care o au în vieţile tuturor oamenilor.

„Nu cunosc iubirea adevărată pentru că nu am trăit-o…“
Unul dintre cele mai aşteptate răspunsuri a fost, probabil, cel la întrebarea: „Cum vezi tu dragostea?“. Tudor a făcut o pauză rezonabilă şi apoi a răspuns cu un surâs trist: „Nu ştiu“. Artistul a mărturisit că nu cunoaşte sentimentul, în ciuda numeroaselor cântece compuse şi interpretate pentru Vama Veche, respectiv Vama. „Dar staţi liniştiţi, există!“ a mai adăugat el, făcând sala să zâmbească pentru a nu ştiu câta oară.

Tudor Chirila, omul

Artistul deţine un talent fantastic în a fermeca publicul cu râsul lui, cu profunzimea cuvintelor sale şi în a culege aplauze cu poveştile celor mai hilare înmormântări pe care le-am auzit vreodată. Timp de o oră şi jumătate, elevii liceului „Mihai Viteazul“ l-au descoperit pe adevăratul Tudor Chirilă, o personalitate sensibilă, sinceră şi care abundă în umor negru. El a ţinut ca noi, adolescenţii, să nu-i punem pe umeri responsabilitatea de a ne fi model, pentru că el doreşte să-şi trăiască viaţa în stilul propriu, care nu e mereu cel mai ortodox sau demn de urmat. Totuşi, cred că tocmai această modestie va face adorarea lui inevitabilă.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *