titanic_vals1

de Nicoleta Constantin – redactor

V-am obişnuit cu o recenzie a unei sigure piese de teatru, însă în numărul acesta am să scriu un articol despre topul celor trei piese de teatru care nu trebuie ratate în perioada de liceu.

Am să încep cu locul trei, piesa se numeşte „Uzina de plăceri S.A.“ şi este scrisă de dramaturgul român Valentin Nicolau. Subiectul acestei piese este naivitatea omului, tentaţia pentru jocuri în speranţa că va reuşi să câştige bani şi patimile sale nocturne. Personajul principal feminin, „Albă ca zăpada“, este interpretat de actriţa Crenguţa Hariton, ce întruchipează femeia ce răspunde apelurilor telefonice de la miezul nopţii.

Locul al doilea este ocupat de piesa de teatru „Titanic Vals“ de Tudor Muşatescu. Un ecou asupra vremurilor de demult, o imagine a societăţii interbelice, o familie ce luptă pentru moştenirea lui Tache Necşulescu, decedat într-un naufragiu. Interesul pentru lumea politică apare şi aici, doamna Chiriachiţa şi doamna Dacia îl îndrumă pe Spirache să intre în lumea politică pentru a fi votat. Actorul Ştefan Rădof îl interpretează pe Spirache, un personaj ce evocă imaginea bărbatului „prea molatec – ca o femeie“, care nu este capabil să ţină un discurs în faţa mulţimii.

Locul întâi se acordă piesei de teatru „Hell“, scrisă de Lolita Pille. „Hell“ este un spectacol ce redă povestea a patru tineri, prinşi în patima pentru bani, droguri şi cluburi de noapte. Un limbaj dur, conflicte pentru bani, dependenţă de droguri, lipsa de afecţiune a părinţilor (ce-şi înlocuiesc „rolul de părinte“ cu o sumă de bani aruncată în mâna tânărului) şi dorinţa aprinsă de a risca cât mai mult în pariuri cu viaţa (curse de maşini, curse de motoare).

Hell

„Teatrul este poezia ce se desprinde din carte şi devine omenească“, după cum afirma poetul spaniol Federico Garcia Lorca, iar teatrul este veşnic, noi putând deveni într-un anume moment personaje sau actori care interpretează personaje.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *