Ritmuri de flamenco alaturi de Gipsy Kings

gipsy kings

de Ana Maria Costache – redactor
foto: Ion Mateş – fotoreporter

Anul acesta, Ziua internaţională a romilor a fost sărbătorită prin concertul trupei Gipsy Kings. Concertul, organizat de către Asociaţia „Partida Romilor“ şi Project Events, a popularizat această zi internaţională, dat fiind că puţină lume avea habar de ea. Astfel, pe 9 aprilie, petrecerea a fost găzduită de Sala Palatului, iar distracţia asigurată de mult aşteptaţii francezi de la Gipsy Kings şi de singura trupă din România care cântă rumba flamenca, Latin Express.

gipsy kings

Oameni de o diversitate mare de gusturi, haine, maşini şi comportamente au împânzit intrarea în Sala Palatului, până la 19:30, când li s-a permis să intre. La ora 20:02, sala de spectacol era aproape plină, iar multă lume încă mai stătea la cozi pentru gustărele, băuturi răcoritoare, autografe şi poze cu Pepe (n.r.: ne-a dat şi nouă un autograf).

gipsy kings

La ora 20:15, când sala era deja arhiplină şi lumea aplauda ca să înceapă show-ul, vin pe scenă Latin Express. Cei cinci chitarişti nu au reuşit să anime publicul decât pe melodiile „Cred că m-am îndrăgostit“ şi „Dansează pentru mine“. Pe lângă vechile melodii, au cântat şi o piesă de pe viitorul album, „Sueno“. Versiunea lor de rumba flamenca este modernă, folosindu-se doar de chitare şi de voce, fără instrumentele tradiţionale ale genului (castaniete, tobe etc). La final, deşi melodiile lor nu au ajuns la „corazonul“ tuturor celor prezenţi, cântăreţii au reuşit să pregătească publicul pentru headlineri, printr-un mic intro, refrenul melodiei „Bamboleo“, a trupei Gipsy Kings.

gipsy kings

După o pauză de 20 de minute în care s-au refăcut cozile la mâncare şi la Pepe, la ora 21:05 au urcat pe scenă Gipsy Kings, însoţiţi de aplauze, fluierături şi urlete. După câteva melodii, lumea încă stă pe scaune, unii cască, alţii se mulţumesc doar să privească. Genul ăsta de muzică este potrivit pentru petreceri în aer liber, pe plajă, nu într-o sală care geme de scaune. Chiar şi aşa, pe melodiile consacrate ale trupei, „Djobi Djoba“, „Amor, amor“, „Volare“, din ce în ce mai mulţi oameni s-au ridicat şi au început să danseze pe ritmurile latino. A urmat un moment în care, timp de 6 minute, instrumentele s-au întrecut în solouri şi, după reacţiile publicului, cel mai mare succes l-a avut bass-ul. La final, bisul a venit la ora 22:35, cu melodia „Bamboleo“, probabil l-au auzit pe fanul indignat care a strigat „dar Bamboleo când cântaţi, măăă?“. Toată sala era în picioare în timpul ultimei melodii, poate pentru că se gândeau că trebuie să iasă cât mai repede şi teferi din aglomeraţia care urma. La ora 22:45 concertul s-a terminat şi imediat toată sala s-a golit.

gipsy kings

Pe tot parcursul serii a existat o diferenţă între oamenii care au venit ca spectatori şi fanii genului, ai trupei. Foarte puţini aveau „sangre caliente“ în ei. Dintre cei care aveau, era o femeie din ultimele rânduri, la balcon, care dansa pe ritmurile flamenco, în lumina unui reflector, cu părul creţ, vâlvoi şi roşu, îmbrăcată cu o bluză albă, cu volane, de parcă s-ar fi închipuit desculţă, pe o plajă, cu marea şi cu muzica celor de la Gipsy Kings în trupul ei.

gipsy kings

Recommended Articles

1 Comment

  1. foarte tare reviewul:x

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *