Pe scena Odeonului: “Micul Print”

micul print

de Irina Brătan – redactor
foto: Dani Ioniţă

Şi s-a jucat din nou piesa „Micul Prinţ“, în regia aceleiaşi Carmen Lidia Vidu! Când şi unde? Duminică, 8 mai, între 11:00 şi 12:00, la teatrul Odeon.

Dar ce surpriză, că doar prinţul, Alexandru China Birta, a fost prezent fizic! Restul au fost şi ei acolo, cu gândul şi prin apariţiile video, proiectate pe norişori. Prin restul se-nţeleg: aviatorul (Florin Zamfirescu), vulpea (Rodica Mandache), şarpele (Gelu Niţu), floarea (Jeanine Stavarache), regele (Mugur Arvunescu), vanitosul (Mircea Constantinescu), omul de afaceri (Ioan Bătinaş), lampagiul (Mircea N. Creţu), geograful (Laurenţiu Lazăr) şi beţivul (Pavel Bartoş).

Sala în care s-a ţinut spectacolul este o sală îmbrăcată-n negru, nici prea mare, dar nici prea mică, elegantă tocmai prin modestia sa. Deopotrivă şi scena ei, al cărei decor a constat în nori, stele şi trandafiri din becuri.

micul print

Piesa „Micul Prinţ“, o adaptare după cartea cu acelaşi nume a lui Antoine de Saint-Exupery, respectă în mare firul narativ al operei. Premisa de la care pleacă este aceea că adulţii-s ciudaţi, stricţi şi prea serioşi – „Toţi oamenii mari au fost mai întâi copii (Dar puţini dintre ei îşi mai aduc aminte)“.

Despre prinţ se poate spune că este un băieţel blond, cu ochi albaştri, „cu un chip fermecător şi o naivitate credibilă“ (aşa îl descrie Iulia Lucaciu pe blog-ul său). Tot ce-şi doreşte micuţul este prietenie. Însăşi povestea lui este „o parabolă a unui om care îşi confesează cu regret singurătatea“, cum susţine Carmen Vidu.

La sfârşitul spectacolului, Alexandru a ieşit şi a reintrat în scenă de 3 ori – de fiecare dată ţopăind ştrengăreşte. Fără alte comentarii, publicul şi-a dat jos pălăria pentru tot ce-a vazut (la figurat, că n-o prea avea)!

Alte nume care au ajutat la montarea piesei şi care merită amintite sunt: Constantin Ciubotariu (s-a ocupat de scenografie), Neil Coltofeanu (operatorul), Ana Mihaela Marin (s-a asigurat de şarmul actorilor – prin machiaj), Tudor Breazu (modelul) şi Dani Ioniţă (omul care a făcut poze).

Marea mirare e că deşi spectacolul este cu +8, au fost prezenţi de la micuţi cu -8, la adolescenţi şi până la bătrâni! Mai mult, în martie s-a jucat de la începutul lunii cu casă închisă. Acum erau cam 5 locuri libere, dar piesa s-a ţinut de atâtea ori, încât se poate spune că sala era arhiplină!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.