Mind the Book, please!


afis - mind the book

de Sabina Lazăr – redactor

Probabil că ştiţi deja cu ce se ocupă un Consiliu Local al Tinerilor. Dacă nu, atunci permiteţi-mi să vă spun câteva cuvinte despre activitatea lor.

Consiliile Locale ale Tinerilor şi ale Copiilor (CLT şi CLC, pe scurt) fac parte din reţeaua PAL-TIN (Participarea Tinerilor la Administrarea Locală), un proiect iniţiat de Asociaţia MASTER Forum la nivel naţional. Aceasta oferă şansa elevilor de gimnaziu şi de liceu să interacţioneze cu administraţia locală dintr-un alt unghi, să propună şi să implementeze proiecte care să îi intereseze în mod direct, punând în aplicare principiile democraţiei. Ele se constituie prin alegeri la nivel local, proces similar alegerilor Consiliilor Locale, în licee sau şcoli, prin care elevii îşi desemnează candidaţi şi îşi aleg consilieri care să îi reprezinte pe lângă administraţia publică locală.

Un asemenea proiect, care să reprezinte interesele tinerilor, este şi „Mind the Book“, iniţiat de Consiliul Local al Tinerilor din Bucureşti, sector 1. Prima întâlnire a avut loc sâmbătă, 7 mai, în ceainăria Serendipity, iar printre invitaţi s-au aflat doamna profesor Georgiana Sârbu şi scriitorul Stoian G. Bogdan. Criticul literar Cosmin Ciotloş a fost de asemenea invitat, însă nu a putut fi prezent, spre dezamăgirea multora dintre cei prezenţi. Tema acestei ediţii a fost „Secolul 21- secolul cărţilor fără cititor?“.

Pentru a destinde spiritele şi pentru a ne angaja într-un dialog, doamna Sârbu ne-a rugat să ne pronunţăm asupra cărţilor care ni s-au părut interesante sau care, din contră, ne-au displăcut. Din răspunsurile primite, cu majoritate de voturi, romanul „Baltagul“, de Mihail Sadoveanu, a fost nominalizat ca fiind cea mai detestată carte printre liceeni, urmându-l îndeaproape „Ion“, de Liviu Rebreanu. S-a pus problema de a şti dacă acest sentiment, pe care îl au liceeni faţă de cei doi autori români, se datorează subiectelor abordate sau, pur şi simplu, faptului că sunt impuse de către programa şcolară. Cel de-al doilea invitat al acestui eveniment, Stoian G. Bogdan, a stârnit o mică polemică pe teme religioase, bazându-se pe faptul că preceptele morale creştine au limitat posibilitatea multor texte de a fi dezvoltate la un alt nivel.

O altă problemă care s-a pus în discuţie a fost disponibilitatea liceenilor de a citi în ziua de astăzi; dacă un om citeşte mai mult în liceu sau la facultate. Până la urmă, s-a stabilit că sunt deopotrivă oameni care citesc la fel de mult atât în cadrul studiilor preuniversitare, cât şi în cadrul celor universitare, dar există şi tineri cărora cititul nu le trezeşte vreun interes.

Au fost şi momente de respiro, în care doamna profesor şi scriitorul Stoian G. Bogdan şi-au citit câteva texte, punând în discuţie, mai apoi, şi discursul noii generaţii de scriitori, care par a nu se mai autocenzura în ceea ce priveşte limbajul. Aici a intervenit şi o altă problemă, aceea de a şti dacă un scriitor este neapărat validat de către un critic literar sau doar de către cititorii săi. Tânărul poet a considerat că cititorii trebuie să îşi formeze o opinie proprie faţă de o scriere şi să nu se ghideze după o opinie critică sau o alta, însă doamna Sârbu, probabil datorită pregătirii sale profesionale, a fost de părere că opiniile criticilor literari nu trebuie neglijate.

Prima ediţie a proiectului „Mind the book“ a fost, după părerea tuturor celor prezenţi, un succes. Aşadar, pentru a nu rata o altă întâlnire, Consiliul Local al Tinerilor din Bucureşti, sector 1, vă invită sâmbăta aceasta, 14 mai 2011, la o nouă ediţie, iar pentru mai multe detalii puteţi consulta pagina de Facebook a Consiliului sau site-ul acestora: https://cltb1.ro/wordpress/.

Recommended Articles

2 Comments

  1. Atentie la ortografie! Destestatii Sadoveanu si Rebreanu macar nu puneau virgulele aiurea…

    1. @Doina,

      Poti, te rog, sa-mi spui unde sunt puse aiurea virgulele?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *