Luna francofoniei: Matthieu Gaudet in liceul „Ion Creangă“


Luna francofoniei: Matthieu Gaudet în liceul Ion Creangă

de Laura Zadunaischi – redactor
sursa foto: Arhiva CNIC

Luna martie a fost dedicată limbii franceze şi totodată culturilor francofone, ţinându-se numeroase evenimente în Capitală. Pe 21 martie, folkist-ul canadian Matthieu Gaudet a cântat în Colegiul Naţional „Ion Creangă“, începând cu ora 10.

Cu sprijinul Ambasadei franceze şi în colaborare cu direcţiunea liceului amintit, în amfiteatrul colegiului a fost prezent în public şi distinsul ambasador francez Henri Paul.


Luna francofoniei: Matthieu Gaudet în liceul „Ion Creangă“

Înaintea concertului din liceul Creangă, Matthieu Gaudet a încântat publicul bucureştean într-un spectacol alături de cunoscuta noastră cântăreaţă de jazz, Teodora Enache, în Café Godot. Acesta a strâns fani chiar şi pe meleagurile noastre, după numai 7 ani de la lansarea acestuia.

Primul său album, „Roadtrip“ apărut în 2004, a devenit mai întâi cunoscut în zona sa natală, şi anume în Canada. Cu ajutorul posturilor de radio, care l-au făcut popular, a reuşit să vândă peste 13 mii de albume.

Participând la diferite festivaluri francofone, paşii l-au adus şi în Europa. Nu foarte silitor în liceu, dar cu un talent înnăscut pentru a compune muzică şi totodată cizelat de către tatăl său, ce-l învăţa la vârsta de 6 ani să cânte la chitară, Gaudet a fost un exemplu viu pentru tinerele talente care l-au ascultat.


Luna francofoniei: Matthieu Gaudet în liceul „Ion Creangă“

„Les murs ont des yeux“ (Pereţii au urechi), piesă de pe cel de-al doilea album al său, a fost hitul care a prins şi publicul de aici.

Pe 20 martie, cu doar o zi înainte de spectacol, a fost sărbătorită Ziua Internaţională a Francofoniei. România a fost luată în atenţia francofonilor, prin numărul tot mai mare al vorbitorilor de franceză.

Simpozionul „Regards croisés sur la littérature francophone“ face parte din aceeaşi serie de evenimente, pe lângă expoziţiile de benzi desenate, atelierele de lectură şi proiecţiile de film. Diferiţi cântăreţi, scriitori, jurnalişti şi profesori francezi sau români au făcut posibilă această lună încărcată în evenimente.


Luna francofoniei: Matthieu Gaudet în liceul „Ion Creangă“

Luna francofoniei nu se termină totuşi aici. În perioada 26-30 martie, la Sala Elvira Popesco a Institutului Francez din Bucureşti, va fi organizat Festivalul Filmului Francofon.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *