
Mulţi străini confundă Bucureştiul cu Budapesta, sună asemănător, dar oare sunt aşa asemănătoare cum sugerează pronunţia numelor?
Deşi are o suprafaţă mult mai mare decât a Bucureştiului, nu te poţi pierde aşa uşor, pentru că cele 23 de sectoare structurează Budapesta de la cele mai selecte locuri până la cartierele cele mai puţin cunoscute de turişti.
Pentru început, spre deosebire de micul nostru oraş, unde viaţa de noapte este într-un spaţiu restrâns, Centrul Vechi, pentru doritorii de distracţie şi tinerii care vor să se relaxeze la o cafea, Budapesta are un sector dedicat vieţii intense de noapte. Pe lângă numeroasele pub-uri şi cluburi, în acest sector se găseşte cea mai luxoasă şi cunoscută cafenea din lume ,,New York“, unde merită să mergi măcar o dată pentru gusta unele dintre cele mai bune cafele şi nu numai. Deja v-a stârnit interesul, nu?

Mergând spre centrul oraşului, în partea cu Pesta, puteţi admira parlamentul capitalei, al treilea din Europa ca mărime, după al nostru, situat pe o parte a Dunării, având o arhitectură deosebită.
Ca şi în Bucureşti, lângă centru au o stradă unde se găsesc cele mai cunoscute magazine şi cunoscute pentru shopping. Acest sector reprezintă şi unul dintre principalele locuri pentru afaceri. Însă, capitala Ungariei mai are un sector destinat numai birourilor şi zgârie-norilor.

Un alt sector interesant din Budapesta, este Óbuda (,,Old Buda“), care înainte de comunism avea nişte clădiri foarte interesante, dar după aceea s-a transformat într-o zonă numai de locuinţe.
Pe dealurile Budapestei se găsesc numai clădiri vechi din 1800, un castel şi ,,Statuia Libertăţii“, sector numit ,,Víziváros“ (,,Water town“).
Spre deosebire de Bucureşti, îţi face plăcere să te plimbi noaptea prin centrul Budapestei şi să admiri priveliştea de pe unul dintre cele opt poduri. Unul dintre cele mai frumoase se numeşte ,,The Chain Bridge“ sau Podul cu Lei.

Legenda spune că arhitectul Adam Clark, după ce a terminat de construit podul, a zis: ,,Podul ăsta e perfect, dar dacă cineva gaseşte ceva ce lipseşte sau nu e în regulă, eu mă arunc de pe pod în Dunăre.“. În timpul inaugurării podului, un copil a ţipat: ,,Leii nu au limbă!“, iar atunci faimosul arhitect s-a aruncat de pe pod.
O altă parte foarte frumoasă a Budapestei este bulevardul şi sectorul oamenilor bogaţi. Există o stradă numai cu casele acestora, care dau un aspect ca în filme locului.
Un punct negativ ar fi autobuzele, care sunt mai rele ca la noi. Dacă nu v-aţi trezit bine de dimineaţă, atunci o călătorie cu autobuzul sigur vă va trezi instant. Ceea ce e diferit la ei când vine vorba de ţigani, este că toţi stau în pasajele metrourilor şi mai puţin pe străzi, pe când la noi, este tocmai invers.

Însă, Budapesta este un oraş în care viaţa de noapte, dar şi cea selectă, este prezentă în orice punct al zilei. De plictisit, nu te vei plictisi prea repede de acel oraş, odată ajuns acolo şi vazând cum este capitala nopatea, luminată la orice colţ de stradă, nu prea îţi mai vine să te întorci în Bucureşti.