Pe parcursul a trei zile am participat la proiectul „Filmotion“. Acest proiect a fost menit să iniţieze o serie de participanţi în arta cinematografică, învăţând lucruri elementare în istoria filmului şi tehnici pe care eventual le pot pune în practică. În prima zi, fetele din organizare ne-au prezentat începutul cinematografiei şi ne-au oferit frânturi dintr-o sumedenie de filme mute.
De exemplu, poate nu ştiaţi că, deşi Thomas A. Edison a creat kinetoscopul (aparatul care redă imagini filmate), acesta a fost doar un pas important spre invenţia fraţilor Lumière: cinematograful. Sau că primul proiector de imagini statice se numea „Lanterna Magică“.
Printre filmuleţele prezentate se găseau: „Nosferatu“ – care a fost prima ecranizare a romanului „Dracula“ de Bram Stoker -, „Cabinetul doctorului Caligari“, considerat unul dintre cele mai influente filme în curentul expresionist german, fiind, de asemenea, unul dintre cele mai bune filme horror mute. Printre acestea se află şi „Naşterea unei naţiuni“, un film cu cele mai mari încasări în perioada filmelor mute – acesta a stârnit multă controversă datorită portretizării pozitive a cavalerilor ce făceau parte din Ku Klux Klan, aceştia fiind consideraţi nişte eroi.
În ziua a doua, ni s-au prezentat câteva programe de editare video, plus câteva noţiuni audio şi de lumină. Pentru sunet, ni s-au prezentat o varietate de microfoane pentru înregistrarea dialogului în film şi accesoriile ce le sporeau utilitatea.
De asemenea, participanţii au avut ocazia de a asista la o mică filmare şi la montarea acesteia, cu unele technici de încadrare. Nu înainte de o mică pauză venită după atâtea ore, ţin să menţionez că distracţia nu lipsea în timpul în care organizatorii aranjau micul studio. Spre fericirea organizatorilor, participanţii nu duceau lipsă de curiozitate şi entuziasm. Organizatorii erau întâmpinaţi cu multe întrebări la care răspundeau cu multă plăcere, fiind o atmosferă foarte relaxată şi având loc multe discuţii cu iz cinefilic.
În ziua a treia, am vizionat lung-metrajul „Binecuvântată fii, închisoare“ (2002), după care participanţii au avut ocazia, şi deopotrivă plăcerea, de a face cunoştinţă cu regizorul român Nicolae Mărgineanu, cu care au susţinut o discuţie liberă despre realizarea filmului şi plăcerea de a fi cineast. Vă recomand să vizionaţi filmul menţionat mai sus; pot să spun că a fost o experienţă cutremurătoare pentru mine, acest film este un exemplu de curaj şi speranţă. Imaginile sunt remarcabile, iar interpretarea aidoma.
Participanţii au primit o diplomă de participare împreună cu un CD ce conţine materialul filmat în a doua zi. Viaţa de cinefil înseamnă filme, filme şi iar filme, aşa că le urez felicitări celor din organizarea proiectului (https://www.younginitiative.org/filmotion), care ne-au făcut viaţa mai frumoasă timp de trei zile, mie şi participanţilor.
foarte frumos reviewul:X:X
as fi vrut sa merg si eu acolo:X:X soooper si pozele
bv TP:X
cel mai tare partener de scena si talenta bineinteles!!!