The Book Thief – viata din spatele cuvintelor

The Book Thief – viata din spatele cuvintelor

The Book Thief – viata din spatele cuvintelor

de Sabrina Canea – redactor
foto: www.imdb.com

1939, Germania nazistă, începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Țara abia respiră sub cerul luminat de un soare vinovat – ziua, iar de raiduri aeriene și praf de pușcă – noaptea. Pe oameni îi mai unește doar un singur lucru: teama comună de moarte; ezitarea de a-și părăsi trupul lăsat fără vlagă de presiunea dureroasă a războiului. Totuși, Moartea ne întâlnește pe toți la un moment dat. Astfel, din acel moment Moartea a devenit foarte ocupată; a întâlnit sute de persoane, pe care le-a lăsat fără cuvinte.

Undeva printre aceste cuvinte risipite, o întâlnim pe Liesel (Sophie Nélisse). Povestea lui Liesel începe într-un tren, pe când împreună cu mama și fratele ei mai mic se îndreptau spre noua lor familie adoptivă. Pe parcursul călătoriei Moartea însă îi face o vizită băiețelului și o observă pe Liesel. Va fi prima dintre multe întâlniri apropiate. Lângă mormântul fratelui ei, viaţa lui Liesel se schimbă atunci când ea ridică un singur obiect, ascuns parţial în zăpadă – Manualul Groparului, scăpat acolo din greșeală, aceasta fiind și prima ei carte furată.

Vizibil afectată de recenta răsturnare de situație, Liesel își întâmpină nu prea entuziasmată noua viață: căsuța odioasă de pe Himmel Street (Strada Raiului), râsetele copiilor în ceea ce privește neștiința ei de a scrie și de a citi, noul prieten din vecini, Rudy Steiner, care se ține după ea precum un scai, și, nu în ultimul rând, noua ei familie – Rosa (Emily Watson) și Hans (Geoffrey Rush) Hubermann. Lisel nu cunoscuse vreodată semnificația din spatele cuvântului „speranță“, însă cei doi părinți o vor ajuta în acest sens, făcând-o pe micuța fată să se identifice, în cele din urmă, cu termenul.

Cursul vieții celor trei ia însă o întorsătură bruscă într-o seară, când se trezesc cu Max Vandenburg pe cap (la propriu!). Fiu al unui soldat evreu, care își dăduse viața pentru a-l salva pe Hans într-un război, acesta a fugit de lângă mama lui, pentru a se putea ascunde de teroarea lagărelor. Cu toate că simțea aprig vinovăția de a-i pune pe Huberanni să riște totul pentru el, în cele din urmă, a ajuns să-i îndrăgească enorm.

Pe măsură ce Liesel a învățat să citească, împreună cu tatăl ei, aceasta începe o poveste de dragoste de cărți și cuvinte. Pofta ei cutremurătoare de a devora cuvintele bucățică cu bucățică o duce până la salvarea cărților incendiate de naziști, deși era împotriva normalității acelei perioade, și chiar șterpelirea sau, mai bine spus, „împrumutul“ acestora din casa primarului. Toate aceste cuvinte minunate ce prindeau viață în lumea lui Liesel îi erau, desigur, împărtășite și lui Max, persoană care îi va influența întreaga viața.

Ca urmare a unor evenimente neprevăzute, Max este pus în situația de a fugi din casa Hubermannilor, ca mai apoi însuși Hans să fie recrutat în armată. Cu toate că, în final, familia este reunită, iar casa dărăpănată ascultă din nou cântecul dulce al acordeonului lui Hans, vine timpul ca Moartea să viziteze și Strada Raiului. Fără pic de vinovăție, aceasta s-a plimbat în voie la miez de noapte printre casele care stăteau să cadă, i-a sărutat pe ai ei locatari de noapte bună, furându-le tot până la ultimile cuvinte și suflări. Tuturor, mai puțin lui Liesel. Ea avea să întâlnească Moartea puțin mai târziu, dar restul poveștii îl veți afla singuri.

Venit din studioul care a adus la lumina zilei și „Life of Pi“ („Viața lui Pi“), ecranizarea unei cărţi care s-a vândut în milioane de exemplare şi a petrecut ani întregi în clasamentele bestsellerurilor, „The Book Thief“ („Hoțul de cărți“) anunță a avea un succes desăvârșit. Supranumită și „Harry Potter și Holocaustul“, pelicula bazată pe cartea lui Markus Zusak a fost cât se poate de bine primită de către critici, spunându-se despre ea că ar putea fi cea mai bună ecranizare a anului. Oricum ar fi, filmul pune în viu grai viața palpitantă din spatele cuvintelor unei hoțomance de cărți.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.