Teatru: Toti fiii mei


Teatru: Toti fii mei

de Nicoleta Constantin – redactor

„Toţi fiii mei“ este o piesă scrisă de dramaturgul american Arthur Miller, care evocă drama familiei Keller ce îşi aşteaptă fiul cel mare să se întoarcă acasă de la război. Tatăl, domnul Joe Keller, este un director al unei companii de avioane. Acesta îşi iubeşte enorm soţia (Kate Keller) şi fiul cel mic (Chris Keller), dar le ascunde celor doi adevărul despre cele 21 de avioane care s-au prăbuşit în urmă cu trei ani – avioane montate cu piese stricate din fabrica sa, ce au fost date spre zbor sub ordinul acestuia – şi din a cărui cauză asociatul său (John Deever) fusese condamnat la închisoare.

Iubita fiului plecat la război (Ann Deever) revine în casa celor trei pentru a o convinge pe Kate că ea nu îl mai aşteaptă pe Tom şi că este sigură că a murit. Între timp ea se îndrăgostise de fratele acestuia, Chris, şi cei doi plănuiau să se căsătorească. Kate nu renunţă la speranţa că fiul ei ar putea fi în viaţă şi o roagă pe Ann să-l mai aştepte.

După ce fratele Annei se întoarce de la închisoare (acesta fusese să-şi viziteze tatăl), îi povesteşte acesteia că adevăratul vinovat de prăbuşirea avioanelor este Joe, iar tensiunea creşte în familia Keller.

Joe mărturiseşte adevărul, Ann arată ultima scrisoare primită de la Tom, iar Chris pleacă de acasă, aflând că propiul tată a condamnat 21 de oameni la moarte, printre aceştia aflându-se ca pilot şi fratele său. Finalul este unul tragic, Joe Keller se sinucide, pentru a nu mai simţi ura lui Chris şi durerea lui Kate.

Un spectacol în regia lui Ion Caramitru, ce se joacă la Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale“ şi pe care nu trebuie să îl rataţi. Un melanj de contraste: pedeapsă şi libertate, minciună şi adevăr, viaţă şi moarte, dragoste şi nelinişte, familie şi izolare – toate acestea ne sunt transmise prin intermediul acestei minunate piese de teatru.

Acest articol a aparut in revista Teen Press, nr. 36, Aprilie 2010
Tema: Cum sa fii roman?

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *