Recenzie film – Mad Max: Fury Road

mad-max-poster-618x-1430402129

de Teodora Ciobanu – redactor

Într-un viitor post-apocaliptic, în mijlocul deșertului australian, facem cunoștință cu Max. Acesta este un războinic singuratic, adus în pragul nebuniei de fantomele trecutului. Unicul său scop? Supraviețuirea într-o lume dominată de haos și pericol.

Precum protagonistul său, franciza Mad Max este ea însăși o supraviețuitoare. Încă de la debutul din 1979, trilogia inițială a fost un succes comercial, câștigând însă și admirația criticilor datorită regiei excelente a lui George Miller. Un alt punct forte al acestor pelicule a fost povestea îndrăzneață ce prezintă un viitor sumbru cauzat de excesele omenirii.

La 30 de ani de la apariția ultimului film, „Mad Max Beyond Thunderdome“ (1985), legendarul erou se întoarce într-o nouă producție cinematografică în regia lui George Miller. Este vorba de „Mad Max: Fury Road“, un film care a depășit așteptările publicului prin mesajul său puternic și realizarea excelentă. Lansat în luna mai, filmul a încasat la nivel mondial peste $300 milioane în ciuda conținutului violent ce i-a câștigat un rating de 15+ în majoritatea țărilor.

Actorul britanic Tom Hardy preia rolul lui Max Rockatansky, interpretat în filmele anterioare de Mel Gibson, și ne poartă într-o aventură în mișcare continuă prin pustietatea deșertică. Capturat de războinicii teribilului tiran Immortan Joe, protagonistul nu își poate găsi scăparea decât aliându-se cu Imperator Furiosa (Charlize Theron). Aceasta are însă nevoie la rândul său de ajutorul lui Max pentru a-și realiza scopul ascuns. Se declanșează astfel o cursă pentru supraviețuire, plină de vehicule care dintre care mai mari și mai rapide. Nu lipsesc nici armele, arsenalul ambelor părți conținând orice, de la pistoale ordinare până la un hibrid dintre o chitară și un aruncător de flăcări.

Regia și scenariul lui George Miller redau o viziune brutală și răscolitoare asupra viitorului omenirii, unde specia noastră a fost în mare parte redusă la traiul bazat pe instincte naturale. Mai mult, povestea ascunde în substraturile sale teme intrigante precum cultul personalității și rolul femeii în societate. În contrast cu aceste idei, imaginea de ansamblu a filmului abundă de culori calde ce ajută la transmiterea mesajului principal referitor la speranță și influența acțiunilor noastre asupra viitorului. În ceea ce privește realizarea propriu-zisă a filmului, regizorul s-a bazat îm principal pe efecte practice. Mașinile și armele au fost construite special pentru această producție, iar aspectul personajelor este redat cu ajutorul machiajului și al costumelor.

Tom Hardy joacă rolul eroului misterios ce se bazează pe acțiuni și rareori pe cuvinte. Acesta creează un personaj introvertit, prizonier al propriilor amintiri dureroase. Max dă însă dovadă de curaj și compasiune, demonstrând la finalul zilei că trecutul nu îl definește. Totuși, povestea se concentrează prea puțin asupra lui, adevărații protagoniști, din punctul meu de vedere, fiind Furiosa și Nux (Nicholas Hoult). Furiosa este fără nicio îndoială eroina filmului, o femeie puternică ce luptă stăruitor pentru libertate, în ciuda greutăților pe care le-a suportat. Pe de altă parte, Nux este un simplu băiat războinic ale cărui zile sunt numărate datorită unei boli ereditare. Deși nu are o idee concretă asupra binelui și răului, el dorește să fie remarcat și să dea un scop existenței sale. Treptat, Nux trece de partea binelui și suntem astfel martori ai unei bătălii care îi va înscrie pe cei trei eroi în istoria timpului lor.

Mulți ar putea spune că aspectul negativ major al filmului îl constituie scenele grotești, violente, care nu sunt neapărat pe placul majorității. Totuși, din punctul meu de vedere, acestea sunt imperioase pentru redarea lumii lui Max, oferind autenticitate și credibilitate. Mai mult, istoria a dovedit necesitatea lor prin eșecul suferit de „Mad Max Beyond Thunderdome“ (1985), singurul film al seriei cu un rating 12+.

Așadar, „Mad Max: Fury Road“ este fără doar și poate un film ce nu trebuie ratat vara aceasta deoarece conține scene de acțiune veritabile și mai mult, are o poveste interesantă cu un mesaj care ne face să reflectăm asupra naturii umane din mai multe privințe.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *