Cum scapam de pana de idei?

Pana de idei_Olivia Mihale_Fotograf al RCTP (1 of 1)

de Ana Maria Pop – redactor
foto: Olivia Mihale – laborant foto

Cele mai enervante momente sunt cele în care ne găsim cu greu inspirația sau, și mai rău, cele în care suntem total lipsiți de ea. Atunci când avem ceva important de făcut și nu știm cum să începem, apare plictiseala sau chiar stresul.

Ce ne facem dacă în timpul unui test intrăm în pană de idei și brusc ne blocăm, nemaiputând să scriem nimic? Ei bine, trebuie să ne păstrăm calmul, agitația ne va deruta și mai rău. Este ideal să trecem mai departe – inspirația va veni pe parcurs – și să avem grijă să nu creăm o dezordine și mai mare în ideile noastre.

Putem spune că pana de idei face parte din viața noastră de zi cu zi și este prezentă în toate domeniile: timp liber, școală, vestimentație, filme sau muzică. Cu toții avem unele momente în care alegem să stăm în casă din cauză că nu avem cu cine să ieșim sau să ne îmbrăcăm cu haine monotone, doar fiindcă nu avem suficientă inspirație pentru a crea o ținută reușită. Ceea ce nu știm este faptul că din pana de idei pot lua naștere niște alegeri excelente. Așa că, trebuie să continuăm a încerca, chiar dacă nu avem în minte o imagine clară despre ce ar trebui să facem.
Pur și simplu, uneori, lucrurile trebuie lăsate să vină de la sine. Cine știe, dacă norocul ține cu noi în ziua respectivă? Deci, mai bine luăm în considerare aceste metode care sigur ne vor da o mână de ajutor:

1) Fiți spontani!
Cum spuneam, ideile pot apărea în mod neașteptat, așa că nu abandonați niciodată lucrul pe care îl aveți de făcut, chiar dacă nu stăpâniți prea multe concepții legate de subiectul respectiv.

2) Nu vă lăsați descurajați!
Panica și agitația sunt picăturile care umplu paharul atunci când vine vorba de a avea pană de idei. Păstrați-vă calmul, inspirația va apărea mai repede decât vă așteptați, cu condiția să nu vă enervați, fiindcă nu se va crea decât un haos care nu va mai permite organizarea ideilor și punerea acestora în practică.

3) Țineți minte că încercarea nu dă greș!
Este bine de știut faptul că multe alegeri bune au fost făcute în pană de idei. Tot ce trebuie să faceți este să încercați de atâtea ori până se atinge nivelul așteptărilor. Dacă nu încercați să vă descurcați chiar și în situații dificile, când nu aveți nicio idee despre ce ar trebui să faceți, atunci nu veți afla niciodată cum să depășiți acel impas, sau cum să deveniți imuni la aceste momente de criză.

4) Nu lăsați pe altcineva să vă rezolve treburile!
În cazul în care aveți un proiect de făcut pentru școală și nu știți cum poate fi conceput, sub nicio formă să nu vă puneți părinții sau colegii să vă facă treaba! Sfaturile sunt mereu bine-venite, însă trebuie să existe și o contribuție a voastră. În caz contrar, se va dezvolta o obișnuință din asta, în sensul că de fiecare dată când nu veți avea chef de teme, îi veți pune pe alții să le rezolve pentru voi, ceea ce vă va aduce un mare dezavantaj.

5) Apelați la surse care vă vor readuce inspirația!
Suntem înconjurați de cărți, reviste și avem oportunitatea de a accesa Internetul oricând vrem. Ce alte surse ar putea fi mai bune? Nu cred că ar mai fi nevoie de explicații, așa că nu spun decât că avem ocazia de a vedea o mulțime de opinii, percepții sau diferite feluri de gândire care sigur ne vor inspira.

Astfel, există o rezolvare pentru orice problemă și sper că, de acum încolo, pana de idei nu ne va mai da niciodată bătăi de cap.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *