Review: Gala folk „Om bun“ 2010


Review Gala Folk Om Bun 2010

de Arina Lazar – colaborator

Pe 7 martie, la Sala Palatului, a avut loc Gala folk „Om bun“ în varianta ei de primăvară, care a amintit că iarna asta se împlinesc 20 de astfel de ediţii ale festivalului (cel mai longeviv eveniment folk, aşa se pare). Ediţia a fost prezentată de acelaşi Adrian Ivaniţchi, care a fredonat câte o strofă mai puţin celebră a fiecăruia dintre artişti, înainte ca aceştia să intre şi cu chitara Tatianei Stepa – ce a stat rezemată pe scenă întreg spectacolul. Astfel, Gala Folk s-a bucurat de acelaşi spirit fain de familie şi de aceeaşi sală plină.

De cântat, au cântat prietenii folkişti pe care-i ştim: Maria Gheorghiu, Daniel Iancu, Alexandru Andrieş, Mircea Florian & Ceata Melopoica, Ada Milea (şi Bobo de la Fără Zahăr), Victor Socaciu, Vasile Şeicaru, Doru Stănculescu, Alexandru Andrieş şi Mircea Baniciu cu Vlady Cnejevici, care au închis seara. S-a cântat pentru femei, pentru Moţu’ Pittiş – şi alte nume regretate şi frumoase, pentru cei aproape 20 de ani, pentru proiectul naţional-cultural „Artă contra drog“ şi pentru surpriza pe care o s-o avem la anul, când au de gând să îl aducă pe Donovan în cadrul festivalului!

Ce a fost altfel, a fost recitalul greu digerabil al lui Mircea Florian, cu bassist şi computer şi sunete ambientale. Încerc să fiu finuţă, dar ceva clar nu a fost de-acolo; iar cei mai mulţi şi-au luat o pauză de ţigară exact cam pe-atunci. Altfel, cinci ore de stat pe scaun, fără pauză de mers la baie şi de luat o gură de aer sunt cumva inumane – aviz pentru anii următori!

Nu a fost ca în alţi ani, spun unii. A fost mai slab şi sonorizarea a fost reproşabilă. A fost emoţionant, atât pot să spun, şi a fost frumos. Să nu uităm niciodată chitarele acustice şi nici oamenii care ne cântă, pentru că în felul ăsta muzica folk n-are să moară niciodată. Cam ăsta e mesajul în fiecare an. Nu putem decât să ne bucurăm de lucrurile frumoase, pentru că pe astea chiar nu ni le pot lua!

Acest articol a aparut in revista Teen Press, nr. 36, Aprilie 2010
Tema: Cum sa fii roman?

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *