Cum a fost la Cupa Liceelor la Street-Dance 2010


Cum a fost la Cupa Liceelor la Street-Dance 2010

de Silvia Petre – redactor
foto: Ovidiu Udrescu şi Domnica Chişcă – fotoreporteri

Muzică. Atitudine. Paşi de dans în concordanţă cu beat-urile ameţitoare. Oameni talentaţi şi pasionaţi. Emoţii şi efort… Toate acestea s-au regăsit şi s-au împletit perfect sâmbătă şi duminică, 12 şi 13 iunie, în Jet Set Events Hall, la Cupa Liceelor la Street-Dance 2010.

Începând cu ora 12:00, DJ Zachaos şi-a făcut de cap alături de participanţi şi susţinătorii acestora, pe beat-uri ce reverberau nu doar în pereţii clubului, ci şi în cei strânşi acolo, prin paşi cât mai complecşi.

Încă din primele minute ni s-a demonstrat că dansul chiar apropie oamenii şi îi face să simtă şi să acţioneze ca unul singur: ajutaţi de Syd, profesionişti sau amatori au făcut clubul să arate ca un imens workshop, sau au încins battle-uri ad-hoc, în care nu conta cine câştigă, ci doar ca participanţii să se simtă bine.

În concursul propriu-zis, pe care toată lumea îl aştepta cu sufletul la gură, s-au întrecut cu succes 22 de trupe din Bucureşti şi alte 4 din judeţele în care nu s-a desfăşurat etapa locală.

Juriul a fost unul impresionant, alcătuit din şase cei mai buni dansatori din domeniu la ora actuală: Victoraş, membru al „Titanii Funky Fresh“, expert în poppin’ şi lockin’; Francezu’, membru al trupei Simplu; Emil, student talentat la UNATC, secţia „Coregrafie“; Syd şi Eugen, ambii coregrafi la OneBeat, cel din urmă realizând şi show-rile trupei „Jackpot“; şi B-boy Alex, expert în break-dance.

Misiunea lor nu a fost deloc una simplă, fiindcă au avut de ales între peste 20 de trupe, toate talentate, impresionante şi, evident, hotărâte să câştige.

Între reprizele competiţiei au fost intercalate momente de dans liber, unde simplii privitori s-au transformat la rândul lor în dansatori, pe ritmurile mixate de DJ Zachaos.


Cum a fost la Cupa Liceelor la Street-Dance 2010

Totodată, cei mai talentaţi şi mai curajoşi din public au participat la Puma Urban Motion, sub forma unui battle între fete şi băieţi, unde cei din urmă au câştigat premii oferite de Puma.

Însă nu totul a fost competiţie, ci şi show adevărat, datorită lui Syd şi Cypher, coregrafi la OneBeat, care au făcut o demonstraţie de house dance. „Jackpot Girls“ au arătat tuturor ce înseamnă dancehall-ul în adevărata lui definiţie, iar trupa „Jackpot“ a oferit un show de neuitat, pentru a le face o primire cum se cuvine celor de la „Guess Who“ şi lui Spike, care au (în)cântat vreme de o oră publicul.

După aceste nebunii, care au fermecat participanţii, a urmat momentul în care emoţiile au plutit efectiv în aer: festivitate de premiere pentru Bucureşti şi alte judeţe.

Locul trei pe Bucureşti a fost ocupat de C.N. „Ion Creangă“, reprezentat de „Body Action“, de locul doi s-a bucurat „Ice Drops“ din C.N. „Matei Basarab“, iar „Dante Aligheri“ din liceul omonim şi-a adjudecat locul întâi.


Cupa Liceelor la Street-Dance 2010

Provincia nu s-a lăsat deloc mai prejos decât Capitala: din patru trupe participante, toate au mers mai departe în marea finală: Liceul „Ion Luca“, cu trupa „Reload“, din Vatra Dornei; C.N. „Nichita Stănescu“, reprezentat de trupa „PH’eonix Crew“, din Ploieşti; C.N. „Iaşi“ cu trupa „Eastsidaz“ şi trupa „3dek Crew“ din Liceul Industrial, Petroşani.

Însă aceste emoţii au fost numai un preludiu pentru cele de duminică, când a avut loc Finala Naţională: o şansă extraordinară pentru participanţi de a se afirma, de a fi apreciaţi şi promovaţi, de a-şi testa limitele şi, de ce nu, de a învăţa lucruri noi.

Concurenţii au fost extrem de buni şi de motivaţi, ceea ce a îngreunat decizia juriului alcătuit din B-girl Dora, Patricia, Emil şi Syd, prezenţi şi sâmbătă, Oana Neagu, Costin, B-boy Doru şi Freek. Aceştia au avut în vedere nouă criterii pentru notarea trupelor: stilurile de dans, cele acceptate fiind Hip Hop Old School, Hip Hop New Style, Break Dance, Poppin’, Lockin’, House Dance (cu excepţia tektonik şi electro dance), Waacking, Vogueing, DanceHall, Afro, Jazz, Studio Dance, C-walk şi Krump; muzicalitatea, originalitatea, aşezarea în scenă, sincronizarea şi implicarea membrilor, atitudinea lor, dificultatea mişcărilor şi tema abordată.


Cum a fost la Cupa Liceelor la Street-Dance 2010

Ca în ziua precedentă, emoţiile şi tensiunea au mai fost risipite de reprezentaţii din afara competiţiei. Trupa „Star“, de la Clubul Copiilor şi Elevilor „Marius Bunescu“, din Caracal, a impresionat publicul printr-o coregrafie extrem de complexă, dar şi prin costume ce „luau ochii“. Irina Lalciu, membră a trupei „Jackpot“ a dovedit o pricepere extraordinară printr-un număr de gimnastică ritmică, ce a lăsat publicul cu gura căscată.

Totodată, din Constanţa, Roberto Done a demonstrat de ce este câştigător la categoria de vârstă 7-12 ani, la Hip Hop International Romania, şi de ce va reprezenta ţara în Las Vegas, la Hip Hop International, spre sfârşitul lunii iulie.

Nici de data aceasta nu a lipsit concursul Puma Urban Motion.

Înainte de anunţarea câştigătorilor, pentru a menţine atmosfera, dar şi pentru a da timp juriului să delibereze, Grasu XXL a urcat pe scenă, unde a cântat împreună cu cei prezenţi melodii deja cunoscute, dar şi piese noi, fiind urmat de Alex împreună cu dansatorii săi, care, pe lângă concert, a arătat paşii din noua sa melodie, „Don’t say it’s over“.

Cum aşteptarea nu mai putea dura mult, gazdele evenimentului, Ana – OneBeat Dance Studio şi MC Shurubel i-au anunţat pe cei mai buni dansatori de street-dance ai anului 2010, iar rezultatele au extaziat publicul: locul trei a fost ocupat de C.N. „Mihai Eminescu“, pe locul doi a fost Liceul Teoretic „Lucian Blaga“, iar juriul a decis că premiul întâi va merge la C.N. Pedagogic „Constantin Brătescu“, toate din Constanţa!


Cupa Liceelor la Street-Dance 2010

Însă, timp nu prea a fost de dezbătut, pentru că Alex Velea aştepta spectatorii în Piaţa Constituţiei, pentru cel mai mare flash mob al României, de până acum: Summer Start Flash Mob; unde, după câteva repetiţii, participanţii au dansat în sincron, de câteva ori la rând, pe piesa „Don’t say it’s over“.

Multe emoţii, dans, profesionalism… Câteva din atributele CLSD 2010, care a avut loc datorită OneBeat Dance Studio, în clubul Jet Set Events Hall, şi care s-a încheiat cu Flash Mob-ul lui Alex Velea.

Cupa Liceelor la Street-Dance a fost cel mai aşteptat eveniment de street-dance al anului, care atestă şi surprinde cultura urbană în plină ascensiune în România.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *